91. Tabbouleh z kaszy jaglanej / Millet tabbouleh

Pobierz PDF

Dziś w naszej wegańskiej i bezglutenowej kuchni mierzymy się z Tabbouleh, czyli typowym libańskim daniem. Przygotowuje się je na bazie popularnego w całej północnej Afryce kuskusu, więc praktycznie glutenu w czystej formie. Zastępujemy go bardzo zdrową kaszą jaglaną, która w naszej kuchni pojawia się dość sporadycznie, co planujemy zmienić. Spróbujcie i oceńcie sami. Nam to łatwe i pożywne danie bardzo przypadło do gustu, zwłaszcza, że jest to idealna propozycja do zapakowania do pudełeczka i zabrania ze sobą do pracy, na uczelnię itd.

 

Today’s challenge for our vegan and gluten-free kitchen is Tabbouleh – a typical Lebanese dish. It is based on couscous which is popular all over northern Africa. However, this is gluten in its pure form. We’re replacing it with the very healthy millet groats. They feature in our kitchen quite rarely, which we’re planning to change. Try it and see for yourselves. We really like this simple and nourishing dish, especially as it is perfect for packing into a box and taking to work or university classes with you.

Składniki

Czas / Time: 2 godziny / hours
Ilość / Amount: 3-4 porcje / portions

Składniki / Ingredients:

  • 300 g prażonej kaszy jaglanej / roasted millet groats
  • 300 g pomidorów / tomatoes
  • 1 czerwona papryka / red pepper
  • 1 pęczek natki pietruszki / bunch parsley
  • 1 garść liści świeżej mięty / handful fresh mint
  • 1 garść liści kolendry / fistful coriander leafs
  • Sok z 1 cytryny / juice from 1 lemon
  • 50 ml oliwy / olive oil
  • 2 łyżeczki soli / teaspoons salt
  • 3/4 łyżeczki pieprzu / teaspoon black pepper

Sposób przygotowania / Instructions:

Jeśli nie mamy prażonej kaszy jaglanej, to prażymy ją w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 170 st. C, dodając jej tym samym orzechowy posmak. Następnie zalewamy ją wrzątkiem, przykrywamy na 2-3 minuty i odlewamy wodę, pozbywając się w ten sposób goryczy. Po czym przekładamy ją do garnka i dodajemy dwa razy więcej wody niż kaszy i gotujemy. W tym czasie kroimy pomidory i paprykę w drobną kostkę, drobno siekamy całą zieleninę. Gdy kasza wchłonie wodę, zdejmujemy ją z palnika i przekładamy do miski i czekamy, aż przestygnie. Gdy osiągnie już temperaturę pokojową łączymy ją z pokrojonymi warzywami, natką pietruszki i ziołami. Mieszamy, dodajemy przyprawy, oliwę i skrapiamy sokiem z cytryny. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby wszystkie smaki się przegryzły. Smacznego i na zdrowie! If you don't have roasted millet groats, you can do it in the oven in 170° for about 20 minutes. This will give it a nutty aftertaste. Then, pour boiling water over it, put the lid on for about 2-3 minutes and pour the water out. This will allow you to get rid of the bitterness. Then, put them into a pot and add water. Its amount should be two times bigger than that of millet groats. Boil them. In the meantime, dice the tomatoes and pepper finely. Chop all the greens finely too. When the groats have absorbed all the water, take them off the ring and wait for them to cool. Once they has reached room temperature, put them together with the chopped vegetables, parsley and herbs. Stir it, add the seasonings and olive oil. Drizzle it with lemon juice. Stir it all thoroughly again and put it in the fridge so that all the flavours combine. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "91. Tabbouleh z kaszy jaglanej / Millet tabbouleh"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany