189. „Sernik truskawkowy” / „Strawberry cheesecake”

Pobierz PDF

Zanim skończy się sezon na truskawki, zapraszamy Was na wegański i bezglutenowy sernik, którego nie trzeba piec. Zatem dziś raw food na słodko w kuchni programu Atelier Smaku, również po angielsku z napisami przygotowanymi przez Translalab.

Before the strawberry season comes to an end, we’ve got a vegan and gluten-free no-bake cheesecake for you. So the Atelier of Taste is serving sweet raw food today.

Składniki

Czas / Time: ok. 20 minut + czas stygnięcia / about 20 minutes + cooling time
Ilość / Amount: 1 blaszka / tin

Składniki - Spód / Ingredients - Base

  • 150 g żurawiny / cranberries
  • 100 g wiórków kokosowych / dried coconut
  • 50 g tłuszczu kokosowego / coconut oil

Składniki - Wierzch / Ingredients - Top

  • 200 g orzechów nerkowca / cashew nuts
  • 200 g truskawek / strawberries
  • 150 g tłuszczu kokosowego / coconut oil
  • 100 g ksylitolu / xylitol
  • 100 ml mleka kokosowego / cocounut milk
  • Sok z 1 cytryny / juice from 1/2 lemon
  • Bita śmietana do dekoracji (z przepisu nr 18 na tartę czekoladową) / whipped cream for decoration (from the chocolate tart recipe)

Sposób przygotowania / Instructions:

Orzeszki nerkowca moczymy na noc, ponieważ będą nam potrzebne do przygotowania wierzchu sernika. Żurawinę przelewamy wrzątkiem, następnie miksujemy ją z dodatkiem tłuszczu kokosowego o temperaturze pokojowej, dorzucamy wiórki kokosowe i jeszcze raz miksujemy. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Ugniatamy spód o jednakowej wysokości. Odlewamy wodę z orzeszków nerkowca, miksujemy na gładką masę, dodając w trakcie sok z cytryny i mleko kokosowe. Po czym dodajemy ksylitol i truskawki, całość miksujemy dokładnie. Na koniec dorzucamy tłuszcz kokosowy o temperaturze pokojowej i jeszcze raz mieszamy. Smacznego i na zdrowie! Soak the cashew nuts overnight, since we'll need it for preparing the cheesecake's top layer. Pour boiling water over cranberries. Then, blend it with some room temperature coconut oil . Add dried coconut and blend it again. Put the dough into a springform pan lined with parchment paper. Form it into an even base. Drain the cashew nuts, blend them until smooth. Add lemon juice and coconut milk during the blending. Then, add xylitol and strawberries. Blend it all thoroughly. Finally, add room temperature coconut oil and blend again. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

2 komentarze dla "189. "Sernik truskawkowy" / "Strawberry cheesecake""

  • comment-avatar
    Marta 20 czerwca 2018 (07:36)

    Ksylitol, niestety, jest dla mnie niezjadliwy… Nawet mała ilość powoduje sensacje przewodu pokarmowego. Poza tym – ileż to kosztuje! Może lepsza byłaby stewia? Zresztą, zwykły cukier (buraczany) to przecież też naturalny produkt, co prawda nie rośnie sobie na polu, jest produktem, ale większość tych „naturalnych” składników z wegańskich przepisów to również produkty, pzretworzone, uzyskane, zrobione z tego, co rośnie. Tłuszcz kokosowy sobie nie rośnie na palmie…

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 24 czerwca 2018 (07:45)

      No właśnie, to była wersja dla „wyznawców” ksylitolu, ale oczywiście każdy może słodzić czym chce. Dla nas osobiście posmak stewii jest niefajny i wyjątkowo trudny do przykrycia czymkolwiek, dlatego najchętniej stosujemy dobry cukier trzcinowy, a ostatnio zakochaliśmy się w cukrze z kwiatów kokosa. Jest niestety drogi, ale cukru używamy wyjątkowo niewiele na co dzień, więc z torbami nie pójdziemy z tego powodu akurat 😉

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany