Szybki makaron z truflami 🍜 – wegański i bezglutenowy / Quick Pasta with Truffles – Vegan and gluten-free! (344)

Pobierz PDF

(odc. 344)

Przepis po polsku

Prawdziwy hit dla miłośników włoskich smaków, zwłaszcza makaronów!

Dzięki szybkim internetowym zakupom w Api Food, w naszej kuchni ponownie pojawiły się makarony Le Veneziane i trufle od Inaudi. Najlepsza włoska jakość i odrobina luksusu na stole.

Choć wiadomo, że trufle są kosztowne, to pamiętajcie, że wystarczy ich tylko odrobina, by nawet prosty makaron stał się czymś naprawdę spektakularnym.

Sprawdźcie sami!

Od czasu do czasu warto pozwolić sobie na taki kaprys, który uda się każdemu.

 

Możecie także dzielić się angielską wersją odcinka i przepisu przygotowanymi przez Translalab.

A real hit for those who love Italian flavours, especially pasta.

Thanks to quick shopping in Api Food, we’ve got the Le Veneziane pasta and Inaudi truffles in our kitchen again. It’s the top Italian quality and a bit of luxury on your table.

Though truffles are known to be expensive, remember that you don’t need a huge amount to turn a simple pasta into something spectacular.

Do check it for yourselves!

Such an indulgence from time to time is nice, especially as anyone can manage it.

 

Do share the English versions of the episode and the recipe prepared by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 10 minut / 10 minutes
Ilość / Amount: 2 porcje / 2 portions

Składniki / Ingredients:

  • 250 g makaronu np. kukurydzianego typu wstążki / corn tagliatelle
  • Ok. 2 łyżki pasty z czarnej trufli / About 2 tablespoons black truffle paste
  • Ewentualnie carpaccio z czarnej trufli / Optionally black truffle carpaccio
  • Liście młodego szpinaku / Baby spinach leafs
  • 2 1/2 litra wody do gotowania makaronu / 2 and 1/2 litre water for boiling pasta
  • 1/2 łyżeczki soli go gotowania makaronu / teaspoon salt for boiling pasta
  • Oliwa z białą truflą do skropienia szpinaku / White truffle olive oil for sprinkling spinach
  • Sól do doprawienia / Salt for seasoning
  • Czarny pieprz do doprawienia / Black pepper for seasoning

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Sałatka "grecka" z "fetą" z tofu, bez laktozy i glutenu. Idealna na lato, ale nie tylko ;)


Sposób przygotowania:

Wodę zagotowujemy, solimy i wrzucamy makaron. Wyjmujemy go po ok. 5 minutach, gdy jest już al dente.

Przelewamy go i kładziemy na talerzu udekorowanym liśćmi młodego szpinaku.

Makaron mieszamy z pastą z czarnej trufli, solimy i posypujemy grubo mielonym pieprzem.

Liście szpinaku skrapiamy oliwą z białymi truflami i gotowe!

Gdy ktoś chce jednak naprawdę zaszaleć tak jak my, może dodać jeszcze na wierzch po kilka truflowych płatków z carpaccio w słoiczku.

Smacznego i na zdrowie!

Sprawdź również przepisy na:
- inne przepisy z makaronami
- wegańską, więc bez laktozy „fetę”. Jak zawsze bez glutenu oczywiście.


Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu.



Przepis po angielsku

Instructions:

Boil the water and add pasta. Take it out after 5 minutes, when it’s al dente.

Drain it and put it on a plate decorated with baby spinach leafs.

Mix the pasta with black truffle paste. Add slat and thickly ground black pepper.

Sprinkle the spinach leaves with white truffle olive oil and its ready!

If you want to make it lavish as we have, you can add a few truffle flakes from a jar of carpaccio.

Enjoy it! It's good for you!

Check out out these recipes as well:
- other pasta recipes
- vegan (and therefore lactose-free) feta recipe. And it’s gluten-free of course, as always.

When you have no time to cook, visit our shop.

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (2 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Szybki makaron z truflami 🍜 - wegański i bezglutenowy / Quick Pasta with Truffles - Vegan and gluten-free! (344)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany