199. „Strudel z jabłkami i waniliowym sosem” / „Apple strudel with vanilla sauce”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku inspiracja prosto z Austrii w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Jabłka w cieniutkim cieście z sosem waniliowym. Przepis ten ma także angielską wersję z napisami przygotowanymi przez Translalab.

Today, there’s a Austrian inspiration in a vegan and gluten-free version at the Atelier of Taste: apples in a thin crust with vanilla sauce. The episode has an English version with subtitles by Translalab too.

Składniki

Czas / Time: ok. 1,5 godziny / about 1,5 hour
Ilość / Amount: ok. 6 porcji / about 6 portions

Składniki - ciasto / Ingredients - Cake:

  • 500 g jabłek / apples
  • 100 g brązowego cukru pudru / powdered brown sugar
  • 100 g oleju kokosowego / coconut oil
  • 50 g rodzynek / raisins
  • 50 g orzechów włoskich / walnuts
  • 12 większych arkuszy papieru ryżowego / large sheets of rice paper
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej / tablespoons potato starch
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu / teaspoon ground cinnamon

Składniki - sos / Ingredients - sauce:

  • 500 ml mleka sojowego lub ryżowego / soy or rice milk
  • 100 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej / tablespoons potato starch
  • 2 łyżki brązowego cukru / tablespoons brown sugar
  • Esencja lub cukier z wanilią do smaku / vanilla essence or vanilla sugar

Sposób przygotowania / Instructions:

Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, następnie kroimy je na 8 podłużnych części i każdą z nich kroimy w poprzeczne plastry. Cukier puder mieszamy z cynamonem, odsypujemy kilka łyżek na bok, by posypać nim później ciasto, a całą resztę dodajemy do jabłek. Również do jabłek dodajemy sparzone rodzynki oraz skrobię ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy na bok. Na blacie układamy silikonową matę, którą smarujemy rozpuszczonym tłuszczem kokosowym. Na płaski talerz wlewamy ciepłą wodę i moczymy w niej płaty papieru ryżowego. Pojedynczo kładziemy je na silikonowej macie, smarujemy każdy z nich tłuszczem i lekko oprószamy cukrem pudrem z cynamonem. Kolejne arkusze układamy tak, żeby zachodziły jeden na drugi i docelowo stworzyły, mniej-więcej, prostokątny płat ciasta, który składa się z 6 arkuszy. Na samym środku, po długości płata, układamy połowę jabłek. Zwijamy węższe boki ciasta do środka, a następnie szczelnie zakładamy na siebie dłuższe boki ciasta, by dobrze zakrywały jabłka. Smarujemy olejem kokosowym, posypujemy cukrem pudrem z cynamonem i układamy na blasze wyłożonej pergaminem i posmarowanej tłuszczem. To samo robimy z drugą połową składników. Ciasta wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180ºC na termoobieg i pieczemy ok. 50 minut. W tym czasie, do rondelka wlewamy mleko kokosowe i 400 ml mleka roślinnego, dodajemy cukier oraz esencję waniliową i zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy ze skrobią ziemniaczaną i dolewamy do gotującej się reszty. Gotujemy na małym ogniu przez ok. minutę, cały czas mieszając. Musimy pamiętać, że zanim wyjmiemy ciasto z piekarnika, musimy co jakiś czas mieszać sos, by nie powstał na nim kożuch. Pamiętajmy o tym, że takie ciasto podobne do filo ale zrobione z papieru ryżowego, tylko przez jakiś czas jest lekko chrupiące z wierzchu, a później pochłania wilgoć z jabłek i robi się elastyczne, co absolutnie nie wpływa na smak całości. Do głębokich talerzy wlewamy po odrobinie sosu i kładziemy na nim kawałki ukrojonego, ciepłego ciasta. Smacznego i na zdrowie! Core the apples and then cut each of them into 8 longitudinal parts. After that, slice each part crosswise. Mix the powdered sugar with cinnamon and leave a few tablespoons to sprinkle the cake with them later. add the rest to the apples.Then, add the scalded raisins and potato starch. Mix everything and put it aside. Put a silicone mat on the worktop and grease it with melted coconut oil. Pour warm water onto a dinner plate and soak rice paper sheets in it. Put them separately on the silicone mat, grease each of them and sprinkle them with a little powdered sugar with cinnamon. Put the subsequent pieces in such a way that they overlap and make a more or less rectangular sheet, consisting of 6 pieces. Put half of the apples in the middle, longitudinally. Fold the shorter sides towards the middle. Then, fold the longer sides thoroughly, so that they cover the apples. Grease it with coconut oil, sprinkle with powdered sugar with cinnamon and put it in a greased baking tin lined with parchment paper. Do the same with the other half of the ingredients. Put the cakes in the oven set to 180ºC and air circulation. Bake them for around 50 minutes. In the meantime, pour coconut milk and 400 ml of plant milk into a saucepan. Add sugar and vanilla essence. Bring it to the boil. Mix the rest of the milk with potato starch and add to the other ingredients in the saucepan. Simmer it for about a minute and don't stop stirring. Remember that before you take the cake out of the oven, you have to stir the sauce from time to time, so that skin does not form. Remember that this cake is similar to phyllo pastry but as it's made from rice paper, it will only be slightly crispy on the surface for some time. Then, it absorbs moisture from the apples and becomes elastic, which has no impact on the flavour of the dessert. Pour a little sauce into soup plates and put pieces of the warm cake on it. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "199. "Strudel z jabłkami i waniliowym sosem" / "Apple strudel with vanilla sauce""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany