310. Sałatka z polentą / Polenta salad

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Fajny sposób na pożywną polentę!

Po ostatnich słodkościach, mamy dziś dla Was przepis na pożywną sałatkę z polentą. Sprawdźcie sami jakie to proste i zaskakująco smaczne! Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.

Przepis po angielsku

After the sweets we’ve been serving recently we’ve got a nourishing polenta salad recipe for you. See for yourselves how simple and delicious it is! The recipe’s translation for those who are interested was prepared by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 50 min.
Ilość / Amount: 2 porcie / portions

Składniki / Ingredients:

  • 200 g buraków / beets
  • 200 g pomidorków koktajlowych / cherry tomatoes
  • 200 g ogórków małosolnych lub kiszonych / cucumbers in brine (low-salt or regular ones)
  • Kilka plastrów wcześniej przygotowanej polenty z pieczarkami lub kurkami (z przepisu 29) / Several slices of polenta with champignons or chanterelles prepared in advance
  • 50 ml oliwy z oliwek / olive oil
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego / teaspoon balsamic vinegar
  • Kiełki do dekoracji / Sprouts for decoration
  • Pieprz czarny do smaku / Black pepper to taste
  • Sól do smaku / Salt to taste

Sposób przygotowania / Instructions:


Przepis po polsku

Dziś przepis dla miłośników pożywnych sałatek!


Buraki gotujemy na parze, studzimy i obieramy. Pomidorki kroimy na pół, a ogórki i buraki w kostkę podobnej wielkości. Plastry polenty także kroimy w kostkę. Wszystko wkładamy do miski, polewamy oliwą, octem balsamicznych, delikatnie mieszamy i sprawdzamy czy nie trzeba dodać soli i pieprzu. Przekładamy do miseczek i dekorujemy kiełkami. Polentę najlepiej przygotować dzień wcześniej aby dobrze stężała. Tym razem zmodyfikowaliśmy nasz przepis dodając pieczarki zamiast kurek, które są dostępne przez cały rok. Resztę polenty możecie pokroić w plastry, przesmażyć i podawać do dań obiadowych z różnymi sosami. Smacznego i na zdrowie!
Sprawdź również inne przepisy na polentę dostępne na naszym blogu, np. polenta z kurkami, polenta z bakaliami i inne!

Przepis po angielsku

Steam the beets, cool and peel them. Halve the cherry tomatoes. Cut the cucumbers and beets into dice of similar size. Dice the slices of polenta as well. Put it all into a bowl, pour olive oil and balsamic vinegar over it. Stir it gently and check if there is enough salt and pepper. Put it into salad bowls and decorate it with sprouts. It's best to prepare the polenta a day earlier so that is sets well. This time we've modified our recipe by adding champignons instead of chanterelles as they are available through out the year. The rest of the polenta can be sliced, fried and served for lunch with various sauces. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "310. Sałatka z polentą / Polenta salad"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany