170. „Słodkie sajgonki z kiełkami light” / „Sweet spring rolls with sprouts”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku wegańskie i bezglutenowe sajgonki na słodko w wersji light. Bez smażenia, z bardzo odżywczymi kiełkami. Idealne przed lub po treningu. Zachęcamy do wypróbowania przepisu! Ps. Angielskie podpisy przygotowało dla nas Translalab.

Today the Atelier of Taste is serving light vegan and gluten-free spring-rolls. They aren’t fried and contain really healthy sprouts. They’re perfect for having before or after working out. Do try this recipe!

Składniki

Czas / Time: ok. 20 min. / about 20 min.
Ilość / Amount: 4 porcje / portions

Składniki / Ingredients:

  • 1 opakowanie małego papieru ryżowego / packet small rice paper
  • 1 banan / banana
  • 1 jabłko / apple
  • 50 g ziaren słonecznika / 50 g sunflower seeds
  • 2 szklanki różnych kiełków np. brokułu, jarmużu, rzodkiewki, lucerny / glasses various sprouts, e.g. broccoli, kale, radish, lucerne
  • 3 łyżki melasy z karobu / tablespoons carob molasses
  • 3 łyżki octu balsamicznego / tablespoons balsamic vinegar

Sposób przygotowania / Instructions:

Jabłko i banana ucieramy na tarce o dużych oczkach, a ziarna słonecznika miksujemy na proszek. Następnie zmiksowany słonecznik łączymy z melasą z karobu tworząc w ten sposób rodzaj rzadkiej, słonecznikowej chałwy. Dodajemy owoce oraz kiełki, wszystko razem mieszamy i mamy gotowe nadzienie. Papier ryżowy moczymy w wodzie, gdy zmięknie, nakładamy do niego nadzienie, zawijamy i układamy na półmisku. Do resztki melasy z karobu, która została w szklance, dolewamy ocet balsamiczny i mieszamy, uzyskując w ten sposób sos, w którym maczamy sajgonki przed zjedzeniem. Smacznego i na zdrowie! Grind the sunflower seeds into a powder. Then, mix it with carob molasses which will give you a kind of thin, sunflower seed halva. Grate the fruit on a grater with large holes and then add them to the molasses and sunflower seeds together with the sprouts. Soak the rice paper sheets in water and once they soften put the filling on them, roll them and put them on a platter. Add balsamic vinegar to the last bit of the carob molasses in the glass and mix them to make a sauce in which you'll dip the spring rolls before eating them. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "170. "Słodkie sajgonki z kiełkami light" / "Sweet spring rolls with sprouts""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany