Pierogi z kapustą i grzybami / Sauerkraut and Mushroom pierogi (316)

Pobierz PDF

(odc. 316)

Przepis po polsku

Pierogi z kapustą i grzybami – wegańskie i bezglutenowe. Na wigilię i nie tylko!

Na kilka dni przed wigilią mamy dla Was prawdziwy hit wegańskich i bezglutenowych Świąt. Zdradzamy Wam recepturę Atelier Smaku na pierogi z kapustą i grzybami.
Pamiętajcie, że możecie podzielić się z przyjaciółmi angielską wersja przepisu przygotowaną przez Translalab.

Several days before the Christmas Eve we’ve got a real vegan and gluten-free Christmas. We’re sharing the secret of Atelier of Taste’s cabbage and mushrooms pierogi recipe with you.

Don’t forget that you can share the English version prepared by Translalab with your friends.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 2 godziny / hours
Ilość / Amount: około 40 pierogów / about 40 pierogi

Składniki - farsz / Ingredients - :

  • 400 g kiszonej kapusty / sauerkraut
  • 30 g suszonych grzybów / driad mushrooms
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu / easpoon ground black pepper
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej / teaspoon ground nutmeg
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku / teaspoon ground caraway
  • 4 sztuki owoców ziela angielskiego / allspice berries
  • 4 sztuki owoców jałowca / juniper berries
  • 4 łyżki oleju / tablespoons oil
  • Woda / Water

Składniki - ciasto / Ingredients - dough:

  • 1 szklanka mąki ryżowej / glass rice flour
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej / glass potato flour
  • 1 szklanka mąki gryczanej / glass buckwheat flour
  • 1/2 łyżeczki soli / teaspoon of salt
  • 1,5 szklanki wrzątku / glasses boiling water
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego / tablespoons sunflower oil

Sposób przygotowania / Instructions:

Makowiec-zawijany
Przepis po polsku

Prawdziwy hit wegańskich i bezglutenowych Świąt!

Farsz:

Suszone grzyby zalewamy niedużą ilością wody i gotujemy aby zmiękły.
Kiszoną kapustę drobno siekamy i przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni.
Resztkę wody która została po gotowaniu grzybów wlewamy do kapusty a grzyby drobno siekamy i również dorzucamy.
Ziele angielskie i jałowiec rozdrabniamy w moździerzu i wraz z resztą przypraw dorzucamy na patelnię.
Całość smażymy jeszcze chwilę i gdy kapusta zmięknie a woda odparuje lekko dosalamy farsz gdyż powinien być intensywny i odstawiamy do przestygnięcia

Ciasto:

Wszystkie mąki mieszamy razem z solą i oddzielamy 3/4 szklanki, które wsypujemy do miski lub miksera, zalewamy wrzącą wodą i bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy, aby uzyskać bardzo gęste, klejące ciasto. Odstawiamy na bok na 5–10 minut, aby lekko przestygło.
Dodajemy resztę mąki i zagniatamy twarde ciasto makaronowe, pod koniec dodając 2 łyżki oleju.
Jeżeli ciasto będzie zbyt sztywne, możemy dodać odrobinę gorącej wody a jeśli zbyt rzadkie to po odrobinie każdej mąki. Wyrabiamy je tak długo, aż będzie sprężyste i gładkie. Gotowe ciasto trzymamy w misce, pod ściereczką, podczas robienia pierogów, żeby nie wysychało.
Bierzemy silikonową stolnicę i najlepiej silikonowy wałek, dzięki czemu nie będziemy musieli podsypywać ciasta mąką podczas rozwałkowywania.
Odbieramy ciasto małymi porcjami i rozwałkowujemy na placek grubości 0,2cm, wycinamy w nim krążki, na środek każdego nakładamy po łyżeczce farszu i bardzo ostrożnie składamy, zamykając w nim nadzienie.
Pamiętajmy, aby podczas sklejania ciasta nie dociągać jego brzegów, gdyż na złączeniu potrafi ono pękać. Przyciskając ciasto pomiędzy palcami sklejamy brzeg.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną i jeszcze około 1 minutę po wypłynięciu. Gotowe smarujemy olejem, żeby się nie posklejały. Podajemy polane skwarkami z wędzonego tofu.
Przestygnięte pierogi można podsmażać na patelni, dzięki czemu będą miały przepysznie chrupiące ciasto.

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie świąteczne dania np. uszka z grzybami, wegańską rybę po gracku lub ruskie pierogi ze skwarkami.
Przepis po angielsku

Stuffing:

Pour a little water over the dried mushrooms and boil them so that they soften. Chop the sauerkraut finely and fry it on hot oil in a frying pan. Add the water which is left after boiling mushrooms to the sauerkraut. Chop the mushrooms finely and add them as well. Use a grinder to grind down the allspice and the juniper. Add it into the pan together with the other seasonings. Fry it all for another moment and when the sauerkraut softens and the water is reduced add a little salt to the stuffing as it should have an intense flavour. Put it aside to cool.

Dough:

Mix all the flours with salt and put 3/4 glass aside. Put it in a mixer. Pour water over it and stir or mix it thoroughly to get a very thick, sticky dough. Put it aside for 5-10 minutes so that it cools a little. Add the rest of the flour and knead a noodle-like dough. Add two tablespoons of oil near the end. If the dough is too stiff, you can add a little hot water. If it's too thin, you can add a bit of each of the flours. Keep kneading it until it is elastic and smooth. When the dough is ready, keep it in a bowl, under a tea towel, so that it doesn't dry while you're making the pierogi. Take a silicone pastry mat and preferably a silicone rolling pin thanks to which you won't have to sprinkle flour on the dough during the rolling. Take small portions of the dough and roll them out into 0.2 cm thick patches. Cut circles out of it and put a teaspoon of the stuffing on each of them. Fold them very gently, with the stuffing in them. Don't forget that during the sticking you mustn't bring the dough's edges too close together, as they could crack. Press the dough together with your fingers to stick the edges. Boil the pierogi in slightly salted water until they surface and for about a minute after that. When they're ready, grease them with oil, so that they don't stick together. Serve them with smoked tofu scratchings. Once the pierogi are cooled, you can fry them in a frying pan which will make the dough wonderfully crispy. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for pierogi: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Oceń przepis!

Wasza ocena

0 (0 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Pierogi z kapustą i grzybami / Sauerkraut and Mushroom pierogi (316)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany