76. „Placki z kwiatami i truskawkami”

Pobierz PDF

Po roku, gdy zakwitł czarny bez, powracamy do tematu smażenia. Jednak tym razem nie będą to kwiaty w cieście lecz połączenie truskawek i konfitury z kwiatów czarnego bzu oraz akacji, jako podstawowych składników chrupiących placuszków. Jest to bardzo sympatyczne połączenie tego, co serwuje nam przyroda od połowy czerwca. Po takim smażeniu dodatkowo zostaje nam bardzo aromatyczna konfitura, którą możemy rozmnażać dodając różnych owoców, ale o tym już przy kolejnej okazji. Smacznego

Składniki

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość: kilka sztuk

Składniki - Konfitura

  • 30 kwiatów czarnego bzu
  • 20 kwiatów akacji
  • 1 szklanka wody
  • 15 dag ksylitolu
  • 1 cytryna

Składniki - Ciasto na placki

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 szczypta soli
  • 10-20 dag truskawek
  • woda
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Konfitura:
Kwiaty akacji odrywamy od gałązek, a kwiaty czarnego bzu pozbawiamy przynajmniej tych grubszych. Następnie wszystkie wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, by się nie przypaliły i chwilę dusimy. Gdy trochę zmiękną dodajemy sok z cytryny i ksylitol do smaku. Gotujemy jeszcze trochę i miksujemy blenderem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Kilka łyżek odkładamy do placków, a resztę, jeszcze wrzącą, przekładamy do wyparzonego słoiczka, zakręcamy i odkładamy do góry dnem, aby się zawekowała. Takiej konfitury możemy użyć jako dodatku do ugotowania innego, owocowego dżemu lub wypić jako herbatkę zalewając łyżkę konfitury szklanką gorącej wody.

Ciasto na placki:
Mieszamy ze sobą suche składniki, następnie dolewamy wody w takiej ilości, by po dokładnym zmieszaniu uzyskać konsystencję gęstego ciasta racuchowego. Odstawiamy na bok, by siemię lniane wchłonęło wilgoć z ciasta. W tym czasie, pozbawione szypułek truskawki kroimy w plastry. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy jeszcze trochę wody, następnie dodajemy do smaku kilka łyżek kwiatowej konfitury, mieszamy i dorzucamy pokrojone truskawki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Brak opini dla przepisu dla "76. "Placki z kwiatami i truskawkami""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany