118. Wegańska galareta / Vegan aspic

Pobierz PDF

Dziś, na kilka dni przed świętami, na specjalne życzenie, dzielimy się przepisem na wegańską wersję tradycyjnej galarety. Smak i wygląd zgodny z oryginałem, skład w 100% roślinny. Dla jednych będzie to powód do przypomnienia sobie tradycyjnych smaków z dawnych lat, a dla innych kolejny powód do tego, by dywagować na temat „Dlaczego weganie szukają w kuchni mięsnych odniesień?”. Ważne, że jest o czym rozmawiać i to nie tylko o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad Bożym Narodzeniem, a najważniejsze, że jest co jeść. Wesołych i smacznych Świąt życzymy Wam z całego serca.

ps. Oczywiście Translalab, przygotował tłumaczenie odcinka, więc możecie pokazać anglojęzycznych obcokrajowcom, jak robi się tradycyjne zimne nóżki, bez nóżek… 😉

 

A few days before Easter, at a special request, we’re sharing the vegan version of traditional aspic. The flavour and appearance are just like the original but 100 per cent of the ingredients are plant based. For some, it will be a reason to reminisce about the flavours of the old days while for others it will be another reason to discuss why vegans look for inspirations in the meat dishes. What matters is that there’s a topic for discussion and not only the traditional “why Easter is supreme to Christmas?” And, most importantly, we have something to eat. We wish you a very happy and tasty Easter with all our hearts.

Składniki

Czas / Time: 1 godzina / hour
Ilość / Amount: kilka miseczek /several small bowls

Składniki / Ingredients:

  • 1 opakowanie kotletów sojowych / package soy cutlers
  • 1 kostka tofu naturalnego 300 g / block natural tofu (300 g) / block natural tofu (300 g)
  • 1/2 kg marchwi / carrots
  • 200 g selera / celery
  • 200 g pietruszki / parsnip
  • 8 pieczarek / champignons
  • 2 liście kapusty pekińskiej / Chinese cabbage leafs
  • 10 liści laurowych / bay leafs
  • 10 owoców ziela angielskiego / allspice berries
  • 1/2 łyżeczki asafetidy / teaspoon asafoetida
  • 1/3 łyżeczki curry / teaspoon curry
  • 7 łyżek sosu sojowego tamari / tablespoons tamari soy sauce
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego / teaspoon black pepper
  • 2,5 litra wody / water
  • 5 łyżeczek agaru / teaspoons agar
  • sól do smaku / salt to taste

Sposób przygotowania / Instructions:

Do gotującej się z zielem angielskim i liśćmi laurowymi wody wrzucamy w dość duże kawałki warzyw i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Po upływie 20 minut dorzucamy płaską łyżkę soli. Kotlety sojowe namaczamy w lekko osolonej wodzie, gdy zmiękną odcedzamy je i rwiemy na drobne kawałki. Wrzucamy je na głęboką patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy od czasu do czasu mieszając. Tofu rwiemy na drobne kawałki i dorzucamy również na patelnię. Podlewamy sosem sojowym i smażymy jeszcze kilka minut. Odcedzamy warzywa z bulionu, które możemy wykorzystać np. do zrobienia przepysznego pasztetu z soczewicą. Bulion wlewamy na patelnię, dodając asafetidę i czarny pieprz, zostawiając ok. 1 szklankę do rozpuszczenia agaru. Agar przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, pamiętając o tym, żeby dodać ok. 1 łyżeczkę więcej ze względu na obecność tofu i kotletów sojowych w bulionie. Rozpuszczony w bulionie agar wlewamy na patelnię i gotujemy na małym ogniu jeszcze 3 minuty. Próbujemy, czy nie trzeba dodać jeszcze soli, aby smak galarety był wyrazisty, ale to już każdy, sam we własnym zakresie powinien ocenić. Całość przekładamy do małych miseczek, pamiętając aby równo podzielić tofu oraz kotlety sojowe i zalać je bulionem. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby wszystko zastygło. Po wyjęciu na talerze podajemy skropione octem lub cytryną, według uznania. Smacznego i na zdrowie! Add rather large pieces of vegetables to boiling water with all spice. Simmer for about 30 minutes. After 20 minutes, add a level tablespoon of salt. Soak the soy cutlets in slightly salted water. when they soften, drain them and tear them into small pieces. Put them into a deep frying pan with heated oil and fry. Give them a stir from time to time. Tear tofu into small pieces and add it into the frying pan as well. Add some soy sauce and fry for another few minutes. Fish the vegetables out of the stock. You can use them for example for making a delicious lentil pate. Pour the stock into the frying pan. Add asafoetida and black pepper. Leave about one glass of it for dissolving agar. Prepare agar according to the instructions on the package. Remember to add about a teaspoon more, as there are soy cutlets and tofu in the stock. Pour agar dissolved in the stock into the frying pan. Simmer for another 3 minutes. Check if it needs more salt, so that the aspic has a distinctive flavour. Everyone should adjust it to their own preferences. Put it all into small bowls. Remember to divide the tofu and soy cutlets evenly and pour the stock over them. Put it in a cool place, so that it all sets. After it's taken out of the bowls, onto plates, serve it drizzled with vinegar or lemon, whichever you prefer. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "118. Wegańska galareta / Vegan aspic"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany