141. „Risotto z kurkami” / „Chanterelle risotto”

Pobierz PDF

Dziś zapraszamy na pyszne risotto z kurkami. Jeśli macie ochotę udostępnić ten przepis dalej niż w Polsce, rzućcie okiem na angielskie podpisy od Translalab.

We’ve got a delicious chanterelle risotto for you today.

Składniki

Czas / Time: ok. 20 min. / about 20 min.
Ilość / Amount: 4 porcje / portions

Składniki / Ingredients:

  • 400 g świeżych kurek / fresh chanterelles
  • 1 kolba kukurydzy / ear corn
  • 300 g wymieszanego białego ryżu z ziarnami quinoa / white rice and quinoa mix
  • 50 g ziaren słonecznika / sunflower seeds
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego / glass coconut sugar
  • 1/2 szklanki jasnego miso z mąki ryżowej / glass white rice flour miso
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • 1/2 łyżeczki kurkumy / teaspoon turmeric
  • 1 szczypta asafetydy / pinch asafoetida
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari / tablespoons tamari soy sauce
  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego / tablespoon coconut fat
  • Woda do podlewania risotto / water for wetting the risotto

Sposób przygotowania

Umyte kurki kroimy na drobne kawałki i wrzucamy na patelnię, wraz z tłuszczem kokosowym. Skrajamy ziarna z kolby świeżej kukurydzy i mieszamy z kurkami. Po kilku minutach dodajemy ryż wymieszany z quinoa oraz przyprawy i mieszamy przez ok. pół minuty. Następnie całość zalewamy wodą tak, by przykryć powierzchnię wszystkich składników. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, by ryż mógł napęcznieć. Gdy ryż będzie już miękki dodajemy wymieszane miso z mlekiem kokosowym i sosem sojowym. Mieszamy i możemy podawać. Smacznego i na zdrowie! Chop the washed chanterelles finely and put them in a frying pan together with the coconut oil. Cut the corn kernels off the cob and mix them with the chanterelles. After several minutes add the rice and quinoa mix as well as the seasonings and keep stirring for about 30 seconds. Then, pour water over all of the ingredients in such a way that they are covered by it. Put the lid on and simmer it. From time to time stir it and add more water so that the rice can swell. When the rice is soft, add the miso mixed with coconut milk and soy sauce. Stir it and it's ready for serving! Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "141. "Risotto z kurkami" / "Chanterelle risotto""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany