170. „Słodkie sajgonki z kiełkami light”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku wegańskie i bezglutenowe sajgonki na słodko w wersji light. Bez smażenia, z bardzo odżywczymi kiełkami. Idealne przed lub po treningu. Zachęcamy do wypróbowania przepisu! Ps. Angielskie podpisy przygotowało dla nas Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość: 4 porcje

Składniki

  • 1 opakowanie małego papieru ryżowego
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 5 dag ziaren słonecznika
  • 2 szklanki różnych kiełków np. brokułu, jarmużu, rzodkiewki, lucerny
  • 3 łyżki melasy z karobu
  • 3 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania

Jabłko i banana ucieramy na tarce o dużych oczkach, a ziarna słonecznika miksujemy na proszek. Następnie zmiksowany słonecznik łączymy z melasą z karobu tworząc w ten sposób rodzaj rzadkiej, słonecznikowej chałwy. Dodajemy owoce oraz kiełki, wszystko razem mieszamy i mamy gotowe nadzienie. Papier ryżowy moczymy w wodzie, gdy zmięknie, nakładamy do niego nadzienie, zawijamy i układamy na półmisku. Do resztki melasy z karobu, która została w szklance, dolewamy ocet balsamiczny i mieszamy, uzyskując w ten sposób sos, w którym maczamy sajgonki przed zjedzeniem. Smacznego i na zdrowie.

Brak opini dla przepisu dla "170. "Słodkie sajgonki z kiełkami light""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany