Sznycle ziemniaczane z oliwkową niespodzianką / Potato schnitzels with an olive surprise (61)

Pobierz PDF

Dziś bezglutenowa stołówka Atelier Smaku serwuje <a href=”https://ateliersmaku.pl/sklep/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=sznycle&submit_search=”>sznycle</a> ziemniaczane. 😉 Niby proste barowe danie, jednak w wersji w kremem z czarnych oliwek i wegańskim serem w środku nabiera zupełnie innego wymiaru. Chrupiąca panierka na zewnątrz i kremowy środek sprawiają, że 1 duży sznycel to dopiero początek… Smacznego!

 

Today the Atelier of Taste gluten-free canteen is serving potato schnitzels. 😉 It may be a simple dish served in bars, but the version with black olive cream and vegan cheese inside takes it to a whole new level. The crispy coating and the creamy inside are the reasons why one schnitzel is just a start…

Składniki

Czas / Time: 50 min.
Ilość / Amount: 8 sztuk / schnitzels

Składniki / Ingredients:

  • 800 g obranych ziemniaków / peeled potatoes
  • 15 g zmielonego siemienia lnianego / ground flaxseed
  • 125 ml wrzątku / boiling water
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej / tablespoons corn flour
  • 1 łyżeczka soli / teaspoon salt
  • 3/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej / teaspoon ground nutmeg
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • 70 g wegańskiego sera / vegan cheese
  • 2 łyżki kremu z czarnych oliwek / ablespoons black olive cream
  • Kilka łyżek bezglutenowej bułki tartej / Several tablespoons of gluten-free breadcrumbs
  • Olej do smażenia / Oil for frying

Sposób przygotowania / Instructions:

Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i miksujemy. Ziemniaki gotujemy na parze i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy lekko przestygną przepuszczamy przez praskę, a następnie łączymy je z siemieniem lnianym, solą oraz przyprawami i dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę kukurydzianą i wyrabiamy masę na sznycle. Miksujemy ser i mieszamy z oliwkowym kremem. Formujemy placki z masy ziemniaczanej, wkładając do środka po łyżeczce masy serowo-oliwkowej. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Ważne jest, by masa serowa była z każdej strony przykryta masą ziemniaczaną, gdyż inaczej podczas smażenia ser wypłynie. Sznycle możemy podawać np. polane sosem musztardowo-karobowym. Smacznego i na zdrowie! Pour boiling water over the flaxseed. Steam the potatoes and put them aside so that they cool. Once they've cooled a little, put them through a press and then put them together with the flaxseed, salt and seasonings. Mix it all well. Add corn four and make the schnitzel dough. Blend the cheese and mix it with olive cream. Form pancakes from the potato pulp. Put a teaspoon of the cheese and olive cream inside each of them. Coat them in breadcrumbs and fry them on both sides on hot oil until they brown. It is important that the cheese cream is covered with the potato pulp on all sides as otherwise the cheese will come out during the frying. You can serve the schnitzels for example with mustard and carob sauce. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "Sznycle ziemniaczane z oliwkową niespodzianką / Potato schnitzels with an olive surprise (61)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany