Wegańskie i bezglutenowe rurki z kremem/bitą śmietaną / Vegan and gluten-free cream rolls (346)

Pobierz PDF

(odc. 346)

Przepis po polsku

Słodki przebój dla dzieci w każdym wieku – rurki z kremem;)

Dziś wyjątkowo wakacyjny przepis dla dzieci w każdym wieku.

Wegańskie i bezglutenowe rurki z kremem – bitą śmietaną kokosową udadzą się naprawdę każdemu, pod warunkiem, że tak jak my, wcześniej zaopatrzycie się np. przez internet w najprostszy i najtańszy wypiekacz do wafli rożkowych.

Takie własnoręcznie wykonane rurki o bananowym smaku na pewno zasmakują nie tylko tym, którzy w diecie unikają glutenu i laktozy.

 

Pamiętajcie o angielskim przepisie od Translalab.

A summer recipe for children of all ages 🙂

Vegan and gluten-free rolls with vegan coconut whipped cream.

Anyone can manage them, provided that they’ll get the simplest machine for wafer cones.

We have bought ours online. Such home-made banana-flavoured rolls will definitely satisfy not only those who avoid eating gluten and lactose.

 

Don’t forget the English translation by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 50 minut / 50 minutes
Ilość / Amount: kilkanaście sztuk / 10-20 rolls

Składniki - rurki / Ingredients - rolls:

  • 100 g banana / banana
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej / glass corn flour
  • 1/4 szklanki wody / glass water
  • 2 łyżki brązowego cukru pudru / tablespoons powdered sugar
  • 2 łyżki oleju / tablespoons oil
  • 1/4 łyżeczki sody / teaspoon baking soda
  • Olej do smarowania papieru do pieczenia / Oil for greasing parchment paper

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Smoothie z sezonowych owoców z dzikimi ziołami.


Sposób przygotowania:

Miksujemy dokładnie banana, następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Odstawiamy na bok na kilka minut.

W tym czasie nagrzewamy wypiekacza do robienia wafli i zabieramy się za przygotowanie kremu czyli kokosowej bitej śmietany.

Miksujemy mleczko kokosowe wraz z cukrem pudrem aż do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Następnie dosypujemy dla ustabilizowania kleiku ryżowego. Miksujemy przez chwilę i odkładamy na ok. 10 minut.

Następnie miksujemy ponownie, aby uzyskać jeszcze ładniejszą konsystencję.

Wkładamy do lodówki.

Kleik ryżowy pozwala ustabilizować bitą śmietanę, gdy korzystamy z mleczka kokosowego bez dodatku emulgatorów i innych dodatkowych składników.

Z papieru do pieczenia wycinamy paski o szerokości ok. 20 cm, zginamy je na pół. Rozchylamy, smarujemy wewnętrzną stronę papieru olejem.

Następnie po środku jednej połowy wylewamy kopiastą łyżkę ciasta, rozsmarowujemy tworząc kółko. Przykładamy drugą stroną papieru i wkładamy do nagrzanego wypiekacza do wafli. Pieczemy chwilę do tego momentu aż ciasto się upiecze ale nie jest jeszcze kruche, ponieważ musi dać się zwinąć. Czasami nasz piekący się waflowy krążek trzeba obrócić podczas pieczenia, bo nie każdy wypiekacz nagrzewa się równomiernie.

Wyjmujemy wafla z wypiekacza, wyjmujemy z papieru do pieczenia i nawijamy np. na okrągły trzonek od łyżki do mieszania. Nasza jest silikonowa.

Pieczemy na zmianę na dwóch papierach do pieczenia.

Nie przejmujcie się tym, że zanim nabierzecie wprawy w wypiekaniu wafli, kilka pierwszych z nich nie uda się nawinąć, bo będą zbyt kruche. Na pewno dadzą się pysznie schrupać na pociechę przed kolejnymi próbami.

Nawinięte rurki po chwili zdejmujemy z trzonka i na koniec wkładamy na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do 140°C.

Wyjmujemy rurki z piekarnika, dajemy im przez chwilę trochę przestygnąć i wyjmujemy bitą śmietanę z lodówki.

Nadziewamy rurki najlepiej za pomocą szprycy cukierniczej.

Dobrej zabawy, smacznego i na zdrowie!

Ps. Z tego samego ciasta zrobicie wafle rożkowe do lodów.

Tu polecamy Wam nasze przepisy na proste i smaczne wegańskie i bezglutenowe:
lody czekoladowe z jagodami
lody truskawkowo-bananowo-kokosowe
oraz na gofry z bitą śmietaną

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu.



Przepis po angielsku

Instructions:

Blend the banana thoroughly. Then, add the other ingredients of the dough. Mix the dough well.

Let it rest for a few minutes. In the meantime, heat up the wafer maker and start making the cream or coconut whipped cream.

Whip the coconut milk together with powdered sugar until you get the whipped cream texture.

Then, add the congee to thicken it. Mix for a moment and put it aside for about 10 minutes. Then, mix again to make the texture even better. Put it into the fridge.

The congee thickens the whipped cream if you use coconut milk without emulsifiers and other additives.

Cut 20 cm wide parchment paper strips and fold them in two. Open them and oil the inner side of the paper.

Then, pour a heaped spoon of the dough in the middle of one side and spread it into a circle.

Cover it with the other side of the paper and put it into the hot wafer machine.

Bake for a moment until the dough is done but not crispy yet, as it still needs to be rolled. You may need to turn the circle during the baking as some wafer makers may not heat up evenly.

Take the wafer out of the machine, take it out of the parchment paper and roll it, for example around a large spoon handle. Ours is silicone. Bake them in alternately on two pieces of parchment paper.

You’ll need some practice first so don’t worry if the first few wafers turn out too crispy for rolling. They’ll be a delicious comfort snack before the next attempts.

Take the rolls off the handle and put them into the oven set to 140°C for about 25 minutes. Take the rolls out of the oven and give them a moment to cool.

The whipped cream out of the fridge. Fill the rolls with whipped cream with a pastry syringe.

Have fun!

Enjoy it! It's good for you!

P.S. You can use the wafer dough for ice cream cones.

and the sweets with whipped cream. Check out out these recipes as well:
Chocolate ice-cream with blueberries
Strawberry, banana and coconut ice cream without sugar
oraz na Vegan and gluten-free waffles with whipped cream

When you have no time to cook, visit our shop.

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (2 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Wegańskie i bezglutenowe rurki z kremem/bitą śmietaną / Vegan and gluten-free cream rolls (346)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany