185. „Placek z rabarbarem”

Pobierz PDF

Bezglutenowy i wegański placek z rabarbarem to idealne ciasto o tej porze roku. Szybki w przygotowaniu i wyjątkowo delikatny. Polecamy również odcinek w wersji angielskiej, oczywiście z napisami od Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 90 minut
Ilość: 1 blacha

Składniki

  • 80 dag rabarbaru
  • 2 szklanki mąki jaglanej
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1 i 1/3 szklanki ksylitolu
  • 300 ml wody
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki ksylitolu do posypania

Sposób przygotowania

Umyty rabarbar kroimy w kawałki ok. 0,5-1 cm i mieszamy z 1/3 szklanki ksylitolu, odstawiamy na bok, od czasu do czasu ugniatamy rabarbar, aby zmiękł i puścił sok. Wszystkie suche składniki ciasta łączymy ze sobą, a następnie wlewamy do nich składniki mokre. Odstawiamy na chwilę na bok i sprawdzamy, czy rabarbar puścił sok. Jeśli tak, to dodajemy go wraz z sokiem do ciasta, dokładnie mieszamy i wlewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, który wcześniej posmarowaliśmy odrobiną oleju. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 50 minut, piekąc z funkcją termoobiegu. Po wyjęciu. Czekamy, aż ciasto trochę przestygnie i posypujemy ksylitolem, który wcześniej musimy zmielić w młynku na puder.

4 komentarze dla "185. "Placek z rabarbarem""

  • comment-avatar
    Marta 7 czerwca 2018 (07:14)

    Dzień dobry, czym mogłabym zastąpić mąkę jaglaną?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 7 czerwca 2018 (11:01)

      Dzień dobry, z powodzeniem można użyć mąki gryczanej lub kukurydzianej, pozdrawiamy

  • comment-avatar
    Anka 19 czerwca 2018 (17:26)

    I mam zakalec; bardzo smaczny ale jednak i taka mi myśl przyszła czy 80dag rabarbaru to jednak nie za dużo ?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 20 czerwca 2018 (16:36)

      Może zależy to od wielkości blaszki, czyli powierzchni na której rozkłada się rabarbar, nam ciasto wyszło nawet trochę zbyt sypkie ale zakalca nie było 😉
      Czyli jak zawsze metodą prób i błędów dochodzimy do perfekcji. Może fajtycznie warto spróbować zmniejszyć ilość rabarbaru, a po zakalec ustawiamy się w kolejce, bo akurat oboje lubimy 😉

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany