Placki z cukinii / Zucchini pancakes

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Pyszne, chrupiące placki z cukinii!

Dziś dzielimy się z Wami przepisem na bardzo proste i chrupiące placki z cukinii. Oczywiście w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Są jednak tak smaczne, że z pewnością zasmakują każdemu miłośnikowi placków, niezależnie od  diety, którą stosuje. Angielskie tłumaczenie odcinka oraz  przepisu przygotowało dla nas Translalab.

We’re sharing a very simple and crispy pancake recipe with you today. A vegan and gluten-free version of course. But they’re so tasty that every pancake-lover will definitely like them, regardless of his or her diet. The English translation for the episode was prepared by Translalab.

 

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 50 min.
Ilość / Amount: 2 porcje / portions

Składniki / Ingredients:

  • 1 cukinia ok. 300 g / zucchini of about 300 g
  • 1 szklanka mąki ryżowej / glass rice flour
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego / tablespoon ground flaxseed
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli / teaspoons salt
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • Woda / Water
  • Olej ryżowy do smażenia / Rice oil for frying

Sposób przygotowania / Instructions:

Placki-z-cukinii
Przepis po polsku

Prawdziwy hit dla miłośników placków!

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce i dolewamy do nich wody w takiej ilości, aby po zmieszaniu uzyskać gęste ciasto. Umytą cukinię ucieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, aby cukinia puściła sok. Jeżeli ciasto ma zbyt rzadką konsystencję dodajemy odrobinę mąki ryżowej, a jeśli zbyt gęstą, to odrobinę wody. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowej i wykładamy na nią łyżką ciasto w formie małych okrągłych placków. Smażymy z obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia musimy wykazać się cierpliwością i nie odwracać placków na drugą stronę zanim ciasto się zetnie, gdyż mogą się rozpaść. Gotowe placuszki możemy odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Są one ulubionym przysmakiem dzieci w rożnym wieku, ponieważ są zarówno chrupiące jak i soczyste. Smacznego i na zdrowie
Sprawdź również przepisy na inne pomysły na placki np. Placki z pieczarkami, Gryczane bliny z hummusem i majonezem z kalafiora lub Placki ziemniaczane .
Przepis po angielsku

Mix all the dry ingredients in a bowl and add water to them in an amount which gives you a thick dough after stirring. Grate the washed zucchini on a grater with large holes and add it to the dough. Mix it all together and put aside for 5-10 minutes so that the zucchini lets its juice out. If the dough is too thin, add a little rice flour and if it's too thick, a bit of water. Heat up rice oil in a frying pan and use a spoon to put it into the frying pan in the form of small, round pancakes. Fry them on both sides until they brown. You must be patient during the frying and not turn the pancakes over before the dough congeals or they can fall apart. When the pancakes are ready, you can drain the excess oil on paper towels. Children of all ages adore them as they're both crispy and juicy. Enjoy it! It's good for you!

Oceń przepis

Wasza ocena

0 (0 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Placki z cukinii / Zucchini pancakes"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany