301. Wegański i bezglutenowy chlebek naan / Vegan and gluten-free naan bread

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Jak zrobić wegański chlebek naan?

Dziś w poszukiwaniu inspiracji do kolejnego bezglutenowego pieczywa, udajemy się do Indii, skąd sięgamy po przepis na chlebek naan bezglutenowej wersji. Po „drobnych” modyfikacjach powstało coś naprawdę pysznego o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Dzięki tłumaczeniu odcinka i przepisu przez Translalab, możecie wysłać nasz przepis nawet do Indii. 🙂

Przepis po angielsku

Today we’re going to India to get inspiration for another kind of gluten-free bread. This is where we got the naan recipe. We’ve modified it slightly and made something truly delicious and very universal. Thanks to the translation of the episode and recipe by Translalab you can even send the recipe to India. 🙂

 

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 1 godzina / hour
Ilość / Amount: 4 chlebki / breads

Składniki / Ingredients:

  • 200 g mąki gryczanej / buckweat flour
  • 150 g mąki ziemniaczanej / potato flour
  • 100 g mąki kukurydzianej / corn flour
  • 25 g mielonego siemienia lnianego / ground flaxseed
  • 1 opakowanie suchych drożdży / packet dry yeast
  • 1 łyżeczka soli / teaspoon salt
  • 300 ml wrzącej wody / boiling water
  • 100 ml kokosowego jogurtu / coconut joghurt
  • 50 ml oliwy / olive oil
  • 1 łyżka nasion czarnuszki / tablespoon black caraway seed

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Chlebek naan, czyli smak Indii w bezglutenowym wydaniu!

Przygotowanie wegańskiego chlebka naan rozpoczynamy od tego, że siemię lniane wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i miksujemy, a następnie odstawiamy, aby przestygło. Resztę suchych składników mieszamy w misce i wlewamy do nich przestudzone siemię oraz jogurt i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy oliwę, jeszcze raz zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, aby ciasto wyrosło. Dzielimy je na cztery części i rękoma zamoczonymi w oliwie rozkładamy ciasto na blasze pokrytej papierem do pieczenia tworząc podłużne płaskie placki. Po wierzchu posypujemy je nasionami czarnuszki i wciskamy je w ciasto, aby nie obsypały się po upieczeniu. Blachy wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C z termoobiegiem i pieczemy przez około 20 - 25 minut. Taki chlebek naan smakuje wyśmienicie zarówno jako dodatek do różnych warzywnych potraw i zup jak i sałatek. W Indiach świeżo upieczone najczęściej smaruje się go po wierzchu masłem, które od razu roztapia się. W naszej wegańskiej kuchni często polewamy go dobrą oliwą lub smarujemy jakąś pastą. Smacznego i na zdrowie!
Sprawdź również przepisy na inne rodzaje pieczywa, na które inspiracje czerpaliśmy z różnych zakątków świata, np. bezglutenowy chlebek turecki.

Przepis po angielsku

Put the linseed into a bowl, pour boiling water over it and mix it. Then, put it aside to let it cool. Mix the rest of the dry ingredients in a bowl and pour the cooled linseed and yoghurt into it. Knead the dough. Near the end, add olive oil to it and knead again. Leave it in a warm place covered with a tea towel , so that it rises. Divide it into four parts with your hands greased with olive oil. Flatten the dough on a baking tray covered with parchment paper to make long, flat patches. Sprinkle them with black caraway seeds and press them into the dough so that they don't fall off after baking. Put the baking trays into the oven set to 180°C and air circulation. Bake for about 20 - 25 minutes. Such bread is delicious with vegetable dishes and soups or salads. In India, butter is usually spread on them right after baking so it melts immediately. In our vegan kitchen we often serve them drizzled with good olive oil or we put some spread on them. Enjoy it! It's good for you!

2 komentarze dla "301. Wegański i bezglutenowy chlebek naan / Vegan and gluten-free naan bread"

  • comment-avatar
    Maria 12 września 2019 (14:28)

    Dzień dobry, nie mogę znaleźć informacji o siemieniu lnianym, ile należy użyć do chlebka naan?

    • comment-avatar
      Atelier Smaku 12 września 2019 (14:51)

      Dzień dobry 25 g siemienia. Przepraszamy, przy wklejaniu przepisu gdzieś się ukryło siemię 😉 Już naprawione! Dziękujemy za czujność <3

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany