5 sposobów na WĘDZONE TOFU / 5 Ways to Use SMOKED TOFU (326)

Pobierz PDF

(odc. 326)

Przepis po polsku

Wędzone tofu na 5 naszych ulubionych sposobów 🙂

W kolejnym odcinku z serii „Krok po kroku” przedstawiamy Wam 5 naszych ulubionych sposobów na wędzone tofu. Sprawdźcie sami jakie to proste. Na pewno każdemu się uda! Wystarczy tylko zakupić kostkę tofu i do dzieła! W naszej lodówce zawsze mamy przynajmniej kilka.
Odcinek i przepis oczywiście z angielskim tłumaczeniem od Translalab.

5 Ways to Use SMOKED TOFU – Quick and Easy!

The next episode of the “Step by step series” presents our 5 favourite ways of preparing smoked tofu. Do check for yourselves how simple they are. Anyone can definitely do it! All you need to do is buy a block of tofu and get down to it! There always are at least several of them in our fridge.

The episode and the recipe have English translations by Translalab.

Składniki - "Tofu w panierce" / Ingredients - "Coated tofu":

Czas / Time: 20 min / 20 minutes
Ilość / Amount: 6 plastrów / 6 slices

Składniki / Ingredients:

  • 1 kostka wędzonego tofu / smoked tofu block
  • 2 łyżki mąki ryżowej / tablespoons rice flour
  • 1 łyżeczka odtłuszczonego mielonego siemienia lnianego / teaspoon ground fat-free flaxseed
  • sól do smaku / salt to taste
  • pieprz czarny mielony do smaku / ground black pepper to taste
  • 1/4 - 1/3 szklanki wrzącej wody / glass boiling water
  • olej do smażenia / oil for frying

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Tofu wędzone na 5 sposobów. Idealne i szybkie przepisy gdy brak pomysłów :)


1) Tofu w panierce
Sposób przygotowania:

Siemię lniane z odrobiną soli i pieprzu zalewamy wrzącą wodą w miseczce i mieszamy tak, aby uzyskać konsystencję podobną do roztrzepanego jajka. Musimy pamiętać o tym, że siemię będzie wchłaniało wodę, zatem konsystencja na początku musi być rzadsza. Odstawiamy na bok i w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę wody.

Tofu kroimy na 6 równych, dość cienkich plastrów. Posypujemy je pieprzem z każdej strony, a jeśli nie jest wystarczająco słone, solimy odrobinę. Następnie każdy z plastrów zanurzamy w miseczce z siemieniem i obtaczamy w mące ryżowej.

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż będzie chrupiące i lekko się przyrumieni.

Takie tofu nadaje się idealnie jako dodatek do obiadu zamiast kotletów, sprawdza się również na kanapkach i w burgerach.

2) Wegańskie skwarki https://youtu.be/h9WyI8Dy4-s

Sposób przygotowania znajdziecie w przepisie na ? ruskie pierogi

3) Pasta a'la pasztetowa https://youtu.be/GxEepoTR3JM

Po przepis zapraszamy tu ? Pasta a'la pasztetowa

4) Pasta a'la makrelowa https://youtu.be/clEbXjONPKk

Cały przepis ? Pasta a'la makrelowa

5) Tofu a'la bekon https://youtu.be/OqLPiYHR43g

Sposób przygotowania znajdziecie w przepisie na ? łazanki

Smacznego i na zdrowie!

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy po naleśniki do naszego sklepu: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Przepis po angielsku

1) Coated tofu:

Instructions:

Pour boiling water over flaxseed with a little salt and pepper and stir in order to get the consistency of a stirred egg. Don't forget that the flaxseed will absorb water, so it has to be thin at the beginning. Put it aside and add a little more water if necessary.

Cut the tofu into 6 even, quite thin slices. Sprinkle them with pepper on each side and if it is not salty enough, add a little salt. Then, dip each slice in the bowl with flaxseed and coat it it in rice flour.

Fry on both sides on hot oil until it becomes crispy and browns a little.

Such tofu is perfect for lunch, instead of cutlets. It is also great for sandwiches and burgers.

2) Vegan scratchings https://youtu.be/h9WyI8Dy4-s

You'll find the instructions in the ? Russian pierogi recipe

3) Liver sausage-style spread https://youtu.be/GxEepoTR3JM

The whole ? recipe

4) 'Mackerel spread' https://youtu.be/clEbXjONPKk

The whole ? recipe

5) Bacon-style tofu https://youtu.be/OqLPiYHR43g

You'll find the instructions in the ? square noodle recipe
Enjoy it! It's good for you!

When you have no time to cook, visit our shop for pancakes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (2 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "5 sposobów na WĘDZONE TOFU / 5 Ways to Use SMOKED TOFU (326)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany