308. Trufle marcepanowo-kawowe / Marzipan and coffee truffles

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Jak zrobić marcepan w domu?

Przygotowując się do dnia, w którym tradycyjnie jada się rogale świętomarcińskie, opracowaliśmy dziś przepis na marcepana, który obok białego maku jest jednym z podstawowych składników nadzienia. Jako przedsmak kolejnego przepisu dzielimy się z Wami naszym pomysłem na trufle marcepanowo-kawowe. Kawa oczywiście z ekspresu Jura. Angielskie tłumaczenie od Translalab.

As we were preparing for the day when rogale świętomarcińskie are traditionally eaten, we developed a marzipan recipe. Besides poppy seeds, it’s one of the basic ingredients of their filling. As a foretaste of the next recipe, we’re sharing our marzipan and coffee truffle idea. The coffee is from a Jura coffee machine of course. The English translation was prepared by Translalab.

 

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 1 godz. + czas chłodzenia / 1 hour + cooling time
Ilość / Amount: 15-20 trufli / truffles

Składniki:

  • 300 g blanszowanych migdałów / blanched almonds
  • 300 g brązowego cukru pudru (może być ksylitol, erytrytol itd.) / brown powdered sugar (could be xylitol, erythritol, etc.)
  • 1 intensywne espresso / strong espresso
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego / teaspoon almond oil
  • 3-4 łyżki zmielonej czarnej kawy do obtaczania / tablespoons ground black coffee for coating

  • Kilka łyżek wody / Several tablespoons water

Sposób przygotowania / Instructions:

Trufle marcepanowo-kawowe
Przepis po polsku

Idealna słodycz dla miłośników marcepanów i kawy!

Migdały miksujemy do konsystencji średnio zmielonej mąki. W trakcie miksowania dodajemy cukier puder. 1/4 masy wyjmujemy i odkładamy na bok, a do reszty dodajemy olejek migdałowy oraz kilka łyżek wody. Ponownie miksujemy aż masa zacznie się kleić. Do reszty zmiksowanych migdałów z cukrem dodajemy odrobinę bardzo intensywnego espresso i zagniatamy aby uzyskać plastyczną masę. Bierzemy około łyżki masy z olejkiem migdałowym formujemy w rękach kółko, na które kładziemy łyżeczkę masy migdałowej z espresso i formujemy kulkę, którą obtaczamy w mielonej kawie. Trufle dla uzyskania lepszej konsystencji najlepiej schłodzić przez około godzinę w lodówce. W naszym domu są absolutnym hitem do porannej kawy. Tak przygotowaną masę marcepanową użyjemy w następnym odcinku do przygotowania rogalików z białym makiem. Smacznego i na zdrowie!
Sprawdź również przepisy na inne, słodkości z kawą np. trufle kawowe oraz budyń kawowy z pieczoną dynią.
Przepis po angielsku

Blend the almonds until their texture is like flour ground to a medium-degree. Add powdered sugar during the blending. Take 1/4 of the pulp out and put it aside. Add almond oil and several tablespoons of water to the rest. Grind it again until the pulp becomes sticky. Add a little very strong espresso to the almonds blended with sugar. Knead it until it all becomes a plastic dough. Take about a teaspoon of it, together with almond oil. Form a circle with your hands. Put a teaspoon of the almond pulp with espresso on it and form a ball. Coat it in ground coffee. It's best to cool the truffles in the fridge for an hour to give them a better texture. They've become an absolute morning coffee hit for us. We'll use such marzipan to make crescent-shaped buns with white poppy seeds in the next episode. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "308. Trufle marcepanowo-kawowe / Marzipan and coffee truffles"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany