59. „Sałatka z fenkułem i cytrynową oliwą”

Pobierz PDF

Dopiero co zaświeciło słońce, a my już nabraliśmy ochoty na coś świeżego, chrupiącego i wyjątkowo prostego. Małymi krokami zbliżamy się do sezonu sałatkowego. Wystarczy kilka świeżych składników, póki co jeszcze z importu oraz aromatyczna cytrynowa oliwa, do tego trochę dobrego, w naszym wypadku bezglutenowego pieczywa, najlepiej własnego wypieku i prawdziwa uczta gotowa!

Składniki

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje

Składniki

  • kilka kromek chleba na grzanki
  • oliwa cytrynowa do smarowania grzanek
  • 1 fenkuł
  • 1 gruszka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 papryka czerwona
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • oliwa cytrynowa do skropienia sałatki

Sposób przygotowania

Pokrojone w paski kromki razowego chleba smarujemy cytrynową oliwą i pieczemy w nastawionym na 120° C piekarniku przez ok. 20 minut. W trakcie pieczenia przygotowujemy sałatkę: kroimy fenkuł i gruszkę na podłużne części, wrzucamy je do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie dorzucamy paprykę i suszone pomidory pokrojone w paski, mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy obficie cytrynową oliwą. Spożywamy najlepiej z jeszcze ciepłymi grzankami. Smacznego!

Brak opini dla przepisu dla "59. "Sałatka z fenkułem i cytrynową oliwą""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany