123. Szare kluski ze skwarkami / Grey dumplings with scratchings

Pobierz PDF

Dziś Atelier Smaku zaprasza na bezglutenową i wegańską wersję szarych <a href=”https://ateliersmaku.pl/sklep/dania/60-gnocchi-z-sosem-szpinakowo-serowym.html”>klusek</a> ze skwarkami. Dzięki przygotowanym przez Translalab angielskim napisom, możecie podzielić się z niewładającymi językiem polskim znajomymi tym tradycyjnym przepisem na to proste i pożywne danie.

Today the Atelier of Taste offers a gluten-free and vegan version of grey dumplings with scratchings.

Składniki

Czas / Time: ok. 60 minut + czas przygotowania okary / about 60 minutes + okara preparation time
Ilość / Amount: 4-6 porcji / portions

Składniki - Kluski / Ingredients - Dumplings:

  • 1,2 kg obranych ziemniaków / peeled potatoes
  • 4 łyżki siemienia lnianego / tablespoons ground flaxseed
  • 1 szklanki mąki ziemniaczanej / glass potato flour
  • 1 szklanki mąki gryczanej / glass buckwheat flour
  • 1 łyżeczka soli / teaspoon salt
  • 1 łyżeczki pieprzu / teaspoon pepper

Składniki - Skwarki / Ingredients - Scratchings:

  • 1 kostka tofu wędzonego / block smoked tofu
  • 2 łyżki sosu sojowego / tablespoons soy sauce
  • 100 ml oleju słonecznikowego / sunflower oil
  • 2 białe części wykrojone z liści kapusty pekińskiej /white parts of 2 Chinese cabbage leafs
  • 1/2 łyżeczki asafoetidy (która przesmażona z liśćmi kapusty pekińskiej zastępuje cebulę) / teaspoon asafoetida (when fried with Chinese cabbage, it replaces onion)
  • 1 łyżeczki soli / teaspoon salt
  • 1-2 szczypty pieprzu / pinches black pepper

Sposób przygotowania / Instructions:

Ziemniaki ucieramy na tarce, lub jeżeli robimy to mikserem kielichowym to kroimy je najpierw w kostkę i miksujemy małymi porcjami. Do zmiksowanych ziemniaków dodajemy sól i siemię lniane, dokładnie mieszamy i czekamy kilka minut, aż siemię wchłonie wodę. Dodajemy zmieszane mąki do ziemniaków i mieszamy masę. Jeżeli masa na kluski jest zbyt rzadka, byśmy mogli odrywać je łyżką i wrzucać na wodę, dodajemy jeszcze kilka łyżek mąki, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Latem, gdy ziemniaki są zbyt wodniste, po utarciu ich możemy odlać odrobinę soku ze świeżych ziemniaków. Gdyż takie młode ziemniaki pozbawione są skrobi i trudno uzyskać masę o właściwej konsystencji na kluski. Kluski wrzucamy partiami na lekko osoloną wrzącą wodę, odrywając kawałeczki masy, lekko zwilżoną we wrzątku łyżką. Tofu kroimy w bardzo drobną kosteczkę, wkładamy do miski, zalewamy sosem sojowym. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy tofu. Gdy skwarki się przyrumienią dorzucamy do nich pokrojoną w drobną kostkę białą część kapusty pekińskiej, dodajemy sól, pieprz i podsmażamy, aż się zeszkli. Na koniec dodajemy asafoetidę i jeszcze chwilkę podsmażamy. Jeżeli nie mamy asafetidy, to zamiast niej możemy użyć cebulę. Smacznego i na zdrowie! Grate potatoes. If you chose to blend them instead, dice them first and then bend them in small portions. Add salt and flaxseed to the blended potatoes. Stir it all thoroughly and wait for a few minutes, for the flaxseed to absorb the water. Add the flour mix to the potatoes and stir the dumpling dough. If it is too thin to be torn off with a spoon, add a few more spoonfuls of flour until you get the right consistency. In the summer, when potatoes are too watery, you can pour out a little juice from the fresh potatoes. Such young potatoes have no starch and it's hard to make a dough whose texture is right for dumplings. Put the dumplings into mildly salted water in batches. Tear pieces of the dough off with a spoon moistened in boiling water. Dice the tofu really finely. Put it into the bowl and pour soy sauce over it. Heat oil up in a frying pan and fry the tofu. When the scratchings brown, add to them the finely diced white part of Chinese cabbage. Add salt and pepper. Fry until transparent. At the end, add asafoetida and fry for another moment. If you don't have asafoetida, you can use onion instead of it. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "123. Szare kluski ze skwarkami / Grey dumplings with scratchings"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany