191. „Sałatka z bobem i dzikimi ziołami”

Pobierz PDF

Korzystając z sezonu na bób, zapraszamy dziś na bardzo zdrową i smaczną sałatkę, przygotowaną z samych świeżych składników. Nie gotujemy nawet bobu, który, na surowo, ma bardzo delikatny i interesujący smak. Przepis ten możecie polecić również anglojęzycznym znajomym, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 20 minut
:
Porcje: 4 porcje

Składniki

  • 0,5 kg bobu
  • 30 dag świeżych ogórków
  • 20 dag czerwonej porzeczki
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 1 garść liści mlecza
  • 1 garść liści dwurzędu lub rukoli ewentualnie kilka liści podagrycznika
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki tartego chrzanu

Sposób przygotowania:

Orzechy przez chwilę prażymy w piekarniku, aby stały się aromatyczne, uważając, by ich nie przypalić. Bób pozbawiamy łupin i wrzucamy do salaterki, dodajemy do niego pokrojone zioła i posiekane orzechy. Po czym dorzucamy 1/3 ilości porzeczek pozbawionych gałązek. Resztę porzeczek miksujemy z chrzanem i olejem rzepakowy, Dodajemy do sałatki, miksujemy i gotowe! Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "191. "Sałatka z bobem i dzikimi ziołami""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany