30. „Warzywne szaszłyki z chutneyem śliwkowym”

Pobierz PDF

Przed nami jeszcze spory kawałek lata, więc okazji do grillowania na pewno nie zabraknie. Dziś przedstawiamy własną wegańską wersję na klasyczny szaszłyk. Oprócz warzyw, których możnaby się spodziewać dodaliśmy wędzonego tofu i suszonych pomidorów, które są idealnym dopełnieniem całej kompozycji nadzianej na patyk i potraktowanej odpowiednią marynatą. Podane ze <a href=”https://ateliersmaku.pl/sklep/przetwory/6-chutney-sliwkowy.html”>śliwkowym chutneyem</a> stanowią naprawdę zgraną kompozycję, która sprawi, że zwyczajne grillowanie stanie się prostym lecz wykwintnym posiłkiem.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Ilość: 5-6 szaszłyków

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • kilka pieczarek
  • kostka wędzonego tofu
  • kilka suszonych pomidorów z oleju

Składniki - Marynata

  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego
  • 1 łyżka melasy karobowej
  • 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru

Składniki - Chutney

  • 50 dag śliwek
  • 5 dag świeżego imbiru
  • 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki gorczycy białej
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • kilkanaście kulek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Etap 1:
Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy w dużej misce i odstawiamy na chwilkę na bok. Kroimy wszystkie warzywa oraz wędzone tofu w większą kostkę, z pieczarek odcinamy tylko trochę nóżki, i wrzucamy wszystko do miski z marynatą. Mieszamy tak, by warzywa i kawałki tofu dobrze się pokryły. Całość odstawiamy i przechodzimy do przygotowania chutneya .

Etap 2:
Śliwki dokładnie myjemy i oddzielamy od pestek. Ziarna kolendry, ziele angielskie i gorczycę rozcieramy w moździerzu a następnie wrzucamy na rozgrzany olej, po chwili dorzucamy pokrojoną śliwkę, cukier i pieprz ziołowy. Smażymy, cały czas mieszając by śliwki puściły sok, następnie dodajemy imbir i solimy. Dusimy do czasu, aż śliwki się rozpadną.

Etap 3:
Nadziewamy po kolei wszystkie zamarynowane składniki na patyczki i grillujemy przez ok. 15 - 20 minut. Następnie podajemy z chutneyem.

Brak opini dla przepisu dla "30. "Warzywne szaszłyki z chutneyem śliwkowym""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany