91. „Tabbouleh z kaszy jaglanej”

Pobierz PDF

Dziś w naszej wegańskiej i bezglutenowej kuchni mierzymy się z Tabbouleh, czyli typowym libańskim daniem. Przygotowuje się je na bazie popularnego w całej północnej Afryce kuskusu, więc praktycznie glutenu w czystej formie. Zastępujemy go bardzo zdrową kaszą jaglaną, która w naszej kuchni pojawia się dość sporadycznie, co planujemy zmienić. Spróbujcie i oceńcie sami. Nam to łatwe i pożywne danie bardzo przypadło do gustu, zwłaszcza, że jest to idealna propozycja do zapakowania do pudełeczka i zabrania ze sobą do pracy, na uczelnię itd. Smacznego i na zdrowie!

Składniki

Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość: 3-4 porcje

Składniki

  • 30 dag prażonej kaszy jaglanej
  • 30 dag pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 garść liści świeżej mięty
  • 1 garść liści kolendry
  • Sok z 1 cytryny
  • 50 ml oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

Jeśli nie mamy prażonej kaszy jaglanej, to prażymy ją w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 170 st. C, dodając jej tym samym orzechowy posmak. Następnie zalewamy ją wrzątkiem, przykrywamy na 2-3 minuty i odlewamy wodę, pozbywając się w ten sposób goryczy. Po czym przekładamy ją do garnka i dodajemy dwa razy więcej wody niż kaszy i gotujemy. W tym czasie kroimy pomidory i paprykę w drobną kostkę, drobno siekamy całą zieleninę. Gdy kasza wchłonie wodę, zdejmujemy ją z palnika i przekładamy do miski i czekamy, aż przestygnie. Gdy osiągnie już temperaturę pokojową łączymy ją z pokrojonymi warzywami, natką pietruszki i ziołami. Mieszamy, dodajemy przyprawy, oliwę i skrapiamy sokiem z cytryny. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby wszystkie smaki się przegryzły.

Brak opini dla przepisu dla "91. "Tabbouleh z kaszy jaglanej""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany