Warzywne szaszłyki z chutneyem śliwkowym

Pobierz PDF

(odc. 30)

Przed nami jeszcze spory kawałek lata, więc okazji do grillowania na pewno nie zabraknie. , które są idealnym dopełnieniem całej kompozycji nadzianej na patyk i potraktowanej odpowiednią marynatą. Podane ze śliwkowym chutneyem stanowią naprawdę zgraną kompozycję, która sprawi, że zwyczajne grillowanie stanie się prostym lecz wykwintnym posiłkiem.

Składniki

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Ilość: 5-6 szaszłyków

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • kilka pieczarek
  • kostka wędzonego tofu
  • kilka suszonych pomidorów z oleju

Składniki - Marynata

  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego
  • 1 łyżka melasy karobowej
  • 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru

Składniki - Chutney

  • 50 dag śliwek
  • 5 dag świeżego imbiru
  • 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki gorczycy białej
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • kilkanaście kulek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Warzywne-szaszłyki-z-chutneyem-śliwkowym

Etap 1:
Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy w dużej misce i odstawiamy na chwilkę na bok. Kroimy wszystkie warzywa oraz wędzone tofu w większą kostkę, z pieczarek odcinamy tylko trochę nóżki, i wrzucamy wszystko do miski z marynatą. Mieszamy tak, by warzywa i kawałki tofu dobrze się pokryły. Całość odstawiamy i przechodzimy do przygotowania chutneya .

Etap 2:
Śliwki dokładnie myjemy i oddzielamy od pestek. Ziarna kolendry, ziele angielskie i gorczycę rozcieramy w moździerzu a następnie wrzucamy na rozgrzany olej, po chwili dorzucamy pokrojoną śliwkę, cukier i pieprz ziołowy. Smażymy, cały czas mieszając by śliwki puściły sok, następnie dodajemy imbir i solimy. Dusimy do czasu, aż śliwki się rozpadną.

Etap 3:
Nadziewamy po kolei wszystkie zamarynowane składniki na patyczki i grillujemy przez ok. 15 - 20 minut. Następnie podajemy z chutneyem.

Brak opini dla przepisu dla "Warzywne szaszłyki z chutneyem śliwkowym"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany