118. „Wegańska galareta”

Pobierz PDF

Dziś, na kilka dni przed świętami, na specjalne życzenie, dzielimy się przepisem na wegańską wersję tradycyjnej galarety. Smak i wygląd zgodny z oryginałem, skład w 100% roślinny. Dla jednych będzie to powód do przypomnienia sobie tradycyjnych smaków z dawnych lat, a dla innych kolejny powód do tego, by dywagować na temat „Dlaczego weganie szukają w kuchni mięsnych odniesień?”. Ważne, że jest o czym rozmawiać i to nie tylko o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad Bożym Narodzeniem, a najważniejsze, że jest co jeść. Wesołych i smacznych Świąt życzymy Wam z całego serca. <br><br>

ps. Oczywiście Translalab, przygotował tłumaczenie odcinka, więc możecie pokazać anglojęzycznych obcokrajowcom, jak robi się tradycyjne zimne nóżki, bez nóżek… 😉

Składniki

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: kilka miseczek

Składniki

  • 1 opakowanie kotletów sojowych
  • 1 kostka tofu naturalnego 30 dag
  • 1/2 kg marchwi
  • 20 dag selera
  • 20 dag pietruszki
  • 8 pieczarek
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 10 liści laurowych
  • 10 owoców ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki asafetidy
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 7 łyżek sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2,5 litra wody
  • 5 łyżeczek agaru
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

Do gotującej się z zielem angielskim i liśćmi laurowymi wody wrzucamy w dość duże kawałki warzyw i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Po upływie 20 minut dorzucamy płaską łyżkę soli. Kotlety sojowe namaczamy w lekko osolonej wodzie, gdy zmiękną odcedzamy je i rwiemy na drobne kawałki. Wrzucamy je na głęboką patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy od czasu do czasu mieszając. Tofu rwiemy na drobne kawałki i dorzucamy również na patelnię. Podlewamy sosem sojowym i smażymy jeszcze kilka minut. Odcedzamy warzywa z bulionu, które możemy wykorzystać np. do zrobienia przepysznego pasztetu z soczewicą. Bulion wlewamy na patelnię, dodając asafetidę i czarny pieprz, zostawiając ok. 1 szklankę do rozpuszczenia agaru. Agar przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, pamiętając o tym, żeby dodać ok. 1 łyżeczkę więcej ze względu na obecność tofu i kotletów sojowych w bulionie. Rozpuszczony w bulionie agar wlewamy na patelnię i gotujemy na małym ogniu jeszcze 3 minuty. Próbujemy, czy nie trzeba dodać jeszcze soli, aby smak galarety był wyrazisty, ale to już każdy, sam we własnym zakresie powinien ocenić. Całość przekładamy do małych miseczek, pamiętając aby równo podzielić tofu oraz kotlety sojowe i zalać je bulionem. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby wszystko zastygło. Po wyjęciu na talerze podajemy skropione octem lub cytryną, według uznania.

Brak opini dla przepisu dla "118. "Wegańska galareta""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany