195. „Słodki sos śliwkowo-dyniowy z cytrynową nutą”

Pobierz PDF

Dziś, w Atelier Smaku, zaczynamy sezon na przetwory. Na sam początek proponujemy słodki sos z dyni i śliwek. Idealny do naleśników, muesli i jogurtów. Możecie polecić go również swoim anglojęzycznym znajomym, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania : 1 godzina
Ilość: kilka słoiczków

Składniki

  • 1,2 kg śliwek
  • 1,2 kg dyni
  • 4 cytryny
  • 20 dag ksylitolu

Sposób przygotowania

Śliwki drylujemy i kroimy na połówki. Dynię obieramy ze skórki, jeśli używamy Hokkaido, to wtedy nie musimy, następnie pozbawiamy ją pestek i kroimy w dużą kostkę. Wszystko zasypujemy ksylitolem i zalewamy sokiem, wyciśniętym z całych cytryn wraz ze skórką w wyciskarce wolnoobrotowej. Włączamy palnik i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Dla przyspieszenia, możemy skorzystać z pokrywy szybkowarowej. Pod koniec gotowania, całą zawartość miksujemy blenderem i rozlewamy do słoiczków. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "195. "Słodki sos śliwkowo-dyniowy z cytrynową nutą""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany