171. „Sushi z kiełkami i miso light”

Pobierz PDF

Zapraszamy na wegańskie i bezglutenowe sushi bez ryżu, za to z kiełkami – źródłem wielu wartości odżywczych oraz z miso, które dodatkowo zadba o kondycję naszego organizmu. Odcinek ma oczywiście angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość: 4 porcje

Składniki

  • Kilka płatów nori
  • 20 dag kiełków "na patelnię"
  • 1 awokado
  • 5 dag sezamu
  • 1 łyżka shiro miso
  • ewentualnie marynowany imbir
  • ewentualnie wasabi

Składniki - Sos

  • 1 łyżka melasy z karobu
  • 3 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania

Sezam miksujemy na proszek, mieszamy go z miso, a następnie z rozdrobnionym awokado i mieszanką kiełków. Płaty nori układamy na bambusowej macie, kładziemy nadzienie i rolujemy. Można tę kompozycję wzbogacić, dodając wasabi i marynowany imbir. Pod koniec smarujemy nori sosem uzyskanym ze zmieszania melasy z karobu z octem balsamicznym i kończymy rolowanie. Gdy rolki już są gotowe i nori przechwyciło wilgoć z nadzienia, możemy je pokroić i serwować. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "171. "Sushi z kiełkami i miso light""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany