171. „Sushi z kiełkami i miso light” / „Light sushi with sprouts and miso”

Pobierz PDF

Zapraszamy na wegańskie i bezglutenowe sushi bez ryżu, za to z kiełkami – źródłem wielu wartości odżywczych oraz z miso, które dodatkowo zadba o kondycję naszego organizmu. Odcinek ma oczywiście angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

Try our vegan and gluten-free sushi with no rice in it. There are some sprouts instead – they are a source of many nutrients. The sushi contains miso which is good for our condition as well.

Składniki

Czas / Time: ok. 20 min. / about 20 min.
Ilość / Amount: 4 porcje / portions

Składniki / Ingredients:

  • Kilka płatów nori / Several sheets of nori
  • 200 g kiełków "na patelnię" / stir fry sprouts
  • 1 awokado / avocado
  • 50 g sezamu / sesame
  • 1 łyżka shiro miso / tablespoon shiro miso
  • ewentualnie marynowany imbir / marinated ginger optionally
  • ewentualnie wasabi / wasabi optionally

Składniki - Sos / Sauce ingredients:

  • 1 łyżka melasy z karobu / tablespoon carob molasses
  • 3 łyżki octu balsamicznego / tablespoons balsamic vinegar

Sposób przygotowania

Sezam miksujemy na proszek, mieszamy go z miso, a następnie z rozdrobnionym awokado i mieszanką kiełków. Płaty nori układamy na bambusowej macie, kładziemy nadzienie i rolujemy. Można tę kompozycję wzbogacić, dodając wasabi i marynowany imbir. Pod koniec smarujemy nori sosem uzyskanym ze zmieszania melasy z karobu z octem balsamicznym i kończymy rolowanie. Gdy rolki już są gotowe i nori przechwyciło wilgoć z nadzienia, możemy je pokroić i serwować. Smacznego i na zdrowie! Grind the sesame into powder, mix it with miso and later with smashed avocado and the sprout mixture. Put the nori sheets on a bamboo mat. Put the filling on them and then roll them. You can enrich this composition by adding wasabi and marinated ginger. Near the end, spread the sauce made from carob molasses mixed with balsamic vinegar on the nori and finish the rolling. When the rolls are ready and the nori has absorbed the moisture from the filling, you can cut it and serve it. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Brak opini dla przepisu dla "171. "Sushi z kiełkami i miso light" / "Light sushi with sprouts and miso""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany