Leniwe pierogi – wegańskie i bez glutenu / Curd cheese dumplings – vegan and gluten-free (353)

Pobierz PDF

(odc. 353)

Przepis po polsku

Pyszne danie obiadowe -nie tylko- dla dzieci 😉

Na pewno wielu z nas pamięta z dzieciństwa takie potrawy, które przygotowywała mama po powrocie ze szkoły.

Dla nas jednym z takich dań są na pewno leniwe pierogi, a dla niektórych leniwe kluski. oczywiście to ta sama potrawa, a różne nazwy w zależności od regionu, z którego pochodzimy. Podawane z bułką tartą lecz najczęściej ze śmietaną i cukrem.

Nasze dzisiejsze wegańskie i bezglutenowe nawiązują właśnie do tej ostatniej wersji.

Sprawdźcie sami jak łatwo je przygotować.

Początek roku szkolnego to chyba najbardziej odpowiedni moment, by wprowadzić je do domowego jadłospisu.

Zachęcamy do wypróbowania przepisu oraz dzielenia się nim, także w wersji angielskiej przygotowanej od Translalab.

A recipe for children of all ages 🙂

Many of you definitely remember the dishes your mothers prepared after you came back from school.

Curd cheese dumplings, which some call pierogi, were one of such dishes for us. It’s the same dish of course, but the name differs depending on the region. They’re served with bread crumbs or, most frequently, with cream and sugar.

The vegan and gluten-free ones we’re making today are a reference to the latter version.

See how easy it is to prepare them.

The beginning of the school year seems to be the best moment for introducing them into the family menu.

Do try the recipe and share it – also the English version prepared by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 30 minut / 30 minutes
Ilość / Amount: 2 porcje / 2 portions

Składniki / Ingredients:

  • 200 g tofu naturalnego / natural tofu
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej / glass corn flour
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej / glass potato flour
  • 75 ml soku z cytryny / lemon juice
  • 1 czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego / heaped tablespoon ground flaxseed
  • 3/4 łyżeczki soli / teaspoon salt
  • Cukier trzcinowy do posypania / Cane sugar for sprinkling
  • Wegańska śmietana do polania ( przepis 333 ) / Vegan cream for pouring over (recipe 333)

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Leniwe pierogi - obiadowe kluski -nie tylko- dla dzieci ;)


Sposób przygotowania:

Tofu bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem tak, aby nie miało grudek i mieszamy sokiem z cytryny.

Suche składniki mieszamy razem, dodajemy do tofu i zagniatamy masę. Odkładamy na chwilę, aby siemię i mąka pochłonęły wilgoć z tofu i wstawiamy wodę do gotowania z dodatkiem soli.

Ciasto zagniatamy jeszcze raz i w razie potrzeby w zależności od tego czy nasze tofu było bardziej suche lub wilgotne, dodajemy mąki albo wody.

Chodzi o to aby ciasto było plastyczne. Dzielimy je na dwie części i na silikonowej macie z każdej z nich rolujemy wałek, który następnie lekko spłaszczamy.

Ciasto kroimy na ok. 2-3 centymetrowe kawałki, które wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok. 3 minuty po wypłynięciu klusek na powierzchnię wody.

Wykładamy na talerz, polewamy śmietaną, w naszym wypadku wykonaną z jogurtu kokosowego z kilkoma łyżeczkami mleczka kokosowego. Posypujemy cukrem i gotowe!

Smacznego i na zdrowie!

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu.



Przepis po angielsku

Instructions:

Mash the tofu thoroughly with a fork. There mustn’t be lumps. Mix it with lemon juice.

Mix the dry ingredients together. Add tofu and knead the dough. Put it aside for a moment so that the flaxseed and flour absorb moisture from the tofu and start boiling water with some salt.

Knead the dough again. If the dough is dry or wet, add flour or water.

The dough should by flexible. Divide it into two parts and make a roll of each part on the silicone mat. Then, flatten each roll a little.

Cut them into 2-3cm pieces and put them into boiling water. Boil them for about 3 minutes after they’ve surfaced.

Put them on a plate and pour cream over them. In our case, it is made of coconut yoghurt and a few teaspoons of coconut milk. Sprinkle them with sugar and it’s ready!

Enjoy it! It's good for you!


When you have no time to cook, visit our shop.

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (2 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Leniwe pierogi - wegańskie i bez glutenu / Curd cheese dumplings - vegan and gluten-free (353)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany