76. Placki z kwiatami i truskawkami / Pancakes with flowers and strawberries

Pobierz PDF

Po roku, gdy zakwitł czarny bez, powracamy do tematu smażenia. Jednak tym razem nie będą to kwiaty w cieście lecz połączenie truskawek i konfitury z kwiatów czarnego bzu oraz akacji, jako podstawowych składników chrupiących placuszków. Jest to bardzo sympatyczne połączenie tego, co serwuje nam przyroda od połowy czerwca. Po takim smażeniu dodatkowo zostaje nam bardzo aromatyczna konfitura, którą możemy rozmnażać dodając różnych owoców, ale o tym już przy kolejnej okazji.

A year later, when the elders are blooming again, we’re coming back to frying. However, this time we’re not making battered flowers but a combination of strawberries and the elderflower preserve, as a base for crispy pancakes. It’s a really nice mix of nature’s mid-June gifts. After such frying, we’re left with a very aromatic preserve. Later on, you can make more of it by adding various fruit but we’ll tell you about it next time.

Składniki

Czas / Time: 30 min.
Ilość / Amount: kilka sztuk / several pancakes

Składniki - Konfitura / Ingredients - Preserve:

  • 30 kwiatów czarnego bzu / elderflowers
  • 20 kwiatów akacji / acacia flowers
  • 1 szklanka wody / glasses water
  • 150 g ksylitolu / xylitol
  • 1 cytryna / Lemon

Składniki - Ciasto na placki / Ingredients - Pancake dough:

  • 1 szklanka mąki ryżowej / glass rice flour
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej / glass corn flour
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej / glass potato flour
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego / tablespoons ground flaxseed
  • 1 szczypta soli / pinch salt
  • 100-200 g truskawek / strawberries
  • Woda / Water
  • Olej do smażenia / Oil for frying

Sposób przygotowania / Instructions:

Konfitura:
Kwiaty akacji odrywamy od gałązek, a kwiaty czarnego bzu pozbawiamy przynajmniej tych grubszych. Następnie wszystkie wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, by się nie przypaliły i chwilę dusimy. Gdy trochę zmiękną dodajemy sok z cytryny i ksylitol do smaku. Gotujemy jeszcze trochę i miksujemy blenderem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Kilka łyżek odkładamy do placków, a resztę, jeszcze wrzącą, przekładamy do wyparzonego słoiczka, zakręcamy i odkładamy do góry dnem, aby się zawekowała. Takiej konfitury możemy użyć jako dodatku do ugotowania innego, owocowego dżemu lub wypić jako herbatkę zalewając łyżkę konfitury szklanką gorącej wody.

Ciasto na placki:
Mieszamy ze sobą suche składniki, następnie dolewamy wody w takiej ilości, by po dokładnym zmieszaniu uzyskać konsystencję gęstego ciasta racuchowego. Odstawiamy na bok, by siemię lniane wchłonęło wilgoć z ciasta. W tym czasie, pozbawione szypułek truskawki kroimy w plastry. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy jeszcze trochę wody, następnie dodajemy do smaku kilka łyżek kwiatowej konfitury, mieszamy i dorzucamy pokrojone truskawki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Smacznego i na zdrowie! Preserve: Tear the acacia flowers off the sprigs and get rid at least of the thickest elderflower sprigs. Then, put all of them into a pot, pour water over them, so that they don't burn, and stew for a moment. Once they've softened a little, add lemon juice and xylitol to taste. Boil for another moment and blend until smooth. Put a few tablespoons away for the pancakes. The rest of it goes into a scalded jar while it's still boiling. Twist the lid on and turn it upside down so that it seals. Such a preserve can be used as an addition for making other fruit jam. You can also drink it as an infusion by pouring a glass of hot water over it. Pancake dough: Mix the dry ingredients together. Then, add the amount of water which, after thorough stirring, will give it a texture of a thick pancake dough. Put it aside so that the linseed absorbs the moisture from the dough. In the meantime, get rid of the strawberries' stems and slice them. If the dough is too thick, add a little more water. Then, add several tablespoons of the flower preserve to taste. Stir it and add the chopped strawberries. Fry on both sides until the pancakes brown. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "76. Placki z kwiatami i truskawkami / Pancakes with flowers and strawberries"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany