Wegańskie i bezglutenowe DONUTY – idealne na TŁUSTY CZWARTEK / Vegan and gluten-free doughnuts (325)

Pobierz PDF

(odc. 325)

Przepis po polsku

Donuty na tłusty czwartek (i nie tylko) bez drożdży w wersji wegańskiej i bezglutenowej.

Na dzień przed tłustym czwartkiem dorzucamy Wam jeszcze przepis na wegańskie i bezglutenowe donuty, które również można wykonać z użyciem sody zamiast drożdży, których nie każdy może spożywać.
Odcinek i przepis oczywiście ma angielskie tłumaczenie przygotowane przez Translalab.

A day before the last Thursday of carnival we’re adding another vegan and gluten-free doughnut recipe. These are the ones with hoes. You can use baking soda instead of yeast as some cannot consume the latter.

The episode and recipe have been translated by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: ok 1 godz. / about 1 hour
Ilość / Amount: ok. 15 sztuk / about 15 doughnuts

Składniki / Ingredients:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej / glass buckwheat flour
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej / glass corn flour
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej / glass potato flour
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego / tablespoons ground flaxseed
  • 1/3 szklanki zmielonego na puder cukru brązowego / glass powdered brown sugar
  • 1 łyżeczka sody lub suchych drożdży / teaspoon baking soda or dried yeast
  • 1 szczypta soli / pinch salt
  • 125 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 100 ml mleka roślinnego np. sojowego / plant milk (e.g. soy)
  • 50 ml oleju np. słonecznikowego / oil (e.g. sunflower)
  • roślinna frytura lub olej do smażenia / plant-based frying fat or oil
  • zmielony na puder cukier brązowy do posypania / powdered brown sugar for sprinkling

Sposób przygotowania / Instructions:

Wegańskie donuty bezglutenowe
Przepis po polsku

Donuty na tłusty czwartek i nie tylko w wersji wegańskiej i bezglutenowej!


PRZEPIS NA DONUTY -
Sposób przygotowania:

Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ciasta. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, mleko roślinne i wyrabiamy ciasto. Na koniec dolewamy olej i jeszcze raz wyrabiamy.

Odstawiamy na bok na około 30 minut jeśli użyliśmy drożdży, a na ok. 10-15 minut, gdy skorzystaliśmy z sody.

Czekamy aż ciasto trochę podrośnie. Następnie rozgrzewamy roślinną fryturę lub olej.

Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy zwilżonymi w wodzie lub oleju mały placuszek grubości ok. 1,5 cm i średnicy ok.6 cm, w którym robimy dziurkę. Dla ułatwienia możemy skorzystać z dwóch metalowych pierścieni lub szklanki i kieliszka. Jeśli chcemy, by pączki były trochę większe, możemy je zostawić na chwilę aby odrobinę podrosły.

Następnie wrzucamy donuty do garnka i smażymy na rumiany kolor. Trzeba pamiętać aby frytura lub olej miał taką temperaturę, która pozwoli na to, by donuty się usmażyły z zewnątrz lecz nie były przypalone, a ciasto w środku nie było surowe.

Usmażone donuty możemy odłożyć na chwilę na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, następnie posypujemy je brązowym cukrem pudrem.

Najsmaczniejsze są na świeżo, po kilku godzinach ciasto twardnieje lecz kilkuminutowe odświeżenie np. w piekarniku sprawi, że staną się ponownie miękkie w środku.

Smacznego i na zdrowie!

Zobacz też przepis na:
Bezglutenowe pączki z mango ? https://www.ateliersmaku.pl/paczki-z-mango/
Bezglutenowe pączki z cynamonowym cukrem pudrem ? https://www.ateliersmaku.pl/bezglutenowe-paczki-cynamonowym-cukrem-pudrem/
Bezglutenowe wegańskie faworki ?https://www.ateliersmaku.pl/273-bezglutenowe-weganskie-faworki/


Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy po naleśniki do naszego sklepu: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Przepis po angielsku

Instructions:

Mix all the dry ingredients of the dough together. Then, add coconut milk and plant milk. Knead the dough. At the end, add oil and knead again. Let the dough rest for about 30 minutes if you have used yeast and for 10-15 minutes if you have used baking soda.

Wait until the dough rises. Then, heat up the plant-based frying fat or oil. Tear pieces of the dough off and form patches of it with hands wetted in water or oil. The patches should be about 1.5 cm thick and their diameter should be about 6 cm. Make holes in them. To make the forming easier, you can use two metal rings or two glasses of different sizes. If you want the doughnuts to be a bit bigger, you can leave them for a moment to rise. Then, put the doughnuts into a pot and fry them until they brown.

Remember that the temperature of the fat or oil must allow the doughnuts to fry on the outside without burning and not to leave the dough raw inside.

You can put the fried doughnuts on a paper towel in order to get rid of excess fat. Then, sprinkle them with brown powdered sugar.

They're the tastiest when they're fresh. After a few hours, the dough becomes harder but if you refresh them for several minutes, for example in the oven, they will become soft inside again.

Enjoy it! It's good for you!

Check out these recipes too:
Gluten-free mango doughnuts ? https://www.ateliersmaku.pl/paczki-z-mango/
Gluten-free doughnuts with cinnamon powdered sugar ? https://www.ateliersmaku.pl/bezglutenowe-paczki-cynamonowym-cukrem-pudrem/
Gluten-free and vegan angel wings ?https://www.ateliersmaku.pl/273-bezglutenowe-weganskie-faworki/



When you have no time to cook, visit our shop for pancakes: https://ateliersmaku.pl/sklep/

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (1 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Wegańskie i bezglutenowe DONUTY - idealne na TŁUSTY CZWARTEK / Vegan and gluten-free doughnuts (325)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany