123. „Szare kluski ze skwarkami”

Pobierz PDF

Dziś Atelier Smaku zaprasza na bezglutenową i wegańską wersję szarych klusek ze skwarkami. Dzięki przygotowanym przez Translalab angielskim napisom, możecie podzielić się z niewładającymi językiem polskim znajomymi tym tradycyjnym przepisem na to proste i pożywne danie.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 60 minut + czas przygotowania okary
Ilość: 4-6

Składniki - Kluski

  • 1,2 kg obranych ziemniaków
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 1 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczki pieprzu

Składniki - Skwarki

  • 1 kostka tofu wędzonego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 2 białe części wykrojone z liści kapusty pekińskiej
  • 1/2 łyżeczki asafoetidy (która przesmażona z liśćmi kapusty pekińskiej zastępuje cebulę)
  • 1 łyżeczki soli
  • 1-2 szczypty pieprzu

Sposób przygotowania

Ziemniaki ucieramy na tarce, lub jeżeli robimy to mikserem kielichowym to kroimy je najpierw w kostkę i miksujemy małymi porcjami. Do zmiksowanych ziemniaków dodajemy sól i siemię lniane, dokładnie mieszamy i czekamy kilka minut, aż siemię wchłonie wodę. Dodajemy zmieszane mąki do ziemniaków i mieszamy masę. Jeżeli masa na kluski jest zbyt rzadka, byśmy mogli odrywać je łyżką i wrzucać na wodę, dodajemy jeszcze kilka łyżek mąki, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Latem, gdy ziemniaki są zbyt wodniste, po utarciu ich możemy odlać odrobinę soku ze świeżych ziemniaków. Gdyż takie młode ziemniaki pozbawione są skrobi i trudno uzyskać masę o właściwej konsystencji na kluski. Kluski wrzucamy partiami na lekko osoloną wrzącą wodę, odrywając kawałeczki masy, lekko zwilżoną we wrzątku łyżką. Tofu kroimy w bardzo drobną kosteczkę, wkładamy do miski, zalewamy sosem sojowym. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy tofu. Gdy skwarki się przyrumienią dorzucamy do nich pokrojoną w drobną kostkę białą część kapusty pekińskiej, dodajemy sól, pieprz i podsmażamy, aż się zeszkli. Na koniec dodajemy asafoetidę i jeszcze chwilkę podsmażamy. Jeżeli nie mamy asafetidy, to zamiast niej możemy użyć cebulę.

Brak opini dla przepisu dla "123. "Szare kluski ze skwarkami""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany