Polenta z kurkami

Pobierz PDF

(odc. 29)

Nasze pierwsze zetknięcie z polentą było dość niefortunne. Podczas pierwszej wizyty we Włoszech kupiona w przydrożnym sklepie bezwonna żółta kostka zapakowana hermetycznie raczej nie zachęcała do niczego i nie kojarzyła się ze smacznym posiłkiem. Spróbowana na zimno miała konsystencję kaszy manny o gorzkawym, dość charakterystycznym smaku. Jeden kęs i do widzenia na wiele lat, do czasu, gdy w jednej z restauracji, w której kręciliśmy program, przygotowano nam na świeżo, a następnie pokrojono w plastry, zgrillowano i podano z pysznymi warzywami. Przeprosiliśmy się zatem z tą pełną wartości odżywczych bezglutenową bazą wielu fantazji kulinarnych. Kiedyś przygotowywaliśmy ją na słodko z bakaliami, polaną melasą karobową, a dziś serwujemy ją w wersji obiadowej. Sezonowe kurki świetnie się komponują z tym włoskim przysmakiem. Do tego trochę zielonych dodatków, a jakich? Sami zobaczcie. 🙂

Składniki

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość: 4-6 porcji

Składniki

  • 25 dag polenty kukurydzianej
  • 30 dag kurek
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1,5 litra wrzątku
  • olej do smażenia (ok. 4 łyżki)

Składniki - Sałatka

  • kilka liści sałaty
  • 30 dag surowego bobu
  • 2 łyżki oliwek
  • garść zielonego groszku (może być świeży strączkowy)
  • ocet balsamiczny aromatyzowany truflą

Sposób przygotowania

polenta z kurkami

Kurki dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Do garnka wsypujemy ziarna słonecznika i chwilkę je podprażamy. Gdy słonecznik lekko się przyrumieni dolewamy oleju, również od razu dodajemy pokrojonych wcześniej kurek i smażymy - ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli, dodajemy czerwonej soczewicy, całość chwilkę podprażamy i wlewamy wrzątek. Wszystko gotujemy kilka minut, następnie dosypujemy powoli polentę i energicznie mieszamy, ponieważ polenta bardzo szybko tężeje. Gotową polentę przekładamy do foremek i odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia. W tym czasie na talerzach możemy ułożyć warzywa na sałatkę. Gdy polenta już przestygnie i stwardnieje przekładamy ją z foremki na dosłownie minutkę na patelnię, przesmażamy ją z obu stron i wykładamy na talerz. Sałatkę i polentę skrapiamy octem balsamicznym aromatyzowanym truflą i podajemy.

Oceń przepis!

Wasza ocena

0 (0 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Polenta z kurkami"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany