225. „Kawowy mazurek”

Pobierz PDF

Do Wielkanocy już tylko tydzień. Czas zabrać się za świąteczne wypieki. Dziś przepis na bezglutenowe i wegańskie kawowe mazurki.
Ps. Angielskie napisy do odcinka przygotowało dla nas Translalab.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 50 minut + czas moczenia orzechów nerkowca
Ilość: 2 większe lub 6 mniejszych foremek do tarty

Składniki - Ciasto

  • 15 dag mąki ryżowej
  • 10 dag mąki gryczanej
  • 10 dag mąki z ciecierzycy
  • 5 dag cukru kokosowego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 200 ml wody
  • 1 szczypta soli

Składniki - Nadzienie

  • 20 dag orzechów nerkowca
  • 10 dag cukru kokosowego
  • 2 intensywne espresso
  • 15 dag oleju nierafinowanego kokosowego
  • płatki migdałów, kawa mielona i ziarna kawy do dekoracji

Sposób przygotowania

Orzeszki nerkowca zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godziny, by zmiękły. Suche składniki ciasta łączymy ze sobą, dolewamy olej i rozcieramy w palcach natłuszczając mąkę. Następnie, do natłuszczonej mąki, wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Całość odstawiamy na 10-15 minut, aby siemię lniane wchłonęło wodę. Gotowe ciasto dzielimy na tyle części w zależności od ilości foremek, w których będziemy piec spody mazurków. Wykładamy nim foremki silikonowe, formując spody tart. Nakłuwamy je widelcem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy ok. 15 minut. W tym czasie odlewamy orzeszki i miksujemy na gładką masę, dodając w trakcie miksowania espresso, cukier. Na koniec dodajmy olej kokosowy i miksujemy raz jeszcze. Gdy spody się już upieką, wyjmujemy je z piekarnika i czekamy aż przestygną. Wykładamy je masą, następnie posypujemy mieloną kawą i dekorujemy płatkami migdałów oraz ziarnami kawy. Wstawiamy je do lodówki aby masa trochę zgęstniała przed podaniem na stół. Smacznego i na zdrowie!

Brak opini dla przepisu dla "225. "Kawowy mazurek""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany