Spaghetti a la Bolognese / Bolognese-style spaghetti (52)

Pobierz PDF

Dzisiaj wracamy do jednego z najbardziej znanych przepisów na włoski makaron. Pochylamy się nad sosem Bolognese, stosując podstawowe triki roślinnej kuchni, które pozwalają oszukać podniebienie. Szybkie, smaczne i proste danie bez glutenu.

We’re returning to one of the most famous Italian pasta recipes today. Today’s topic is Bolognese. We will use some basic plant-based cooking tricks which will fool your palete. A quick and simple gluten-free dish.

Składniki

Czas / Time: Ok. 30 minut / About 30 min.
Ilość / Amount: 2 porcje / portions

Składniki / Ingredients:

  • 250 g makaronu kukurydzianego Spaghetti / corn spaghetti
  • 200 g brązowej pieczarki / brown champignons
  • 100 g selera / root celery
  • 50 g granulatu sojowego / soy granulate
  • 400 g pomidorów pelati lub krojonych z puszki / pelati tomatoes or chopped canned tomatoes
  • 50 ml oliwy / olive oil
  • 2 łyżki octu balsamicznego / tablespoons balsamic vinegar
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari / tablespoon tamari soy sauce
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej / pinch nutmeg
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu / teaspoon black pepper
  • 1 szczypta zmielonych goździków / pinch ground cloves
  • 1 szczypta cynamonu / pinch cinnamon
  • Sól do smaku / Salt to taste
  • Świeże zioła do dekoracji / Fresh herbs for decoration

Sposób przygotowania / Instructions:

Wegańskie i bezglutenowe spaghetti bolognese - przepis
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i od razu wrzucamy granulat sojowy, który prażymy przez chwilę, aż się zarumieni. W tym czasie pieczarki oraz seler ucieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie, smażący się granulat podlewamy sosem sojowym, mieszamy i dorzucamy utarte na tarce pieczarki i seler. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy przyprawy a gdy warzywa zmiękną dolewamy ocet balsamiczny i pomidory. Całość gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Po tym czasie dorzucamy ugotowany wcześniej al dente makaron Spaghetti i łączymy go z sosem. Nakładamy na talerze i dekorujemy świeżymi ziołami. Smacznego i na zdrowie! Pour olive oil into a heated frying pan. Add soy granulate immediately and roast if for a moment, until it browns. In the meantime, grate the champignons and the root celery on a grater with large holes. Then, pour soy sauce over the frying granulate and stir it. Add grated champignons and root celery. Mix it all together thoroughly, add seasonings and when the vegetables soften, add balsamic vinegar and tomatoes. Cook it all for another 2-3 minutes. Then, add the spaghetti boiled al dente and mix it with the sauce. Put it on the plate and decorate it with fresh herbs. Enjoy it! It's good for you!

Oceń przepis!

Wasza ocena

0 (0 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Spaghetti a la Bolognese / Bolognese-style spaghetti (52)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany