100. „Pierogi ruskie ze skwarkami”

Pobierz PDF

W 100 odcinku Atelier Smaku zdradzamy przepis na nasze wegańskie i bezglutenowe, ruskie <a href=” https://ateliersmaku.pl/sklep/17-pierogi „>pierogi</a> ze skwarkami.

Składniki

Czas przygotowania: 2 i 1/2 godziny
Ilość: około 60–80 pierogów

Składniki - Farsz

  • 1 kg ugotowanych na parze sypkich ziemniaków
  • 30 dag naturalnego tofu
  • 4 duże liście kapusty pekińskiej (tylko biała, zgrubiała, środkowa część liścia): około 20 dag – kapusta w połączeniu ze sproszkowaną asafetydą zastępuje nam około 2 cebule
  • 1 łyżeczka asafetydy
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Składniki - Ciasto

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Składniki - Skwarki

  • 1/2 kostki tofu wędzonego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego tamari
  • 50 ml oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania

Farsz:
Obrane ziemniaki gotujemy na parze i po ugotowaniu odstawiamy je do przestygnięcia. Tofu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub praskę i zakrapiamy sokiem z cytryny. Po dokładnym zmieszaniu również odstawiamy na bok. Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub praskę i odstawiamy. Kapustę pekińską kroimy w drobną kostkę, tak jak robi się to z cebulą. Wrzucamy ją na rozgrzany olej i smażymy przez kilka minut z dodatkiem 1 łyżeczki soli, aby szybciej się zeszkliła. Pod koniec smażenia posypujemy asafetydą, mieszamy i smażymy przez około 1–2 minuty. Dodajemy pieprz ziołowy, pieprz czarny i suszony majeranek. Smażymy jeszcze przez pół minuty, aby wydobyć aromat przypraw. Jeżeli przyprawy wchłoną cały olej, możemy go dolać odrobinę więcej. Dorzucamy zakwaszone tofu i resztę soli, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Zawartość patelni dorzucamy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Próbujemy farsz, w razie potrzeby dodajemy trochę więcej soli lub pieprzu, ponieważ jego smak powinien być intensywny.

Ciasto:
Wszystkie mąki mieszamy razem z solą i oddzielamy do osobnej miski 1,5 szklanki tej mieszanki. Zalewamy wrzącą wodą szybko mieszając aby uzyskać gęste, klejące ciasto. Odstawiamy je na 10 minut aby lekko przestygło. Następnie dodajemy resztę mieszanki mąki i zagniatamy ciasto jak na makaron, dodając pod koniec 2 łyżki oleju. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde, możemy dodać odrobinę wody i wyrabiamy je tak długo, aż będzie sprężyste i gładkie. Gotowe ciasto trzymamy w misce, pod ściereczką, podczas robienia pierogów, żeby nie wysychało. Bierzemy silikonową stolnicę i najlepiej silikonowy wałek, dzięki czemu nie będziemy musieli podsypywać ciasta mąką podczas rozwałkowywania. Odbieramy ciasto małymi porcjami i rozwałkowujemy na placek grubości 0,2 cm, wycinamy w nim krążki, na środek każdego nakładamy po łyżeczce farszu. Następnie, zanurzonym w zimnej wodzie palcem, smarujemy brzeg ciasta i bardzo ostrożnie składamy, zamykając w nim nadzienie. Pamiętajmy, aby podczas sklejania ciasta nie dociągać jego brzegów, gdyż na złączeniu potrafi ono pękać. Przyciskając ciasto pomiędzy palcami sklejamy brzeg. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną i jeszcze około 2 minuty po wypłynięciu. Jeżeli ciasto będzie nam wysuszać się i sztywnieć w trakcie robienia pierogów, możemy przez chwilę kulę z ciasta potrzymać nad wodą z gotującymi się pierogami aby ciasto nabrało wilgoci, co wpłynie na jego sprężystość. Gotowe smarujemy olejem, żeby się nie posklejały. Podajemy polane skwarkami z wędzonego tofu. Przestygnięte pierogi można podsmażać na patelni, dzięki czemu będą miały przepysznie chrupiące ciasto.

Skwarki:
Tofu kroimy w bardzo drobną kosteczkę, wkładamy do miski, zalewamy sosem sojowym. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy tofu, aż się przyrumienią.

16 komentarzy dla "100. "Pierogi ruskie ze skwarkami""

  • comment-avatar
    Iza 13 listopada 2017 (18:10)

    Jesteście mistrzami <3

  • comment-avatar
    Grażyna 28 września 2018 (16:31)

    Witam serdecznie mam pytanie czy można mrozić te pierogi ,gdyż z tego przepisu jak czytam wychodzi aż 60-80 a jeżeli tak to czy już ugotowane czy surowe będę bardzo wdzięczna za odpowiedz 🙂

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 28 września 2018 (17:34)

      Można mrozić i takie i takie, sprawdzaliśmy, pozdrawiamy gorąco 🙂

  • comment-avatar
    Anka 29 września 2018 (21:36)

    Bardzo dziękuję za ten przepis! Nie pamietam czy kiedykolwiek jadłam tak dobre pierogi bezglutenowe. Ciasto jest elastyczne, pierogi nie pękają pod naciskiem farszu i nie rozlkejają się przy gotowaniu! Najadłam się jak bąk gotowanych a już myślę jak dobre będą odsmażane 🙂

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 29 września 2018 (21:39)

      Super, takie właśnie powinny być, a po podsmażeniu będą chrupiące 🙂

  • comment-avatar
    Krystyna 17 października 2018 (11:01)

    Przepis jest fantastyczny ale mam pytanie czy mozna zamrozić zrobione ciasto?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 18 października 2018 (10:40)

      Dziękujemy. Mroziliśmy już gotowe pierogi na surowo i po ugotowaniu. To się sprawdza i nie czuć później żadnej różnicy. Samego ciasta nie mroziliśmy, ale pewnie też da radę. Sami jesteśmy ciekawi efektu 🙂 Pozdrawiamy serdecznie!

  • comment-avatar
    Magda (FB:U Pana Boga Za Piecem) 14 grudnia 2018 (08:32)

    Na podstawie przepisu na pierogów ciasto postamówiłam zrobić ciasto na pierniki. Wyszło genialnie! Mam całą furę wegańskich i bezglitenowych pierników na Święta! Zastąpiłam wodę połową kostki masła roślinnego i pół szklanki miodu (zagotować i dodać do tego wrzatku 1.5 szklanki mieszanki mąki (ja zamiast gryczanej wzięłam kukurydzianą) do reszty mąki dodać przyprawy korzenne i kakao w ilościach jakie kto lubi, dodać przestudzoną Klein i wyrabiać. Tutaj musiałam dodać trochę wody zimnej bo było za gęste. No i jak już wyrobione ciasto to wałkujemy i wycinamy. CZAAAD! Dziękuję za inspirację! 😁😁😁

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 14 grudnia 2018 (09:18)

      Super, uwielbiamy, gdy Ktoś się tylko inspiruje czymś naszym, a potem my mamy kolejne inspiracje. Dziękujemy i pozdrawiamy gorąco! <3

  • comment-avatar
    Magda (FB/U Pana Boga Za Piecem) 14 grudnia 2018 (11:23)

    Ojej..ile błędów.. Przepraszam! Tak to jest jak pisze się w pośpiechu i nie patrzy co wyprawia autokorekta..
    A chciałam jeszcze napisać ze dodałam 1.5 łyżeczki sody 😉

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 14 grudnia 2018 (11:58)

      No to teraz musimy chyba spisać ten przepis dokładnie i może za rok nakręcimy odcinek pierogowo-piernikowy przed świętami 😉

      • comment-avatar
        Magda (FB/U Pana Boga Za Piecem) 14 grudnia 2018 (15:00)

        Świetny pomysł! I dodajcie jeszcze siemię lniane namoczone, bo o tym tez zapomniałam napisać 😁
        Radosnego i smacznego świętowania! 😉❤

        • comment-avatar
          Atelier Smaku 14 grudnia 2018 (20:55)

          No to chyba przy okazji zgłosimy się po dokładny przepis 😉

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany