198. „Słodkie bułeczki jaglane” / „Sweet millet buns”

Pobierz PDF

Kto nie lubi słodkich i chrupiących bułeczek na śniadanie? Dziś w ATELIER SMAKU nasza bezglutenowa i wegańska wersja jaglana z rodzynkami. Zainteresowani znajdą w odcinku angielskie napisy, które przygotowało dla nas, jak zawsze, Translalab.

Who doesn’t like sweet and crispy buns for breakfast? Today the Atelier of Taste presents our gluten-free and vegan millet version with raisins. The episode has English subtitles for those who are interested. As always, Translalab has prepared them for us.

Składniki

Czas / Time: ok. 1,5 godziny / about 1,5 hour
Ilość / Amount: 10 sztuk / buns

Składniki / Ingredients:

  • 300 g kaszy jaglanej / millet groats
  • 200 g mąki ziemniaczanej / potato flour
  • 200 g banana / banana
  • 150 g rodzynek / raisins
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego / tablespoon ground flaxseed
  • 4 łyżki brązowego cukru / tablespoons brown sugar
  • 4 łyżki oleju / tablespoon oil
  • 1 szczypta soli / pinch salt
  • 1 opakowanie suchych drożdży / packet dried yeast
  • 150 ml letniej wody / lukewarm water

Sposób przygotowania / Instructions:

Kaszę jaglaną mielimy na mąkę, następnie wszystkie suche składniki, oprócz rodzynek, łączymy ze sobą i mieszamy. Pokrojony w kostkę banan miksujemy, dolewamy do niego wodę, jeszcze raz miksujemy i przelewamy do suchych składników. Dodajemy sparzone rodzynki, 2 łyżki oleju i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż trochę podrośnie, mniej więcej ok. 20-30 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję dosyć rzadką, lecz na tyle gęstą, żeby można było, zwilżonymi w reszcie oleju rękoma, formować placki, które ułożymy na przykrytej pergaminem i posmarowanej olejem blasze, aby jeszcze podrosły. Następnie wstawiamy bułeczki do rozgrzanego do 180°C piekarnika, na ok. 25 minut i pieczemy. Możemy posmarować je z wierzchu olejem lub mlekiem kokosowym, by ładnie się przyrumieniły. Oczywiście można też posypać je z wierzchu sezamem, makiem lub innymi ziarnami, które lubimy. Takie bułeczki nie są mięciutkie, jak te glutenowe i jak większość bezglutenowych wypieków następnego dnia twardnieją. Żeby ponownie były świeże, wkładamy je do piekarnika nastawionego na 180°C na 10 minut. Smacznego i na zdrowie! Grind the millet groats into flour. Then, mix all the dry ingredients, apart from raisins. Put them together and mix them. Blend the diced banana, add water to it, blend it and pour it into the dry ingredients. Add the scalded raisins and 2 tablespoons of oil. Knead the dough. Cover it with a tea towel and wait until it raises (about 20-30 minutes). The dough should be rather thin, but thick enough for you to be able to form buns with hands greased in the leftover oil. Put them on a greased baking tin lined with parchment paper, so that thy rise more. Then, put the buns into the oven heated up to 180ºC for 25 minutes and bake them. You can grease their surfaces with oil or coconut milk so that they brown nicely. You can obviously sprinkle them with sesame or other grains that you like too. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

7 komentarzy dla "198. "Słodkie bułeczki jaglane" / "Sweet millet buns""

  • comment-avatar
    Agnieszka 13 grudnia 2017 (15:56)

    Uwielbiam Wasze przepisy,mam jednak goraca prosbe: piszcie opakowanie suchych drozdzy z okresleniem ile gramow. Mieszkam poza Polska . We Francji opakowania sa rozne. Wesolych swiat. Dziekuje.

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 13 grudnia 2017 (16:32)

      Dziękujemy pięknie, postaramy się pomyśleć o tym. Nasze suche drożdże polskie mają 7g. pozdrawiamy goraco, jola i mirek

      • comment-avatar
        Agnieszka 13 grudnia 2017 (21:18)

        Bardzo dziekuje:)))

  • comment-avatar
    Rozalia 16 marca 2019 (09:44)

    Najpierw gorltujemy kasze?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 16 marca 2019 (23:18)

      W przepisie jest napisane: „Kaszę jaglaną mielimy na mąkę, następnie wszystkie suche składniki, oprócz rodzynek, łączymy ze sobą i mieszamy.”
      Kaszy ugotowanej nie da rady zmielić na mąkę.

  • comment-avatar
    Anonim 16 marca 2019 (09:58)

    Czy kasze trzeba ugotować najpierw?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 16 marca 2019 (23:18)

      W przepisie jest napisane: „Kaszę jaglaną mielimy na mąkę, następnie wszystkie suche składniki, oprócz rodzynek, łączymy ze sobą i mieszamy.”
      Kaszy ugotowanej nie da rady zmielić na mąkę.

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany