Wegański i bezglutenowy OMLET z kremem karobowo-sezamowym / Vegan and gluten-free OMELETTE with carob and sesame sauce (330)

Pobierz PDF

(odc. 330)

Przepis po polsku

Omlet na słodko w wersji wegańskiej i bezglutenowej 🙂

 
Oczywiście nie mogliśmy Was zostawić bez słodkiej wersji naszego wegańskiego i bezglutenowego omleta. Wzbogaciliśmy go sosem karobowo-sezamowym, zatem oprócz słodyczy dostarczacie swojemu organizmowi dodatkową porcję witamin i minerałów. Karob i tahini w naszej kuchni jak zawsze z Bakra.
 
Ten odcinek i przepis także mają angielskie tłumaczenie przygotowane przez  Translalab.
 

A vegan and gluten-free version of an omelette.

We definitely could not leave you without a sweet version of our vegan and gluten-free omelette. We’ve enriched it with carob and sesame sauce so apart from its sweetness, you will provide your bodies with an additional portion of vitamins and minerals. The carob and tahini come from Bakra, just as always in our kitchen.

The episode and the recipe have been translated into English by  Translalab.

 

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: ok 20 min / about 20 minutes
Ilość / Amount: 1 omlet / 1 omelette

Składniki / Ingredients:

  • 200 g tofu naturalnego / natural tofu
  • 200 ml aquafaby ( przepis 220 - https://www.ateliersmaku.pl/220-aquafaba/) / aquafaba (recipe 220 - https://www.ateliersmaku.pl/220-aquafaba/)
  • 100 ml mleczka kokosowego / coconut milk
  • 50 g mąki z ciecierzycy / chickpea flour
  • 50 g mąki ziemniaczanej / potato flour
  • 3 łyżki cukru trzcinowego zmielonego na puder / tablespoons powdered cane sugar
  • 2 łyżki oleju / tablespoons oil
  • 1 i 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych / teaspoon yeast flakes
  • 1 łyżeczka czarnej soli Kala Namak / teaspoon black salt Kala Namak
  • 1/2 łyżeczki sody / teaspoon baking soda
  • kilka łyżek oleju do smażenia / several tablespoons oil for frying

Składniki - sos / Ingredients - sauce:

  • 2 łyżki melasy z karobu / tablespoons carob molasses
  • 2 łyżki tahini / tablespoons tahini
  • 2 łyżki mleczka kokosowego / tablespoons coconut milk
  • Owoce do dekoracji np. maliny / Fruit for decoration, e.g. raspberries

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Omlet na słodko w wersji wegańskiej i bezglutenowej :)


Sposób przygotowania:

Schłodzoną aquafabę ubijamy lub miksujemy na gęstą pianę. Tofu miksujemy na jedwabistą masę dodając pozostałe składniki zaczynając od mleczka kokosowego. Na koniec dodajemy ubitą pianę z aquafaby i łyżką lub rózgą delikatnie mieszamy aż do odzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.

Rozgrzewamy olej na patelni. Wylewamy na nią ciasto i smażymy pierwszą stronę. Patelnię możemy przykryć pokrywką, aby ciasto szybciej się ścięło. Po kilku minutach sprawdzamy czy omlet od dołu się odpowiednio przysmażył i można go już przewrócić na drugą stronę. Po przewróceniu smażymy z drugiej strony i jeśli jest taka potrzeba podlewamy olejem.

Mieszamy ze sobą melasę z karobu czyli strąków drzewa świętojańskiego z mleczkiem kokosowym, a następnie z tahini. Tak powstałym sosem polewamy omleta, którego możemy dodatkowo udekorować owocami. My skorzystaliśmy z mrożonych malin. Sami pewnie znajdziecie jeszcze sto innych sposobów, które przypadną do gustu dzieciom w każdym wieku.

Smacznego i na zdrowie!


Zobacz także przepis na:
Aquafabę
Omleta na słono 👉
Racuchy z jabłkami
Naleśniki na słodko

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy po naleśniki do naszego sklepu: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Przepis po angielsku



Instructions:

Whisk the cooled aquafaba or blend it until stiff. Blend the tofu until it becomes silky. Add the remaining ingredients, starting with coconut milk. At the end, add the aquafaba froth and use a spoon or whisk to stir it gently until the mixture is smooth and fluffy.

Heat oil up in the frying pan. Pour the dough into it and fry its one side. You can put the lid on if you want the dough to curdle faster. After several minutes, check if the omelette's bottom has fried sufficiently and flip it. After flipping, fry the other side and if more oil is needed, pour it onto the frying pan.

Mix carob molasses, which is made from St. John's tree pods, with coconut milk and then with tahini. Pour this sauce over the omelette which you can serve decorated with fruit. We've used frozen raspberries. You'll probably find a hundred different ways to have it yourselves. Children of all ages will love them.

Enjoy it! It's good for you!

P.S. In the next episode, we'll show you our favourite sweet omelette version.

Aquafaba
Savoury omelette
Apple pancakes
Sweet pancakes

When you have no time to cook, visit our shop for pancakes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (2 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Wegański i bezglutenowy OMLET z kremem karobowo-sezamowym / Vegan and gluten-free OMELETTE with carob and sesame sauce (330)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany