Surówka z selera z orzechami 🌱🍴🌱 / Vegan celery root side salad with nuts (331)

Pobierz PDF

(odc. 331)

Przepis po polsku

Dziś zapraszamy na naszą wersję tradycyjnej surówki z selera z orzechami i rodzynkami 🙂

 
Podstawowa różnica pomiędzy tym, co jada się w większości domów, a naszą wegańską wersją polega braku śmietany. Zastępuje ja jednak godnie połączenie jogurtu kokosowego lub sojowego z dodatkiem kokosowego mleczka. Tak naprawdę w smaku trudno odróżnić obie opcje.
 
Przepis oraz odcinek mają oczywiście angielskie tłumaczenie przygotowane przez Translalab.
 

Our version of a traditional celery root side salad with nuts and raisins.

The basic difference between what is eaten in most homes and our vegan versions is lack of cream. However, it is replaced by a combination of soy yoghurt and coconut milk. Actually, it is hard to tell the difference between the two flavours.

Both the episode and the recipe have been translated into English by Translalab.

 

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: ok 10 min / about 10 minutes
Ilość / Amount: 3-4 porcje / 3-4 portions

Składniki / Ingredients:

  • 500 g selera / knob celery
  • 50 g orzechów włoskich / walnuts
  • 50 g rodzynek / raisins
  • 100 ml jogurtu kokosowego lub sojowego / coconut or soy yoghurt
  • 4 łyżki mleczka kokosowego / tablespoons coconut milk
  • 3 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na puder / tablespoons powdered cane sugar
  • 1/2 łyżeczki soli / teaspoon salt
  • Ewentualnie sok z cytryny do zakwaszenia / Optionally lemon juice for souring

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Tradycyjna sałatka z selera w wersji wegańskiej i bezglutenowej :)


Sposób przygotowania:

Obrany korzeń selera ucieramy na tarce. Wrzucamy do salaterki, dodajemy soli i cukru.

W osobnej miseczce mieszamy jogurt z mleczkiem kokosowym uzyskując w ten sposób wegański odpowiednik śmietany. W razie potrzeby możemy dodać trochę soku z cytryny. Wszystko oczywiście zależy od naszych preferencji smakowych.

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, by zmiękły.

Orzechy włoskie siekamy i prażymy na suchej patelni, by wydobyć z nich aromat.

Łączymy seler z naszą „śmietaną”, dorzucamy podprażone orzechy oraz odsączone rodzynki.

Mieszamy i gotowe!

Smacznego i na zdrowie!


Zobacz także przepis na:
Sałatkę w szklankach
Sałatkę ryżową z ananasem i wędzonym tofu 👉
Tabbouleh z kaszy jaglanej

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy po naleśniki do naszego sklepu: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Przepis po angielsku



Instructions:

Grate the peeled celery root. Put it into a salad bowl, add salt and sugar.

In a separate bowl mix a little yoghurt with coconut milk. You'll get a vegan replacement for cream this way. It you need to, you can add a little lemon juice. It depends on what flavours you prefer.

Pour boiling water over the raisins so that they soften. Chop the walnuts and roast them in a dry frying pan in order to enhance their aroma.

Combine the celery with the "cream", add the roasted nuts and drained raisins.

Mix it and it's ready!

Enjoy it! It's good for you!

P.S. In the next episode, we'll show you our favourite sweet omelette version.

Salad in glasses
Rice salad with pineapple and smoked tofu 👉
Millet tabbouleh

When you have no time to cook, visit our shop for pancakes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (2 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Surówka z selera z orzechami 🌱🍴🌱 / Vegan celery root side salad with nuts (331)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany