52. „Spaghetti a la Bolognese”

Pobierz PDF

Dzisiaj wracamy do jednego z najbardziej znanych przepisów na włoski makaron. Pochylamy się nad sosem Bolognese, stosując podstawowe triki roślinnej kuchni, które pozwalają oszukać podniebienie. Szybkie, smaczne i proste danie bez glutenu. Smacznego!

Składniki

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość: 2 porcje

Składniki

  • 25 dag makaronu kukurydzianego typu Spaghetti
  • 20 dag brązowej pieczarki
  • 10 dag selera
  • 5 dag granulatu sojowego
  • 40 dag pomidorów pelati lub krojonych z puszki
  • 50 ml oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 szczypta mielonego goździka
  • 1 szczypta cynamonu
  • sól do smaku
  • świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i od razu wrzucamy granulat sojowy, który prażymy przez chwilę, aż się zarumieni. W tym czasie pieczarki oraz seler ucieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie, smażący się granulat podlewamy sosem sojowym, mieszamy i dorzucamy utarte na tarce pieczarki i seler. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy przyprawy a gdy warzywa zmiękną dolewamy ocet balsamiczny i pomidory. Całość gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Po tym czasie dorzucamy ugotowany wcześniej al dente makaron Spaghetti i łączymy go z sosem. Nakładamy na talerze i dekorujemy świeżymi ziołami.

Brak opini dla przepisu dla "52. "Spaghetti a la Bolognese""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany