162. „Sajgonki z pietruszką light” / „Light parsnip spring rolls”

Pobierz PDF

Z początkiem roku, w naszej wegańskiej i bezglutenowej kuchni, kierujemy się trochę na wschód. Zapraszamy na sajgonki z pietruszką w wersji light, w sam raz dla tych, którzy chcą dać odpocząć swojemu organizmowi po świątecznych i sylwestrowych szaleństwach. Odcinek jest również w wersji angielskiej z napisami od Translalab.

At the beginning of the New Year our vegan and gluten-free kitchen is turning slightly to the east. Try our light spring rolls with parsnip. They’re perfect for those who want to give their bodies some rest after the Christmas and New Years Eve madness.

Składniki

Czas / Time: ok. 40 min. / about 40 min.
Ilość / Amount: ok. 20 sztuk / about 20 rolls

Składniki - Sajgonki / Ingredients - spring rolls:

  • 20 sztuk papieru ryżowego / heets rice paper
  • 600 g korzenia pietruszki / parsnips
  • 100 g orzechów włoskich / walnuts
  • 50 g rodzynek / raisins
  • 50 g kiełków na patelnię / stir fry sprouts
  • 50 g kiełków lucerny, brokułu lub rzodkiewki / lucerne, broccoli or radish sprouts
  • 3 łyżki oliwy / tablespoons olive oil

Składniki - Sos / Ingredients - Sauce:

  • kilka łyżek sosu sojowego tamari / several tablespoons tamari soy sauce
  • kilka łyżek octu balsamicznego / several tablespoons balsamic vinegar

Sposób przygotowania / Instructions:

Pietruszkę myjemy i kroimy w plastry, dodajemy do niej sparzone rodzynki i kiełki na patelnię. Wszystko dusimy do miękkości, z dodatkiem odrobiny wody, na małym ogniu. Orzechy prażymy np. w piekarniku i siekamy. Gdy pietruszka jest już miękka rozdrabniamy ją widelcem i mieszamy z oliwą, kiełkami i rodzynkami. Następnie moczymy po kolei papier ryżowy i kładziemy na nim trochę ciepłego nadzienia oraz świeże kiełki, zawijamy szczelnie i układamy na półmisku. Podajemy z jeszcze ciepłym lub przestygniętym farszem, mocząc w sosie, uzyskanym ze zmieszania octu balsamicznego z sosem sojowym. Smacznego i na zdrowie! Wash and slice the parsnip. Add scalded raisins and sprouts for frying to it. Stew it all until it softens with a little water, on low heat. Roast the nuts, for example in the oven, and chop them. When the parsnips have softened, mash them together with olive oil, sprouts and raisins. Then, soak the sheets of rice paper and put a little warm filling and fresh sprouts on each of them. Wrap them tightly and put the rolls on a serving plate. Serve them with warm or cooled filling, dipped in the sauce made from balsamic vinegar and soy sauce. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "162. "Sajgonki z pietruszką light" / "Light parsnip spring rolls""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany