70. Sałatka ze szparagami i truskawkami / Asparagus and strawberry salad

Pobierz PDF

Sezon na szparagi i truskawki czas zacząć. Na początek proponujemy bardzo prostą sałatkę z dodatkiem pysznej i bogatej w składniki odżywcze, melasy z karobu. Później zgłębimy jeszcze temat szparagów przygotowując kolejną wersję zupy-krem z tego delikatnego warzywa.

Time to start the asparagus and strawberry season. We’ve got a very simple salad for the start. There’s an addition of a delicious carob molasses which is rich in nutrients as well. We’ll explore the theme of asparagus more later as we’ll prepare another version of a cream soup from this delicate vegetable.

Składniki

Czas / Time: 20 min.
Ilość / Amount: kilka porcji / several portions

Składniki / Ingredients:

  • 1 pęczek zielonych szparagów / bunch green asparagus
  • 10 truskawek / strawberries
  • 2 kawałki korzenia topinamburu / pieces sunchoke root
  • Kilka liści jarmużu / Several kale leafs
  • 6 suszonych pomidorów z oleju / dried tomatoes in oil
  • 5 dag pestek dyni / pumpkin seeds
  • 1 garść świeżej kolendry / fistful fresh coriander leafs
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari / tablespoon tamari soy sauce
  • 4 łyżki melasy z karobu / tablespoons carob molasses
  • 1 łyżka octu balsamicznego / tablespoon balsamic vinegar
  • Sól do smaku / Salt to taste
  • 3 łyżki wody / tablespoons water
  • 2 łyżki oleju do smażenia / tablespoons oil for frying
  • 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych / tablespoons oil from dried tomatoes

Sposób przygotowania / Instructions:

Odcinamy ze szparagów górne części o długości ok.7 do 8 cm i wrzucamy je na patelnię z olejem, podlewamy wodą, delikatnie solimy i dusimy. Po kilku minutach dodajemy 2 łyżki melasy z karobu, chwilę karmelizujemy i odstawiamy na bok. Na osobnej patelni prażymy przez kilka minut pestki dyni, gdy napęcznieją podlewamy je sosem sojowym. Mieszamy i odstawiamy na bok. Do salaterki wrzucamy dobrze umyty i sparzony wcześniej korzeń topinamburu, pokrojony w plastry, liście jarmużu pozbawione łodyg i porwane na kawałki. Dodajemy także suszone pomidory pokrojone w paski, a następnie pokrojone na 4 części wzdłuż truskawki, przygotowane wcześniej szparagi, pestki dyni, a także pociętą świeżą kolendrę. Całość polewany sosem, który powstał ze zmieszania 2 łyżek melasy z karobu, oleju z suszonych pomidorów oraz octu balsamicznego. Na zdrowie! Cut the asparagus's 7-8 cm long top parts. Put them in the frying pan with oil. Add a little water and salt to them and stew. After several minutes, add 2 tablespoons of carob molasses, caramelize them and put them aside. Roast pumpkin seeds in a separate frying pan for a few minutes. Pour soy sauce over them once they've swollen. Stir them and put them aside. Put the washed, scalded, sliced sunchoke root into a salad bowl. Add torn kale leafs without stems. Add the sliced dried tomatoes too. Then, add 4 longitudinally sliced strawberries and the asparagus which you've prepared before. Add pumpkin seeds as well as chopped fresh coriander. Sprinkle it all with sauce which has been made from 2 tablespoons of carob molasses, dried tomato oil and balsamic vinegar. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "70. Sałatka ze szparagami i truskawkami / Asparagus and strawberry salad"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany