296. Sałatka z bobem i pesto śródziemnomorskim / Broad beans salad with Mediterranean pesto

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Sałatka z bobem i pesto śródziemnomorskim

Zanim minie sezon na świeży bób, dzielimy się z Wami pomysłem na nową sałatkę, która ostatnio króluje w naszym domu. Przepis na pesto śródziemnomorskie już znacie z poprzedniego tygodnia. Oczywiście odcinek i przepis mają angielskie tłumaczenie od Translalab.

Przepis po angielsku

Before the fresh broad beans season is over, we’re sharing a new salad idea. It has reigned supreme in our kitchen recently. You already know the Mediterranean pesto recipe from the last week’s episode. The episode and recipe have English translations by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 20 min. + czas gotowania bobu / 20 min. + broad bean cooking time
Ilość / Amount: 3-4 porcie / portions

Składniki / Ingredients:

  • 500 g bobu / broad beans
  • 350 g pomidorków koktajlowych / cherry tomatoes
  • 1 kolba kukurydzy / ear corn
  • 2-3 łyżki pesto śródziemnomorskiego ( z odcinka 295 ) / tablespoons Mediterranean pesto (from episode 295)
  • Sól do smaku / Salt to taste

Sposób przygotowania / Instructions:

Sałatka z bobem i pesto śródziemnomorskim
Przepis po polsku

Dziś przepis dla miłośników bobu i śródziemnomorskich klimatów!


Bób gotujemy na parze i studzimy. Z kolby kukurydzy skrawamy ziarna bezpośrednio do miski wraz z przestudzonym bobem. Myjemy pomidorki i również dorzucamy je do miski. Dodajemy 2-3 łyżki pesto i mieszamy. Jeżeli nasze pesto nie było wystarczająco słone, dodajemy soli, ponieważ wszystkie składniki są delikatnie słodkie. Całość jeszcze raz mieszamy i możemy podawać. Taka sałatka jest bardzo pożywna i smaczna, a oprócz tego jest nowym sposobem na urozmaicenie naszych potraw z bobem. Smacznego i na zdrowie!
Sprawdź również inne przepisy na bób dostępne na naszym blogu, np. bób i spółka w sosie śmietanowo-ziołowym, sałatka z bobem i pesto i inne!

Przepis po angielsku

Steam the broad beans and cool them. Cut the corn kernels off the ear straight into the bowl with cooled broad beans. Wash the cherry tomatoes and add them into the bowl too. Add 2-3 tablespoons of pesto and stir. If the pesto is not salty enough, add some salt as these ingredients are mildly sweet. Stir it all again and you can serve it. Such salad is really nutritious and tasty. Apart from that, it is a new way of making our dishes with broad beans more varied. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "296. Sałatka z bobem i pesto śródziemnomorskim / Broad beans salad with Mediterranean pesto"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany