199. „Strudel z jabłkami i waniliowym sosem”

Pobierz PDF

Dziś w Atelier Smaku inspiracja prosto z Austrii w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Jabłka w cieniutkim cieście z sosem waniliowym. Przepis ten ma także angielską wersję z napisami przygotowanymi przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Ilość: ok. 6 porcji

Składniki - ciasto:

  • 50 dag jabłek
  • 10 dag brązowego cukru pudru
  • 10 dag oleju kokosowego
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 12 większych arkuszy papieru ryżowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu

Składniki - sos:

  • 500 ml mleka sojowego lub ryżowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • esencja lub cukier z wanilią do smaku

Sposób przygotowania

Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, następnie kroimy je na 8 podłużnych części i każdą z nich kroimy w poprzeczne plastry. Cukier puder mieszamy z cynamonem, odsypujemy kilka łyżek na bok, by posypać nim później ciasto, a całą resztę dodajemy do jabłek. Również do jabłek dodajemy sparzone rodzynki oraz skrobię ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy na bok. Na blacie układamy silikonową matę, którą smarujemy rozpuszczonym tłuszczem kokosowym. Na płaski talerz wlewamy ciepłą wodę i moczymy w niej płaty papieru ryżowego. Pojedynczo kładziemy je na silikonowej macie, smarujemy każdy z nich tłuszczem i lekko oprószamy cukrem pudrem z cynamonem. Kolejne arkusze układamy tak, żeby zachodziły jeden na drugi i docelowo stworzyły, mniej-więcej, prostokątny płat ciasta, który składa się z 6 arkuszy. Na samym środku, po długości płata, układamy połowę jabłek. Zwijamy węższe boki ciasta do środka, a następnie szczelnie zakładamy na siebie dłuższe boki ciasta, by dobrze zakrywały jabłka. Smarujemy olejem kokosowym, posypujemy cukrem pudrem z cynamonem i układamy na blasze wyłożonej pergaminem i posmarowanej tłuszczem. To samo robimy z drugą połową składników. Ciasta wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180ºC na termoobieg i pieczemy ok. 50 minut. W tym czasie, do rondelka wlewamy mleko kokosowe i 400 ml mleka roślinnego, dodajemy cukier oraz esencję waniliową i zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy ze skrobią ziemniaczaną i dolewamy do gotującej się reszty. Gotujemy na małym ogniu przez ok. minutę, cały czas mieszając. Musimy pamiętać, że zanim wyjmiemy ciasto z piekarnika, musimy co jakiś czas mieszać sos, by nie powstał na nim kożuch. Pamiętajmy o tym, że takie ciasto podobne do filo ale zrobione z papieru ryżowego, tylko przez jakiś czas jest lekko chrupiące z wierzchu, a później pochłania wilgoć z jabłek i robi się elastyczne, co absolutnie nie wpływa na smak całości. Do głębokich talerzy wlewamy po odrobinie sosu i kładziemy na nim kawałki ukrojonego, ciepłego ciasta. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "199. "Strudel z jabłkami i waniliowym sosem""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany