Sposoby na wzmocnienie odporności – 💪🥗🍴/ Ways to boost your immunity – vegan and gluten-free (337)

Pobierz PDF

(odc. 337)

Przepis po polsku

Dziś przedstawimy Wam nasze sposoby na podniesienie odporności.

Możecie je wykonać w prosty sposób, nie potrzebując wielu składników.
W tym okresie, gdy pogoda jest bardzo kapryśna, a słońce przeplata się z deszczem, łatwo o przeziębienie. Warto zadbać o to, by wzmocnić organizm. Oczywiście wszystko z naturalnych składników 🙂
Ale zacznijmy od tego, że:
Dziś mamy podwójne święto!
Właśnie na liczniku pojawiło się 20 tysięcy subskrypcji kanału  @Atelier Smaku .
Przy tej okazji chcieliśmy Wam bardzo podziękować za wszelkie inspiracje i każdą motywację, która pobudza naszą kreatywność! Jesteście naprawdę kochani!
Po drugie dzisiejszy odcinek powstał specjalnie z okazji 14 Ogólnopolskiego Tygodnia Wege. Śledźcie wszystkie wydarzenia.
XIV Ogólnopolski Tydzień Wege / edycja online: https://www.facebook.com/events/274089853605474/ . Naprawdę warto!
Gdy dowiedzieliśmy się ostatnio, że immunolodzy z PAN zachęcają do ograniczenia spożycia mięsa oraz nabiału, postanowiliśmy podzielić się z Wami kilkoma radami i sprawdzonymi przepisami na wegański „nabiał”. Oczywiście jak to w naszej kuchni, zawsze bez glutenu 🙂
Pokażemy Wam jak w łatwy sposób przygotować napój, który smakuje jak maślanka lub ajran, a dodatkowo zaserwujemy 2 dipy z dodatkiem naturalnych probiotyków czyli kiszonek.
Wszystko to jak zawsze również w angielskiej wersji od Translalab.

We’re presenting our immunity boosting tricks today.

You can easily make these dishes – they don’t need many ingredients.

With the changeable weather and sun alternating with rain, it’s easy to catch a cold. It’s good to strengthen your body now. And we use natural ingredients only, of course 🙂

 

But let’s start with something else:

It’s a double celebration today!

The counter shows 20 k subscriptions to the @Atelier Smaku channel.

We’d like to use the occasion to thank you for inspiring and motivating us. It makes us more creative! You’re lovely!

 

Secondly, this episode was made especially for the 14th Polish Vegetarian Week. Keep up with all of its event. 14th Polish Vegetarian Week / online edition: https://www.facebook.com/events/274089853605474/ . It’s really worthwhile!

 

When we found out that recently immunologists from the Polish Academy of Sciences have recommended limiting the meat and dairy intake, we’ve decided to share a few tips with you: our well-tested vegan ‘dairy’ recipes. And of course, just as everything in our kitchen – they’re gluten-free 🙂

We’ll show you how to easily make a drink which tastes similar to butter milk or ayran. We’ll also serve 2 dips with natural probiotics – fermented plants.

 

All of them are available in English versions by Translalab as well.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: ok 20 min / about 20 minutes
Ilość / Amount: 2 porcje / 2 portions

Składniki - napój typu maślanka lub ajran / Ingredients - butter milk or ayran drink:

  • 500 ml wody z ogórków kiszonych / brine in which cucumbers were fermented
  • 2 małe jogurty kokosowe lub sojowe bez cukru / small cups sugar-free coconut or soy yoghurt

Składniki - Dip z ogórkami kiszonymi / Ingredients - brine fermented cucumbers dip:

  • 100 g tofu naturalnego / natural tofu
  • 2 ogórki kiszone / cucumbers fermented in brine
  • 50 ml mleczka kokosowego / coconut milk
  • 1 łyżka utartego chrzanu / tablespoon grated horseradish
  • 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • sól do smaku / salt to taste
  • 1 łyżka oleju z ostropestu lub innego oleju tłoczonego na zimno / tablespoon milk thistle oil or another cold-pressed oil

Składniki - dip z kapustą kiszoną / Ingredients - sauerkraut dip:

  • 100 g tofu naturalnego / natural tofu
  • 1 garść kapusty kiszonej / handful sauerkraut
  • kilka łyżek soku z kapusty kiszonej / several tablespoons sauerkraut juice
  • 50 ml mleczka kokosowego / coconut milk
  • 1/4 łyżeczki kurkumy / teaspoon turmeric
  • 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • sól do smaku / salt to taste
  • 1 łyżka oleju lnianego lub innego oleju tłoczonego na zimno / tablespoon flaxseed oil or another cold-pressed oil

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Proste sposoby na wzmocnienie odporności


1) Napój typu maślanka lub ajran

Sposób przygotowania:
Do słoika z wodą po ogórkach kiszonych dodajemy wegańskie jogurty.

Zakręcamy nakrętkę, mieszamy potrząsając słoikiem i gotowe!

Taki napój sam w sobie jest pełnym naturalnych probiotyków idealnym orzeźwieniem lub bazą do przygotowania rozmaitych koktajli.

2) Dip z ogórkami kiszonymi

Sposób przygotowania:
Ogórki kroimy na kawałki. Tofu miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Dolewamy do niego mleczko kokosowe, sól, pieprz i olej. Miksujemy jeszcze raz.

Następnie dorzucamy naturalne probiotyki czyli ogórki.

Ponownie miksujemy i w ten sposób uzyskujemy idealny dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki, a także placków.

3) Dip z kapustą kiszoną

Sposób przygotowania:
Kapustę siekamy. Tofu miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Dolewamy do niego mleczko kokosowe, sól, pieprz i olej. Miksujemy jeszcze raz.

Następnie dorzucamy kapustę wraz z kilkoma łyżkami soku.

Ponownie miksujemy i w ten sposób uzyskujemy pełen probiotyków super dip, który świetnie pasuje do surowych warzyw grillowanych lub gotowanych na parze warzyw oraz placków.

Sprawdźcie nasz przepis na placki, do których idealnie będą pasowały nasze dipy.

Nie przegapcie również naszych innych wegańskich i bezglutenowych pomysłów na wzmocnienie odporności:

Na początek obiadu:
Jeden z naszych chłodników.

Na drugie danie:
Placki z liśćmi rzodkiewki. Do picia:
Sok z pokrzywy, jabłek i cytryny.
Smoothie z jarmużem i owocami.

Na deser:
Bakaliowe batoniki.

Smacznego i na zdrowie!

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu.



Przepis po angielsku


1) Butter milk or ayran drink

Instructions:
Add the vegan yoghurt into the jar with brine in which cucumbers were fermented. Screw on the cap, shake the jar and it's ready!

This drink is full of natural probiotics. It's also very refreshing and makes a perfect base for various smoothies.

2) Brine fermented cucumbers dip

Instructions:
Chop the cucumbers. Blend the tofu until it's smooth.

Add coconut milk, salt, pepper and oil to it. Blend it again. Then, add the natural probiotics - the cucumbers. Blend once more.

This way you'll get a great dip for vegetable sticks or pancakes.

3) Sauerkraut dip

Instructions:
Chop the sauerkraut. Blend the tofu until it's smooth. Add coconut milk, salt, pepper and oil to it. Blend it again.

Then, add the sauerkraut together with several tablespoons of the juice.

Blend it again and you'll get a fantastic dip loaded with probiotics. It's a perfect match for raw, grilled or steamed vegetables and pancakes.

Check our pancake recipe which is a perfect match for these dips.

And don't miss our other vegan and gluten-free tricks for boosting your immunity:

One of our cold soups.

Radish leaf pancakes.
Nettle, apple and lemon juice.
Fruit smoothie with kale.


Nut and dried fruit bars.

Enjoy it! It's good for you!

When you have no time to cook, visit: https://ateliersmaku.pl/sklep/ Enjoy it! It's good for you!

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (2 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Sposoby na wzmocnienie odporności - 💪🥗🍴/ Ways to boost your immunity - vegan and gluten-free (337)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany