157. „Sernikowe muffinki jaglane” / „Millet cheesecake muffins”

Pobierz PDF

Sernikowe muffinki jaglane Z okazji zbliżających się Mikołajek i Świąt zabieramy się za pieczenie.Dziś zapraszamy na pyszne, delikatne, wegańskie i bezglutenowe muffinki. <br>
Ps. Angielskie podpisy przygotowało dla nas Translalab.

As the St. Nicolas Day and Christmas are coming, it’s time to start baking. We’ve got delicious, delicate, vegan and gluten-free muffins today.

Składniki

Czas / Time: ok. 90 min. / about 90 min.
Ilość / Amount: kilkanaście foremek muffinkowych / 10-20 muffins

Składniki / Ingredients:

  • 250 g kaszy jaglanej / millet groats
  • 1 kostka tofu naturalnego 300 g / block natural tofu (300 g)
  • 250 g brązowego cukru pudru / powdered brown sugar
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej / tablespoons potato flour
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej / teaspoon baking soda
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej / tablespoons candied orange peel
  • Sok z 2 cytryn / juice from 2 lemons
  • Skórka otarta z 2 cytryn / zest of 2 lemons
  • 150 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 30 ml oleju słonecznikowego / sunflower oil
  • 1 szczypta soli / pinch salt

Sposób przygotowania / Instructions:

Przełożoną na sito kaszę przelewamy wrzątkiem, następnie zalewamy ją wrzątkiem w proporcji 1 porcja kaszy - 2 porcje wody i gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Staramy się nie mieszać kaszy podczas gotowania. Po ugotowaniu przestudzamy ją, następnie mielimy blenderem wraz z tofu i zakwaszamy sokiem z cytryny. Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy do nich tofu z kaszą, mleko, olej, skórki pomarańczy i cytryn, i dokładnie mieszamy. Przekładamy do silikonowych foremek na muffinki i pieczemy ok. 50 do 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C z funkcją termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je, by przestygły, na koniec możemy je posypać cukrem pudrem. Smacznego i na zdrowie!

Uwaga: jeżeli będziemy piekli babeczki w foremkach metalowych lub w tortownicy powinniśmy wysmarować foremki olejem i oprószyć mąką kukurydzianą. Babeczki z kaszy jaglanej zmielonej na ciepło, będą miały bardziej budyniową konsystencję, jeżeli chcemy, żeby były zwarte i sernikowe, powinniśmy ugotować kaszę poprzedniego dnia i przemielić ją przez maszynkę dwukrotnie. Put the millet groats into a sieve and rinse it with boiling water. Then, pour boiling water over it in the proportion: 1 portion of the groats for 2 portions of water. Simmer it with the lid on. Try not to stir the groats during the boiling. Cool it after boiling. Then, blend it together with the tofu and pour lemon juice over it. Mix the dry ingredients in a bowl. Add the tofu with millet groats, milk, oil and orange and lemon zest to them. Mix thoroughly. Put the dough in silicone muffin moulds and bake for 50 to 55 minutes in an oven heated up to 180°C with the air circulation function on. When you've taken them out of the oven, put them aside so that they cool. At the end you can sprinkle them with powdered sugar. Enjoy it! It's good for you! Note: if you bake them in metal moulds or a springform pan, grease them with oil and sprinkle them with corn flour. Muffins made from millet grouts which are ground when warm will be more blancmange-like when it comes to texture. If you want them to be firm and cheesecake-like, boil the millet groats a day earlier and grind them twice.

4 komentarze dla "157. "Sernikowe muffinki jaglane" / "Millet cheesecake muffins""

  • comment-avatar
    Justyna 31 marca 2018 (23:14)

    Mogę mieć takie pytanie ? Czy chodzi o mleko z kartonu czy mleko z puszki tluste ?? Pozdrawiam

    • comment-avatar
      atelier 1 kwietnia 2018 (02:12)

      Oczywiście, chodzi o tłuste mleko kokosowe z puszki lub kartonika.

  • comment-avatar
    Emilia 4 lutego 2019 (12:59)

    a czy mozna pominąc tofu???

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 4 lutego 2019 (19:07)

      Można, trzeba dać tylko ugotowanej kaszy jaglanej o tej samej wadze, co tofu. Oczywiście smak i konsystencja będą inne 🙂

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany