Dziś pora na prawdziwą rewelację, która sprawdzi się na urodzinowym stole i na co dzień. Wegański i bezglutenowy tort czekoladowo-kokosowy to kolejny pomysł na marchewkowy recycling. Z dodatkiem kokosowych pyszności od Ekogram – The Real Food zaskakuje smakiem, konsystencją i prostotą wykonania. Przepis oczywiście ma także angielską wersję z napisami przygotowanymi przez Translalab.
8 komentarzy dla "207. "Tort czekoladowo-kokosowy""
joanna 26 września 2018 (09:40)
Wyglada mega!! Idealny dla mojej 3letniej alergiczki. Tylko niestety u nas orzechy sa zakazane podobnie jak gluten, jajka i mleko. Czym moge zastapic to maslo orzechowe ??
Atelier Smaku 26 września 2018 (11:02)
Jeśli nie ma nietolerancji na kokos, to można użyć kremu kokosowego czyli zmiksowanego miąższu z tłuszczem kokosowym.
Anonim 26 września 2018 (22:02)
O dziekuje za podpowiedz. Sprobuje napewno 🙂 uwielbiam wasze przepisy z wami nasz alergia nie straszna. Dziekuje 🙂 Joanna
Atelier Smaku 27 września 2018 (00:49)
Mamy nadzieję, że będzie równie smaczne. Staramy się aby z powodu alergii i nietolerancji nikt nie cierpiał przy wspólnym stole 🙂 To dla nas ważne. Smacznego i na zdrowie!
Iga 18 grudnia 2018 (20:10)
Tak się zastanawiam, czy zamiast kremu kokosowego wyjdzie ze śmietaną kokosową?
Atelier Smaku 19 grudnia 2018 (08:15)
Tak, ale trzeba dodać jeszcze tłuszczu kokosowego, bo to właśnie on stabilizuje krem, co jest ważne. Trzeba sobie wyczuć samemmu proporcje.
Iga 19 grudnia 2018 (17:22)
Tak, potwierdzam, dobrze, że to tylko próba była 😉
Chciałam jeszcze zapytać, czy próbowaliście może z karobem zamiast kakao? 🙂
Atelier Smaku 20 grudnia 2018 (00:27)
Karob w przeciwieństwie do kakao nie ma goryczy i cierpkości, jest słodko-mdły i lekko karmelowej nucie, więc jeśli miałoby być podobnie to trzeba by tę gorycz i cierpkość jakoś pozyskać. Jeśli tego nie zrobimy, to będzie to ciasto karobowe, które pewnie będzie smakowało jednym, a innym nie. Warto jednak spróbować, aby się przekonać na własnym podniebieniu. 🙂