198. „Słodkie bułeczki jaglane”

Pobierz PDF

Kto nie lubi słodkich i chrupiących bułeczek na śniadanie? Dziś w ATELIER SMAKU nasza bezglutenowa i wegańska wersja jaglana z rodzynkami. Zainteresowani znajdą w odcinku angielskie napisy, które przygotowało dla nas, jak zawsze, Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Ilość: 10 sztuk

Składniki

  • 30 dag kaszy jaglanej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag banana
  • 15 dag rodzynek
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 150 ml letniej wody

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną mielimy na mąkę, następnie wszystkie suche składniki, oprócz rodzynek, łączymy ze sobą i mieszamy. Pokrojony w kostkę banan miksujemy, dolewamy do niego wodę, jeszcze raz miksujemy i przelewamy do suchych składników. Dodajemy sparzone rodzynki, 2 łyżki oleju i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż trochę podrośnie, mniej więcej ok. 20-30 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję dosyć rzadką, lecz na tyle gęstą, żeby można było, zwilżonymi w reszcie oleju rękoma, formować placki, które ułożymy na przykrytej pergaminem i posmarowanej olejem blasze, aby jeszcze podrosły. Następnie wstawiamy bułeczki do rozgrzanego do 180°C piekarnika, na ok. 25 minut i pieczemy. Możemy posmarować je z wierzchu olejem lub mlekiem kokosowym, by ładnie się przyrumieniły. Oczywiście można też posypać je z wierzchu sezamem, makiem lub innymi ziarnami, które lubimy. Takie bułeczki nie są mięciutkie, jak te glutenowe i jak większość bezglutenowych wypieków następnego dnia twardnieją. Żeby ponownie były świeże, wkładamy je do piekarnika nastawionego na 180°C na 10 minut. Smacznego!

3 komentarze dla "198. "Słodkie bułeczki jaglane""

  • comment-avatar
    Agnieszka 13 grudnia 2017 (15:56)

    Uwielbiam Wasze przepisy,mam jednak goraca prosbe: piszcie opakowanie suchych drozdzy z okresleniem ile gramow. Mieszkam poza Polska . We Francji opakowania sa rozne. Wesolych swiat. Dziekuje.

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 13 grudnia 2017 (16:32)

      Dziękujemy pięknie, postaramy się pomyśleć o tym. Nasze suche drożdże polskie mają 7g. pozdrawiamy goraco, jola i mirek

      • comment-avatar
        Agnieszka 13 grudnia 2017 (21:18)

        Bardzo dziekuje:)))

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany