Wegański i bezglutenowy OMLET / Vegan and gluten-free OMELETTE (329)

Pobierz PDF

(odc. 329)

Przepis po polsku

Omlet w wersji wegańskiej i bezglutenowej 🙂

 
W wielu domach omlet to śniadanie, obiad lub kolacja. Danie samo w sobie lub tylko wstęp do kreatywności.
 
Dziś pokazujemy Wam naszą wegańską wersję omleta bez glutenu. Z czym i jak go podacie zależy już tylko od Was.
 
Odcinek i przepis oczywiście ma angielskie tłumaczenie przygotowane przez Translalab.
 

A vegan and gluten-free version of an omelette.

Omelettes are served for breakfast, lunch or dinner in many homes. It may be a dish even on its own or just an introduction for creativity.

We’re presenting a vegan and gluten-free version of an omelette today. How and with what you are going to serve it is up to you.

The episode and the recipe have English versions prepared Translalab.

 

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: ok 20 min / about 20 minutes
Ilość / Amount: 1 omlet / 1 omelette

Składniki / Ingredients:

  • 200 g tofu naturalnego / natural tofu
  • 200 ml aquafaby ( przepis 220 - https://www.ateliersmaku.pl/220-aquafaba/) / aquafaba (recipe 220 - https://www.ateliersmaku.pl/220-aquafaba/)
  • 100 ml mleczka kokosowego / coconut milk
  • 50 g mąki z ciecierzycy / chickpea flour
  • 50 g mąki ziemniaczanej / potato flour
  • 2 łyżki oleju / tablespoons oil
  • 1 i 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych / teaspoon yeast flakes
  • 1 łyżeczka czarnej soli Kala Namak / teaspoon black salt Kala Namak
  • 1/2 łyżeczki sody / teaspoon baking soda
  • kilka łyżek oleju do smażenia / several tablespoons oil for frying

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Omlet w wersji wegańskiej i bezglutenowej :)


Sposób przygotowania:

Schłodzoną aquafabę ubijamy lub miksujemy na gęstą pianę. Tofu miksujemy na jedwabistą masę dodając pozostałe składniki zaczynając od mleczka kokosowego. Na koniec dodajemy ubitą pianę z aquafaby i łyżką lub rózgą delikatnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.

Rozgrzewamy olej na patelni. Wylewamy na nią ciasto i smażymy pierwszą stronę. Patelnię możemy przykryć pokrywką, aby ciasto szybciej się ścięło. Po kilku minutach sprawdzamy czy omlet od dołu się odpowiednio przysmażył i można go już przewrócić na drugą stronę. Po przewróceniu smażymy z drugiej strony i jeśli jest taka potrzeba podlewamy olejem.

Takiego omleta możecie podać tak jak my, z rukolą i pomidorkami koktajlowymi, które możecie również zatopić w cieście. Oczywiście istnieje milion innych opcji, z których możecie skorzystać.

Smacznego i na zdrowie!

Ps. W następnym odcinku zaprezentujemy Wam naszą ulubioną wersję omleta na słodko.
Zobacz także przepis na:
Aquafabę
Wegański kogel-mogel 👉
Wegański kawowy kogel-mogel
Mus czekoladowo-pomarańczowy

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy po naleśniki do naszego sklepu: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Przepis po angielsku



Instructions:

Whisk the cooled aquafaba or blend it until stiff. Blend the tofu until it becomes silky. Add the remaining ingredients, starting with coconut milk. At the end, add the aquafaba froth and use a spoon or whisk to stir it gently until the mixture is smooth and fluffy.

Heat oil up in the frying pan. Pour the dough into it and fry its one side. You can put the lid on if you want the dough to curdle faster. After several minutes, check if the omelette's bottom has fried sufficiently and flip it. After flipping, fry the other side and if more oil is needed, pour it onto the frying pan.

You can serve this omelette like we have, with rocket and cherry tomatoes, which you could also sink in the dough. There obviously are millions of other options you could use.

Enjoy it! It's good for you!

P.S. In the next episode, we'll show you our favourite sweet omelette version.

Check out these recipes too:
Aquafaba
Vegan egg yolk dessert 👉
Vegan coffee egg yolk dessert
Chocolate and orange mousse

When you have no time to cook, visit our shop for pancakes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (2 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Wegański i bezglutenowy OMLET / Vegan and gluten-free OMELETTE (329)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany