175. “Strucla z jabłkami i karobem” / “Apple and carob strudel”

Pobierz PDF

Bezglutenowa i wegańska strucla z jabłkami, to idealne ciasto na świąteczny stół. Delikatnie słodkie i karmelowe od karobu czyli mączki z chleba świętojańskiego. Możecie podzielić się przepisem również z anglojęzycznymi przyjaciółmi, dzięki napisom przygotowanym przez Translalab.

A gluten-free and vegan strudel is a perfect cake for Christmas. Carob or St. John’s bread flour makes gives is a mildly sweet and caramel flavour.

Składniki

Czas / Time: ok. 70 min. / about 70 min.
Ilość / Amount: 8 porcji / portions

Składniki - Ciasto / Ingredients - Cake:

  • 300 g mąki ryżowej / rice flour
  • 200 g gryczanej / buckwheat flour
  • 200 g mąki z ciecierzycy / chickpea flour
  • 225 ml wody / water
  • 100 ml oleju słonecznikowego / ml sunflower oil
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego / heaped tablespoon ground flaxseed
  • 2 łyżki sproszkowanego karobu (mączki chleba świętojańskiego) / tablespoons powdered carob (St. John's bread flour)
  • 100 g brązowego cukru pudru / powdered brown sugar
  • 1 łyżeczka suchych drożdży / teaspoon dried yeast
  • 1 szczypta soli / pinch salt
  • 400 g jabłek / apples
  • 1 łyżeczka cynamonu / teaspoon cinnamon

Składniki - Sos / Sauce ingredients:

  • 150 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 2-3 łyżki melasy z karobu / tablespoons carob molasses

Sposób przygotowania / Instructions:

Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki, a następnie w plastry. Posypujemy je cynamonem i pocieramy je dokładnie. Suche składniki ciasta łączymy ze sobą i dodajemy olej. Ucieramy w rękach lub mieszamy w mikserze tak, aby mąka była dobrze natłuszczona. Dodajemy wodę i ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na silikonową stolnicę posmarowaną olejem, rozpłaszczamy rękoma zwilżonymi w oleju. Na środku placka (po długości) układamy jabłka i składamy ciasto z obu strony, przykrywając jabłka i sklejając je ze sobą u góry. Struclę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na 180°C. Pieczemy ok. 40 minut od momentu, gdy piekarnik osiągnie właściwą temperaturę. Gotową struclę możemy podawać na ciepło lub na zimno, polaną sosem ze zmiksowanej melasy z karobu z mlekiem kokosowym. Smacznego i na zdrowie! Core the apples, cut them in quarters and then in slices. Sprinkle them with cinnamon and rub it in thoroughly. Mix the dough's dry ingredients and add oil to them. Rub the oil into it with your hands or use a mixer to grease the flour properly. Add water and mix it thoroughly again. Put the dough on a silicone mat greased with oil and flatten it with your hands which have been greased with oil as well. Put the apples in the middle of the flattened dough longitudinally and fold both sides of the dough in. Stick them together on top. Put the strudel into a baking tin lined with parchment paper and put it into a cold oven. Set the oven to 180 degrees C. Bake it for about 40 minutes, starting from the moment when the oven reaches its proper temperature. When the strudel is ready, you can serve it cold with a sauce made from carob molasses and coconut milk. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "175. "Strucla z jabłkami i karobem" / "Apple and carob strudel""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany