157. „Sernikowe muffinki jaglane”

Pobierz PDF

Sernikowe muffinki jaglane Z okazji zbliżających się Mikołajek i Świąt zabieramy się za pieczenie.Dziś zapraszamy na pyszne, delikatne, wegańskie i bezglutenowe muffinki. <br>
Ps. Angielskie podpisy przygotowało dla nas Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 90 minut
Ilość: kilkanaście foremek muffinkowych

Składniki - Ciasto

  • 25 dag kaszy jaglanej
  • 1 kostka tofu naturalnego 30 dag
  • 25 dag brązowego cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Sok z 2 cytryn
  • Skórka otarta z 2 cytryn
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 30 ml oleju słonecznikowego
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania

Przełożoną na sito kaszę przelewamy wrzątkiem, następnie zalewamy ją wrzątkiem w proporcji 1 porcja kaszy - 2 porcje wody i gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Staramy się nie mieszać kaszy podczas gotowania. Po ugotowaniu przestudzamy ją, następnie mielimy blenderem wraz z tofu i zakwaszamy sokiem z cytryny. Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy do nich tofu z kaszą, mleko, olej, skórki pomarańczy i cytryn, i dokładnie mieszamy. Przekładamy do silikonowych foremek na muffinki i pieczemy ok. 50 do 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C z funkcją termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je, by przestygły, na koniec możemy je posypać cukrem pudrem. Smacznego i na zdrowie!

Uwaga: jeżeli będziemy piekli babeczki w foremkach metalowych lub w tortownicy powinniśmy wysmarować foremki olejem i oprószyć mąką kukurydzianą. Babeczki z kaszy jaglanej zmielonej na ciepło, będą miały bardziej budyniową konsystencję, jeżeli chcemy, żeby były zwarte i sernikowe, powinniśmy ugotować kaszę poprzedniego dnia i przemielić ją przez maszynkę dwukrotnie.

4 komentarze dla "157. "Sernikowe muffinki jaglane""

  • comment-avatar
    Justyna 31 marca 2018 (23:14)

    Mogę mieć takie pytanie ? Czy chodzi o mleko z kartonu czy mleko z puszki tluste ?? Pozdrawiam

    • comment-avatar
      atelier 1 kwietnia 2018 (02:12)

      Oczywiście, chodzi o tłuste mleko kokosowe z puszki lub kartonika.

  • comment-avatar
    Emilia 4 lutego 2019 (12:59)

    a czy mozna pominąc tofu???

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 4 lutego 2019 (19:07)

      Można, trzeba dać tylko ugotowanej kaszy jaglanej o tej samej wadze, co tofu. Oczywiście smak i konsystencja będą inne 🙂

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany