162. „Sajgonki z pietruszką light”

Pobierz PDF

Z początkiem roku, w naszej wegańskiej i bezglutenowej kuchni, kierujemy się trochę na wschód. Zapraszamy na sajgonki z pietruszką w wersji light, w sam raz dla tych, którzy chcą dać odpocząć swojemu organizmowi po świątecznych i sylwestrowych szaleństwach. Odcinek jest również w wersji angielskiej z napisami od Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Ilość: ok. 20 sztuk

Składniki - Sajgonki

  • 20 sztuk papieru ryżowego
  • 60 dag korzenia pietruszki
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag kiełków na patelnię
  • 5 dag kiełków lucerny, brokułu lub rzodkiewki
  • 3 łyżki oliwy

Składniki - Sos

  • kilka łyżek sosu sojowego tamari
  • kilka łyżek octu balsamicznego

Sposób przygotowania

Pietruszkę myjemy i kroimy w plastry, dodajemy do niej sparzone rodzynki i kiełki na patelnię. Wszystko dusimy do miękkości, z dodatkiem odrobiny wody, na małym ogniu. Orzechy prażymy np. w piekarniku i siekamy. Gdy pietruszka jest już miękka rozdrabniamy ją widelcem i mieszamy z oliwą, kiełkami i rodzynkami. Następnie moczymy po kolei papier ryżowy i kładziemy na nim trochę ciepłego nadzienia oraz świeże kiełki, zawijamy szczelnie i układamy na półmisku. Podajemy z jeszcze ciepłym lub przestygniętym farszem, mocząc w sosie, uzyskanym ze zmieszania octu balsamicznego z sosem sojowym. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "162. "Sajgonki z pietruszką light""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany