306. Wegańska i bezglutenowa zupa zalewajka / Vegan and gluten-free zalewajka soup

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Jak przygotować wegańską i bezglutenową wersją zupy zalewajki?

Zupa zalewajka to dla większości pewnie temat zupełnie nieznany, a dla niektórych tradycja, która wywodzi się z rodzinnego domu…Czy w waszych domach też robiło się taką zupę? Niezależnie od tego, jak będzie brzmiała odpowiedź, przedstawiamy Wam przepis na bardzo pyszną i prostą wegańską wersję zalewajki. Bez glutenu oczywiście. Jeśli macie ochotę, możecie zaskoczyć tym przepisem swoich anglojęzycznych przyjaciół dzięki tłumaczeniu przepisu i odcinka przygotowanym przez Translalab.

Probably, the zalewajka soup is completely unknown to most. To some, on the other hand, it is tradition taken from their families. Was such soup made in your families? Regardless of your answer, here is a recipe for zalewajka’s delicious and very simple vegan version. It’s gluten-free of course. If you want to, you can surprise your English-speaking friends with this recipe thanks to the recipe and episode’s translations by Translalab.

 

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 30 min.
Ilość / Amount: 4-6 porcji / portions

Składniki:

  • 2 l wody po gotowaniu szarych klusek z surowych ziemniaków (z przepisu 123) / water left from boiling the raw potato grey dumplings (from recipe 123)
  • 200 g kapusty kiszonej / sauerkraut
  • 200 g tofu wędzonego / smoked tofu
  • 200 g białych części liści kapusty pekińskiej / white parts of Chinese cabbage leafs
  • 200 ml jogurtu kokosowego lub sojowego / coconut or soy yoghurt
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari / tablespoon tamari soy sauce
  • 1 łyżka majeranku / tablespoon marjoram
  • 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego / teaspoon herbal pepper
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • 1/2 łyżeczki asafetydy / teaspoon asafoetida
  • Kilka łyżek oleju / Several tablespoons oil

Sposób przygotowania / Instructions:

Zupa zalewajka - wegańska i bezglutenowa
Przepis po polsku

Zupa, która w smaku przypomina tradycyjny żurek!

Gęstą wodę, która została nam po gotowaniu szarych klusek zagotowujemy w garnku i dorzucamy do niej drobno posiekaną kiszoną kapustę. W tym czasie tofu pokrojone w drobną kostkę zalewamy sosem sojowym i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem żeby uzyskać przyrumienione skwarki. Białe części kapusty pekińskiej również kroimy w drobną kostkę, dorzucamy na patelnię ze szczyptą soli i asafetydą. Smażymy cały czas mieszając, aż pekińska zeszkli się i zacznie pachnieć i wyglądać jak przysmażona cebulka. Dorzucamy resztę przypraw i przez kilka sekund mieszając smażymy, a następnie całość przekładamy do garnka z gotującą się kapustą. Całość musi się jeszcze kilka minut pogotować i możemy dodać jogurt. Mieszamy, wyłączamy palnik jeszcze sprawdzamy czy nie ma potrzeby na dosolenie i możemy serwować. Taka zupa zalewajką bardzo przypomina w smaku żurek i jest wspaniałym pomysłem na wykorzystanie wody po gotowaniu szarych klusek. Smacznego i na zdrowie!
Sprawdź również przepisy na inne, podobne w smaku zupy np. żurek oraz biały barszcz.
Przepis po angielsku

Boil the thickened water left from boiling grey dumplings in a pot and add finely chopped sauerkraut to it. In the meantime, pour soy sauce over the finely diced tofu and fry it in a frying pan with heated oil to get brownish scratchings. Dice the white parts of Chinese cabbage finely too. Add it to the frying pan with a pinch of salt and asafoetida. Fry it and keep stirring until the Chinese cabbage becomes transparent and begins to look and smell like fried onion. Add the other seasonings and fry for a few seconds, stirring. Then put it all into the pot in which the cabbage is cooking. It has to boil together for another several minutes and you can add the yoghurt. Stir it, turn the ring off and check if the soup doesn't need more salt. It's ready to be served. The taste of such soup is very similar to that of żurek and it's a very good idea for making use of the water left from boiling grey dumplings. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "306. Wegańska i bezglutenowa zupa zalewajka / Vegan and gluten-free zalewajka soup"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany