185. „Placek z rabarbarem” / „Rhubarb pie”

Pobierz PDF

Bezglutenowy i wegański placek z rabarbarem to idealne ciasto o tej porze roku. Szybki w przygotowaniu i wyjątkowo delikatny. Polecamy również odcinek w wersji angielskiej, oczywiście z napisami od Translalab.

The gluten-free and vegan rhubarb cake is a perfect cake for this season. It is quick to make and particularly delicate.

Składniki

Czas / Time: ok. 90 min. / about 90 min.
Ilość / Amount: 1 blacha / 1 baking tin

Składniki / Ingredients:

  • 800 g rabarbaru / rhubarb
  • 2 szklanki mąki jaglanej / glasses millet flour
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej / glasses potato flour
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy / glass chickpea flour
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego / glass ground flaxseed
  • 1 i 1/3 szklanki ksylitolu / glass xylitol
  • 300 ml wody / water
  • 100 ml oleju słonecznikowego / sunflower oil
  • 100 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 1 łyżeczka sody / teaspoon baking soda
  • 1 szczypta soli / pinch salt
  • 2 łyżki ksylitolu do posypania / tablespoons xylitol for sprinkling

Sposób przygotowania / Instructions:

Umyty rabarbar kroimy w kawałki ok. 0,5-1 cm i mieszamy z 1/3 szklanki ksylitolu, odstawiamy na bok, od czasu do czasu ugniatamy rabarbar, aby zmiękł i puścił sok. Wszystkie suche składniki ciasta łączymy ze sobą, a następnie wlewamy do nich składniki mokre. Odstawiamy na chwilę na bok i sprawdzamy, czy rabarbar puścił sok. Jeśli tak, to dodajemy go wraz z sokiem do ciasta, dokładnie mieszamy i wlewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, który wcześniej posmarowaliśmy odrobiną oleju. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 50 minut, piekąc z funkcją termoobiegu. Po wyjęciu. Czekamy, aż ciasto trochę przestygnie i posypujemy ksylitolem, który wcześniej musimy zmielić w młynku na puder. Smacznego i na zdrowie! Chop the washed rhubarb into 0.5-1 cm pieces and mix it with 1/3 glass of xylitol. Put it aside and press the rhubarb from time to time, so that it softens and lets its juice out. Put all the dry ingredients of the dough together. Then, add the wet ones to them. Put it aside for a moment and check if the rhubarb has let its juice out. If so, add it to the dough with the juice. Mix it thoroughly and pour it into a baking tin lined with parchment paper, which you've greased with a little oil. Put it in the oven heated up to 180ºC for about 50 minutes with the air circulation on. When you've taken the cake out, wait for it to cool a little and sprinkle it with xylitol which you must grind into powder first. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

4 komentarze dla "185. "Placek z rabarbarem" / "Rhubarb pie""

  • comment-avatar
    Marta 7 czerwca 2018 (07:14)

    Dzień dobry, czym mogłabym zastąpić mąkę jaglaną?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 7 czerwca 2018 (11:01)

      Dzień dobry, z powodzeniem można użyć mąki gryczanej lub kukurydzianej, pozdrawiamy

  • comment-avatar
    Anka 19 czerwca 2018 (17:26)

    I mam zakalec; bardzo smaczny ale jednak i taka mi myśl przyszła czy 80dag rabarbaru to jednak nie za dużo ?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 20 czerwca 2018 (16:36)

      Może zależy to od wielkości blaszki, czyli powierzchni na której rozkłada się rabarbar, nam ciasto wyszło nawet trochę zbyt sypkie ale zakalca nie było 😉
      Czyli jak zawsze metodą prób i błędów dochodzimy do perfekcji. Może fajtycznie warto spróbować zmniejszyć ilość rabarbaru, a po zakalec ustawiamy się w kolejce, bo akurat oboje lubimy 😉

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany