141. „Risotto z kurkami”

Pobierz PDF

Dziś zapraszamy na pyszne risotto z kurkami. Jeśli macie ochotę udostępnić ten przepis dalej niż w Polsce, rzućcie okiem na angielskie podpisy od Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość: 4 porcje

Składniki

  • 40 dag świeżych kurek
  • 1 kolba kukurydzy
  • 30 dag wymieszanego białego ryżu z ziarnami quinoa
  • 5 dag ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki jasnego miso z mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta asafoetydy
  • 2 łyżki sosu sojowego Tamari
  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego
  • woda do podlewania risotto

Sposób przygotowania

Umyte kurki kroimy na drobne kawałki i wrzucamy na patelnię, wraz z tłuszczem kokosowym. Skrajamy ziarna z kolby świeżej kukurydzy i mieszamy z kurkami. Po kilku minutach dodajemy ryż wymieszany z quinoa oraz przyprawy i mieszamy przez ok. pół minuty. Następnie całość zalewamy wodą tak, by przykryć powierzchnię wszystkich składników. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, by ryż mógł napęcznieć. Gdy ryż będzie już miękki dodajemy wymieszane miso z mlekiem kokosowym i sosem sojowym. Mieszamy i możemy podawać. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "141. "Risotto z kurkami""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany