161. “Tarta ze szpinakiem” / “Spinach tart”

Pobierz PDF

Bezglutenowa i wegańska tarta ze szpinakiem to idealny pomysł na sylwestrowy stół. Prosta, smaczna i zdrowa, tyle w temacie. 🙂 <br>
Ps. Angielskie napisy do odcinka przygotowało dla nas Translalab.

 

Gluten-free and vegan spinach tart is a perfect idea for the New Year’s Eve. It’s simple, tasty and healthy – that’s it. 🙂

<br>

Look how simple and delicious it is.

Składniki

Czas / Time: ok. 50 min. / about 50 min.
Ilość / Amount: 2 większe lub 6 mniejszych foremek do tarty / 2 large tart moulds or 6 small ones

Składniki - Ciasto / Ingredients - Dough:

  • 150 g mąki ryżowej / rice flour
  • 100 g mąki gryczanej / buckwheat flour
  • 100 g mąki z ciecierzycy / chickpea flour
  • 100 ml oleju słonecznikowego / sunflower oil
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego / heaped tablespoon ground flaxseed
  • 1/2 łyżeczki sody / teaspoon baking soda
  • 1/2 łyżeczki soli / teaspoon salt
  • 225 ml wody / water

Składniki - Nadzienie - Ingredients - Filling:

  • 1 kostka tofu (300 g) / block tofu (300 g)
  • 200 g suszonych pomidorów w oliwie / dried tomatoes in olive oil
  • 150 g świeżych liści szpinaku / fresh spinach leafs
  • 200 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 2 ogórki kiszone / cucumbers in saline
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej / tablespoons potato flour
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • 1/2 łyżeczki soli / teaspoon salt

Sposób przygotowania / Instructions:

Liście szpinaku przelewamy wrzątkiem, by zmiękły. Suche składniki ciasta łączymy ze sobą, dolewamy olej i rozcieramy w palcach natłuszczając mąkę. Następnie, do natłuszczonej mąki, wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Całość odstawiamy na 10-15 minut, aby siemię lniane wchłonęło wodę. Gotowe ciasto dzielimy na 2, 3 lub 6 części (w zależności od wielkości i ilości foremek) i wykładamy nim foremki silikonowe, formując spody tart. Nakłuwamy je widelcem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do180°C i pieczemy ok. 15 minut.
W tym czasie miksujemy tofu na gładką masę, dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz dolewamy mleko kokosowe i dodajemy pokrojone w kostkę kiszone ogórki, a także sól i pieprz. Całość dokładnie miksujemy, po czym łączymy z posiekanymi liśćmi szpinaku oraz pokrojonymi na drobno suszonymi pomidorami. Po wstępnym wypieczeniu nakładamy farsz i pieczemy jeszcze z 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni. Spożywamy od razu na ciepło lub po późniejszym podgrzaniu. Można również jeść na zimno. Smacznego i na zdrowie! Rinse the spinach leafs with boiling water so that they soften. Put the dry ingredients of the dough together and add the oil. Then, rub it into the flour with your fingers. Add water to the greased flour and knead the dough. Put it all aside for 10-15 minutes so that the flaxseed absorbs the water. When the dough is ready, divide it into 2, 3 or 6 portions, depending on the size of the moulds. Line the silicone moulds with the dough to form the tarts' crusts. Prick them with a fork and put them into the oven heated up to 180°C. Bake for about 15 minutes. In the meantime, blend the tofu until it's smooth. Add potato flour, coconut milk and diced cucumbers in saline as well as salt and pepper. Mix it all thoroughly and then add the chopped spinach leafs and finely diced dried tomatoes. After the crust is pre-baked put the filling in it and bake the tart for about 15-20 more minutes. Eat it hot, right away or later on, heated up. It can also be served cold. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "161. "Tarta ze szpinakiem" / "Spinach tart""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany