191. „Sałatka z bobem i dzikimi ziołami” / „Salad with broad beans and wild herbs”

Pobierz PDF

Korzystając z sezonu na bób, zapraszamy dziś na bardzo zdrową i smaczną sałatkę, przygotowaną z samych świeżych składników. Nie gotujemy nawet bobu, który, na surowo, ma bardzo delikatny i interesujący smak. Przepis ten możecie polecić również anglojęzycznym znajomym, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

Since it’s the broad beans season, we would like to offer you a very healthy and tasty salad made from fresh ingredients only. The broad beans are not even boiled. When eaten raw, they have a very interesting, mild flavour.

Składniki

Czas / Time: ok. 20 min. / about 20 min.
:
Ilość / Amount: 4 porcje / portions

Składniki

  • 0,5 kg bobu / broad beans
  • 300 g świeżych ogórków / fresh cucumbers
  • 200 g czerwonej porzeczki / red currants
  • 50 g orzechów włoskich / walnuts
  • 1 garść liści mlecza / handful dandelion leafs
  • 1 garść liści dwurzędu lub rukoli ewentualnie kilka liści podagrycznika / handful stinkweed or rocket leafs optionally, several ground elder leafs
  • 3 łyżki oleju rzepakowego / tablespoons rapeseed oil
  • 2 łyżki tartego chrzanu / tablespoons grated horseradish

Sposób przygotowania / Instructions:

Orzechy przez chwilę prażymy w piekarniku, aby stały się aromatyczne, uważając, by ich nie przypalić. Bób pozbawiamy łupin i wrzucamy do salaterki, dodajemy do niego pokrojone zioła i posiekane orzechy. Po czym dorzucamy 1/3 ilości porzeczek pozbawionych gałązek. Resztę porzeczek miksujemy z chrzanem i olejem rzepakowy, Dodajemy do sałatki, miksujemy i gotowe! Smacznego i na zdrowie! Roast the nuts in the oven for a moment so that they become more aromatic, but be careful not to burn them. Hull the broad beans and put them in a bowl. Add the chopped herbs and nuts to them. Then, add 1/3 of the currants removed from their sprigs. Blend the rest of the currants with horseradish and rapeseed oil. Add it to the salad, mix it and it's done! Enjoy it! It's good for you! Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "191. "Sałatka z bobem i dzikimi ziołami" / "Salad with broad beans and wild herbs""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany