Wegański serek kanapkowy z orzechami i żurawiną – wegański i bezglutenowy / Vegan cream cheese with nuts and cranberries – vegan and gluten-free (340)

Pobierz PDF

(odc. 3340)

Przepis po polsku

Nasz pomysł na wegański serek na kanapki.

Dziś mamy dla Was obiecaną pastę, smarowidło na kanapki.

Jesteśmy pewni, że wegański serek z orzechami i żurawiną zadowoli nie jedno podniebienie i będzie genialnym rozwiązaniem nie tylko na śniadanie.

Bez laktozy, bez glutenu, bez soi, na bazie orzeszków nerkowca.

 

Sprawdźcie jakie to smaczne i proste. Na pewno uda się każdemu. 🙂

 

Zachęcamy do dzielenia się również angielską wersją odcinka i przepisu przygotowanymi przez Translalab.

Perfect cream cheese with nuts and cranberries – vegan and gluten-free 🙂

We’re presenting the spread for sandwiches which we’ve promised you.

We’re certain that the vegan cream cheese with nuts and cranberries will satisfy many palates.

It’s a perfect solution, not only for breakfast.

There’s no lactose, gluten or soy and it’s based on cashews. Try how tasty and simple it is. Anyone can do it! 🙂

 

We also do encourage you to share the English version of the episode and the recipe prepared by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 10 minut + czas moczenia orzechów / 10 minutes + cashew soaking time
Ilość / Amount: 4 porcje / 4 portions

Składniki / Ingredients:

  • 200 g orzechów nerkowca / cashews
  • 1 garść orzechów włoskich / handful walnuts
  • 1 garść suszonej żurawiny / handful dried cranberries
  • 25 ml mleczka kokosowego / coconut milk
  • 25 ml octu jabłkowego / apple cider vinegar
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych / teaspoons yeast flakes
  • 1 1/2 łyżeczki soli / teaspoons salt
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej / teaspoon truffle oil
  • 1 szczypta asafetydy / pinch asafoetida
  • 1 szczypta kurkumy / pinch turmeric

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Idealny serek kanapkowy z orzechami i żurawiną - wegański i bezglutenowy


Sposób przygotowania:

Orzechy nerkowca i orzechy włoskie zalewamy na noc wodą w osobnych miskach.

Odcedzone nerkowce miksujemy na idealnie gładką masę, a następnie dodajemy ocet jabłkowy, mleczko kokosowe i oliwę truflową.

Miksujemy ponownie.

Dorzucamy teraz wszystkie przyprawy oraz płatki drożdżowe i oczywiście miksujemy jeszcze raz.

Orzechy włoskie w miarę możliwości pozbawiamy skórki, następnie siekamy je dość drobno. Podobnie siekamy żurawinę. Dodajemy je do masy, mieszamy łyżką i gotowe!

Jeśli nie macie asafetydy, możecie zastąpić ją na przykład granulowanym czosnkiem.

Smacznego i na zdrowie!

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty np:
- wegański twarożek na kanapki
- pasta a’la makrelowa
lub
- pasta a’la pasztetowa

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu.



Przepis po angielsku

Instructions:

Soak the cashews and walnuts overnight in separate bowls. Drain the cashews and blend them until smooth. Then add all the seasonings, the east flakes, coconut milk, truffle oil and apple cider vinegar.

Blend it again.

If possible, get rid of the walnuts’ skin. Then chop them quite finely. Chop the cranberries finely too. Add them to the mix and it’s ready!

If you haven’t got asafoetida, for example granulated garlic could replace it.

Check other gluten-free and vegan spread recipes, i.e.
- the vegan cottage cheese for sandwiches,
- the “mackerel” spread
or
- the vegan “liver sausage”.

Enjoy it! It's good for you!

When you have no time to cook, visit our shop: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (2 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Wegański serek kanapkowy z orzechami i żurawiną - wegański i bezglutenowy / Vegan cream cheese with nuts and cranberries - vegan and gluten-free (340)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany