207. “Tort czekoladowo-kokosowy” / “Chocolate and coconut layer cake”

Pobierz PDF

Dziś pora na prawdziwą rewelację, która sprawdzi się na urodzinowym stole i na co dzień. Wegański i bezglutenowy tort czekoladowo-kokosowy to kolejny pomysł na marchewkowy recycling. Z dodatkiem kokosowych pyszności od Ekogram – The Real Food zaskakuje smakiem, konsystencją i prostotą wykonania. Przepis oczywiście ma także angielską wersję z napisami przygotowanymi przez Translalab.

It’s time for the recipe which surprised us with its flavour and texture. This is another carrot recycling idea which, together with some coconut delicacies from Ekogram – The Real Food , will be perfect as a birthday cake. The recipe has a version with English subtitles prepared by Translalab too.

Składniki

Czas / Time: 1,5 godziny / hours
Ilość / Amount: 1 duża blacha / 1 large springform pan

Składniki - Ciasto / Ingredients - Cake:

  • 1,5 kg marchwi / carrots
  • 1 szklanka aquafaby / glass aquafaba
  • 1 szklanka gorzkiego kakao / glass dark cocoa
  • 1 szklanka cukru kokosowego / glass coconut sugar
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej / glass potato flour
  • 200 g masła orzechowego / peanut butter http://bit.ly/2hFlrpi
  • 1 łyżeczka sody / teaspoon baking soda
  • 1 szczypta soli / pinch salt

Składniki - Krem / Ingredients - Cream:

  • 1 szklanki kremu kokosowego (zmiksowany miąższ z kokosa) / glass coconut cream
  • 1 szklanka cukru kokosowego /glass coconut sugar
  • 1/2 - 1 szklanki mleczka kokosowego / glass coconut milk
  • Kilka łyżek wiórków kokosowych / several tablespoons dried coconut

Sposób przygotowania / Instructions:

Wyciskamy sok z umytej marchewki i wypijamy dla zdrowia z kilkoma kropelkami oliwy. Miąższ, który pozostał po wyciśniętym soku, odkładamy na bok, a w tym czasie mieszamy wszystkie suche składniki ciasta, oprócz cukru. Przystawką do ubijania piany ubijamy aquafabę na sztywną pianę. Cukier mielimy w młynku na drobny puder, dodajemy do aquafaby i jeszcze raz ubijamy, aż ten całkowicie się rozpuści. Suche składniki łączymy z masłem orzechowym i miąższem marchewkowym i dokładnie mieszamy ręcznie i na koniec dodajemy pianę z aquafaby, i jeszcze raz mieszamy. Surowe ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch tortownic. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na termoobieg na 180º C na 45-50 minut .Gdy ciasto się piecze, wkładamy miąższ z kokosa do miksera i miksujemy go, z dodatkiem mleczka kokosowego i cukru z kokosa, na gładką masę. Upieczone ciasto studzimy i przekładamy na paterę zaczynając od pierwszego krążka na który wykładamy 2/3 kremu . Po rozsmarowaniu kremu, kładziemy drugi krążek ciasta i smarujemy go resztą kremu. Gotowe ciasto posypujemy po wierzchu wiórkami kokosa. Ciasto jest przepyszne i pożywne oraz z powodzeniem może być podawane jako tort dla wegańskiego bezglutenowca . Smacznego i na zdrowie ! Ps. Wszystkie niezbędne składniki dostaniecie w sklepie Ekogram. Juice the washed carrots and drink the juice with a few drops of olive oil, as it's really good for you. Put the flesh left from the juicing aside. In the meantime, mix all the dry ingredients, except for sugar. Use the whisking extension to whisk the aquafaba into a stiff froth. Grind the sugar into a fine powder. Add it to the aquafaba and whisk it again until it dissolves completely. Mix the dry ingredients with peanut butter and carrot flesh. Mix them thoroughly and add the aquafaba froth. Then, mix it all again. Divide the raw dough into halves and put them into two springform pans. Put it into the oven set at 180º C for 45-50 minutes. When the cake is baking, put the coconut flesh into a blender and blend it, together with the coconut milk and coconut sugar. Blend them all until smooth. When the cake is ready, let it cool. Then, put it on a cake stand, staring with the first circle. Put 2/3 of the cream on it. After you spread the cream, put another cake circle on top of it and spread the rest of the cream on it. When the cake is ready, sprinkle dried coconut on top of it. The dough is delicious and it can well be served as a layer cake for a vegan and gluten-intolerant person. Enjoy it! It's good for you! When you have no time to cook, visit our shop for other dishes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

8 komentarzy dla "207. "Tort czekoladowo-kokosowy" / "Chocolate and coconut layer cake""

  • comment-avatar
    joanna 26 września 2018 (09:40)

    Wyglada mega!! Idealny dla mojej 3letniej alergiczki. Tylko niestety u nas orzechy sa zakazane podobnie jak gluten, jajka i mleko. Czym moge zastapic to maslo orzechowe ??

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 26 września 2018 (11:02)

      Jeśli nie ma nietolerancji na kokos, to można użyć kremu kokosowego czyli zmiksowanego miąższu z tłuszczem kokosowym.

      • comment-avatar
        Anonim 26 września 2018 (22:02)

        O dziekuje za podpowiedz. Sprobuje napewno 🙂 uwielbiam wasze przepisy z wami nasz alergia nie straszna. Dziekuje 🙂 Joanna

        • comment-avatar
          Atelier Smaku 27 września 2018 (00:49)

          Mamy nadzieję, że będzie równie smaczne. Staramy się aby z powodu alergii i nietolerancji nikt nie cierpiał przy wspólnym stole 🙂 To dla nas ważne. Smacznego i na zdrowie!

  • comment-avatar
    Iga 18 grudnia 2018 (20:10)

    Tak się zastanawiam, czy zamiast kremu kokosowego wyjdzie ze śmietaną kokosową?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 19 grudnia 2018 (08:15)

      Tak, ale trzeba dodać jeszcze tłuszczu kokosowego, bo to właśnie on stabilizuje krem, co jest ważne. Trzeba sobie wyczuć samemmu proporcje.

      • comment-avatar
        Iga 19 grudnia 2018 (17:22)

        Tak, potwierdzam, dobrze, że to tylko próba była 😉
        Chciałam jeszcze zapytać, czy próbowaliście może z karobem zamiast kakao? 🙂

        • comment-avatar
          Atelier Smaku 20 grudnia 2018 (00:27)

          Karob w przeciwieństwie do kakao nie ma goryczy i cierpkości, jest słodko-mdły i lekko karmelowej nucie, więc jeśli miałoby być podobnie to trzeba by tę gorycz i cierpkość jakoś pozyskać. Jeśli tego nie zrobimy, to będzie to ciasto karobowe, które pewnie będzie smakowało jednym, a innym nie. Warto jednak spróbować, aby się przekonać na własnym podniebieniu. 🙂

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany