Sałatka z fenkułem i cytrynową oliwą / Fennel salad with lemon olive oil (59)

Pobierz PDF

Dopiero co zaświeciło słońce, a my już nabraliśmy ochoty na coś świeżego, chrupiącego i wyjątkowo prostego. Małymi krokami zbliżamy się do sezonu sałatkowego. Wystarczy kilka świeżych składników, póki co jeszcze z importu oraz aromatyczna cytrynowa oliwa, do tego trochę dobrego, w naszym wypadku bezglutenowego pieczywa, najlepiej własnego wypieku i prawdziwa uczta gotowa!

The Sun has just come out and we’re already craving something fresh, crispy and really simple. We’re slowly approaching the salad season. Just a few fresh ingredients are enough. For now, we’re using the imported ones. A little lemon olive oil, some, in our case, gluten-free bread and a real feast is ready.

Składniki

Czas / Time: 30 min.
Ilość / Amount: 2 porcje / portions

Składniki / Ingredients:

  • Kilka kromek chleba na grzanki / Several slices of bread for toast
  • Oliwa cytrynowa do smarowania grzanek / Lemon olive oil for spreading on the toast
  • 1 fenkuł / fennel
  • 1 gruszka / pear
  • Sok z 1/2 cytryny / Juice from 1/2 lemon
  • 1 papryka czerwona / red pepper
  • Kilka suszonych pomidorów w zalewie / Several dried tomatoes in the marinate
  • Sól do smaku / Salt to taste
  • Pieprz czarny do smaku / Black pepper to taste
  • Oliwa cytrynowa do skropienia sałatki / Lemon olive oil for drizzling the salad

Sposób przygotowania / Instructions:

Pokrojone w paski kromki razowego chleba smarujemy cytrynową oliwą i pieczemy w nastawionym na 120° C piekarniku przez ok. 20 minut. W trakcie pieczenia przygotowujemy sałatkę: kroimy fenkuł i gruszkę na podłużne części, wrzucamy je do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie dorzucamy paprykę i suszone pomidory pokrojone w paski, mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy obficie cytrynową oliwą. Spożywamy najlepiej z jeszcze ciepłymi grzankami. Smacznego i na zdrowie! Spread lemon olive oil on the strips of sliced wholemeal bread. Then, bake them in the oven set to 120° C for about 20 minutes. As they are baking, prepare the salad: chop the fennel and pear into oblong pieces. Put them into a bowl and drizzle them with lemon juice. Then, add the pepper and dried tomatoes cut into strips. Mix it all and put it on the plates. Sprinkle it with salt and pepper. Then, drizzle it amply with lemon olive oil. It's best to have it with toast which is still warm. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "Sałatka z fenkułem i cytrynową oliwą / Fennel salad with lemon olive oil (59)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany