15. “Warzywna lasagna w sosie pomidorowym”

Pobierz PDF

Cieszy nas to, że bezglutenowy makaron ma już tak wiele odmian. W smaku i jakości dorównuje on temu tradycyjnemu, który, jak się okazuje, dla coraz większej liczby znanych nam osób, jest szkodliwy. Zaryzykowalibyśmy chyba nawet stwierdzeniem, że osoby na diecie bezglutenowej mogą już skosztować każdego gatunku tego znanego na całym świecie produktu. Na sklepowych półkach, zarówno tych realnych, jak i tych wirtualnych, czyli internetowych, znajdziemy wszystko: od spaghetti, poprzez świderki, rurki, canelloni aż po lasagne. Całe szczęście, że obecnie przemysł spożywczy dostrzega potrzeby tych, którzy nie są w stanie zjeść wszystkiego lub tych, którzy z jedzenia tak zwanego „wszystkiego” zrezygnowali świadomie.

Dziś zapraszamy zatem na kukurydzianą lasagnę w wersji wegańskiej, w której krowa, kura i jej jajka „mogą spać spokojnie”. 🙂

Składniki

Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość: 4 porcje

Składniki - Lasagna

  • 25 dag bezglutenowego makaronu typu lasagna
  • 6-8 pokrojonych w grube plastry pieczarek
  • 1 pokrojona w drobną kostkę papryka
  • kilka różyczek brokułu
  • słoiczek pomidorów w zalewie
  • 1/2 pokrojonej w plastry cukinii

Składniki - Sos

  • 350 ml passaty
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • kilka gałązek rozmarynu
  • oliwa do smarowania i moczenia rozmarynu

Sposób przygotowania

Warzywna-lasagne-w-sosie-pomidorowym
Lasagna:
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą i układamy pierwszą partię makaronu lasagna, na nią układamy wcześniej pokrojone pieczarki. Układamy je na spód, ponieważ puszczą one swój aromat, wraz z wodą w nich zawartą. Pieczarki pokrywamy kolejną warstwą makaronu. Następną warstwą jest papryka z połową słoiczka pomidorów w oliwie, które również kroimy na drobne kawałki i równomiernie rozkładamy (tę warstwę warzyw możemy skropić oliwą ze słoiczka po pomidorach). Całość ponownie przykrywamy płatami makaronu. Wyższą warstwą lasagny są drobno pokrojone brokuły oraz druga połowa pomidorów w zalewie. Tę warstwę przykrywamy makaronem, a na samej górze układamy pokrojoną w plastry cukinię i smarujemy ją lekko oliwą.

Sos:
Do jednej miski wlewamy passatę, wodę, mleko kokosowe, sos sojowy i przyprawy dokładnie mieszamy, można posłużyć się blenderem. Na koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem zalewamy, czy też topimy lasagnę. Na samą górę układamy zamoczony w oliwie rozmaryn. Naczynie wkładamy do nienagrzanego piekarnika, włączamy funkcję pieczenia lasagny lub nastawiamy piec na 175 °C i zapiekamy ok. 50 minut.

Oceń przepis!

Wasza ocena

4 (1 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

2 komentarze dla "15. "Warzywna lasagna w sosie pomidorowym""

  • comment-avatar
    AgaMiss 25 grudnia 2018 (18:09)

    Fantastyczny przepis, robiłam już trzy razy (użyłam makaronu lasagne z zielonej soczewicy), wspaniałe, zdrowe i lekkie danie.

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 25 grudnia 2018 (23:47)

      Dziękujemy bardzo, w naszej kuchni to danie gości nie za często, bo co chwila jakiś nowy pomysł do zrealizowania, ale musimy to trochę zmienić, a z makaronem soczewicowym na pewno wypróbujemy 🙂 Wszytskiego dobrego!

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany