284. „Trufle czekoladowo-kokosowe” / „Chocolate and coconut fruffles”

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Przepis na wegańskie i bezglutenowe trufle czekoladowo-kokosowe

Dziś coś dla miłośników nieprzesłodzonych i wykwintnych słodyczy. Wegańskie i bezglutenowe trufle czekoladowo-kokosowe to idealne do kawy oraz jako energetyczna przekąska przed siłownią. Przepis ma oczywiście angielską wersję przygotowaną przez Translalab.

Przepis po angielsku

Today we have something for those who love exquisite sweets which are not too sweet. Vegan and gluten-free chocolate and coconut truffles are a perfect match for coffee or a high-energy snack before going to the gym. The recipe has an English version prepared by Translalab.

 

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 30 minut + czas chłodzenia / 30 minutes + cooling time
Ilość / Amount: około 15 szt. / about 15 truffles

Składniki / Ingredients:

  • 100 g gorzkiej czekolady / dark chocolate
  • 100 g kremu kokosowego / coconut cream
  • 100 g bezglutenowych herbatników (np. z przepisu na Savoiardi, lub ciasto do mazurków kawowych) / gluten-free biscuits (for example the Savoiardi or coffee Easter tart base recipes)
  • 50 ml mleczka kokosowego / coconut milk
  • Kilka łyżek wiórków kokosowych do obtaczania / Several tablespoons of dried coconut for coating

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Herbatniki kruszymy na bardzo drobne kawałeczki a w rondelku rozpuszczamy tabliczkę czekolady z kremem kokosowym i mleczkiem kokosowym. Tym razem użyliśmy spodów do tarty z przepisu na kawowe mazurki. Musimy uważać aby czekolada tylko się rozpuściła, a nie zagotowała więc cały czas mieszamy i oczywiście podgrzewamy na minimalnej mocy palnika. Gdy masa będzie płynna, o jednolitej konsystencji, wsypujemy do niej pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Wyjmujemy po kawałku ciepłej masy i formujemy z niej kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe trufle schładzamy w lodówce aby stężały. Jest to przepyszny, nie za słodki smakołyk, który wyśmienicie komponuje się z dobrą kawą. Smacznego i na zdrowie!

Przepis po angielsku

Crumble the biscuits into very small pieces. Melt a bar of chocolate in a saucepan, together with coconut cream and coconut milk. This time, we've used the tart bases from the coffee Easter tart recipe. Make sure the chocolate only melts and doesn't boil by stirring it all the time and using the lowest heat. When the pulp becomes liquid and has a smooth texture, add the crumbled biscuits to it and mix it thoroughly. Take bits of the dough and roll them into balls. Coat them in dried coconut. Cool the truffles in the fridge when they are ready, so that they set. This delicious treat is not overly sweet and makes a perfect match for good coffee. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "284. "Trufle czekoladowo-kokosowe" / "Chocolate and coconut fruffles""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany