61. „Sznycle ziemniaczane z oliwkową niespodzianką”

Pobierz PDF

Dziś bezglutenowa stołówka Atelier Smaku serwuje <a href=”https://ateliersmaku.pl/sklep/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=sznycle&submit_search=”>sznycle</a> ziemniaczane. 😉 Niby proste barowe danie, jednak w wersji w kremem z czarnych oliwek i wegańskim serem w środku nabiera zupełnie innego wymiaru. Chrupiąca panierka na zewnątrz i kremowy środek sprawiają, że 1 duży sznycel to dopiero początek… Smacznego!

Składniki

Czas przygotowania: 50 minut
Ilość: 8 sztuk

Składniki

  • 80 dag obranych ziemniaków
  • 1,5 dag zmielonego siemienia lnianego
  • 125 ml wrzątku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • 7 dag wegańskiego sera
  • 2 łyżki kremu z czarnych oliwek
  • kilka łyżek bezglutenowej bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i miksujemy. Ziemniaki gotujemy na parze i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy lekko przestygną przepuszczamy przez praskę, a następnie łączymy je z siemieniem lnianym, solą oraz przyprawami i dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę kukurydzianą i wyrabiamy masę na sznycle. Miksujemy ser i mieszamy z oliwkowym kremem. Formujemy placki z masy ziemniaczanej, wkładając do środka po łyżeczce masy serowo-oliwkowej. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Ważne jest, by masa serowa była z każdej strony przykryta masą ziemniaczaną, gdyż inaczej podczas smażenia ser wypłynie. Sznycle możemy podawać np. polane sosem musztardowo-karobowym.

Brak opini dla przepisu dla "61. "Sznycle ziemniaczane z oliwkową niespodzianką""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany