272. „Wegańskie gołąbki z kapusty pekińskiej” / „Chinese cabbage wraps”

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Przepis na wegańskie gołąbki

Dziś w naszej bezglutenowej kuchni serwujemy gołąbki wegańskie. Zamiast tradycyjnej lub włoskiej kapusty użyliśmy kapusty pekińskiej, dzięki temu danie będzie dużo szybciej gotowe. Przepis i odcinek mają swoją angielską wersję z tłumaczeniem przygotowanym przez Translalab.

Polecamy też inne wegańskie dania obiadowe.

Przepis po angielsku

We’re serving stuffed cabbage wraps in our vegan kitchen today. Instead of traditional or savoy cabbage, we’ve the used Chinese one, thanks to which the dish will be ready much faster. The episode and the recipe have English versions by Translalab too.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 90 min.
Ilość / Amount: 12- 14 sztuk / wraps

Składniki - gołąbki / Cabbage rolls ingredients:

  • 1 kapusta pekińska z dużymi liśćmi / 1 Chinese cabbage with large leafs
  • 200 g okrągłego brązowego ryżu / round brown rice
  • 4 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów z oliwy / 4 tablespoons finely chopped dried tomatoes in oil
  • 50 g granulatu sojowego / soy granulate
  • 3 łyżki pasty a’la makrelowa ( z przepisu 25 ) / 3 tablespoons "mackerel spread" (recipe 25)
  • 200 g pieczarek / champignons
  • 50 ml oleju ryżowego do smażenia / rice oil for frying
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari / 1 tablespoon tamari soy sauce
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego / 1 tablespoon herbal pepper
  • 1 łyżka majeranku / 1 tablespoon marjoram
  • 1 łyżeczka cząbru / 1 teaspoon savory
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu / 1/2 teaspoon ground black pepper
  • Sól do smaku / Salt to taste
  • 400 ml wrzącej wody do gotowania ryżu / boiling water for boiling rice

Składniki - sos / Sauce ingredients:

  • 300 g koncentratu pomidorowego / tomato concentrate
  • 4 łyżki oliwy / 4 tablespoon olive oil
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej / 1 tablespoons potato flour
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego / 1 teaspoon herbal pepper
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu / 1/2 teaspoon ground black pepper
  • 1/3 łyżeczki tymianku / 1/3 teaspoon of thyme
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu / 1/3 teaspoon rosemary
  • 1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej / 1/3 teaspoon ground nutmeg
  • Sól do smaku / Salt to taste
  • 1 l wody / water

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Wegańskie gołąbki bez mięsa - przepis

Do garnka wsypujemy ryż, zalewamy wrzącą wodą, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż ryż całkowicie wchłonie wodę i będzie miękki. Bardzo delikatnie oddzielamy całe liście kapusty pekińskiej aby się nie porwały gdyż potrzebujemy jak najwięcej powierzchni do zawinięcia nadzienia. Wstawiamy je do gotowania na parze na 20- 30 minut aż lekko zmiękną. Wyjmujemy je aby przestygły i to samo robimy z ugotowanym ryżem. Pieczarki ucieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy granulat sojowy aż się przyrumieni cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy przyprawy, sos sojowy i jeszcze kilka sekund smażymy. Dorzucamy utarte pieczarki oraz szczyptę soli i dalej smażymy aż pieczarki puszczą sok, a granulat go wchłonie. Tak przygotowany granulat łączymy z ryżem, pokrojonymi na drobno suszonymi pomidorami i pastą z wędzonego tofu ( a'la makrelową ). W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowy i solą, pamiętając, że nadzienie musi być dobrze dosolone gdyż liście kapusty są słodkawe. Z liści kapusty odcinamy po długości zgrubiałą białą część aby stały się cieńsze i elastyczne. Każdy liść nadziewamy czubatą łyżką farszu i zawijamy szczelnie. Układamy zawinięte gołąbki w naczyniu żaroodporny jeden obok drugiego tak ciasno aby nie rozwinęły się podczas pieczenia i zalewamy sosem powstałym ze zmieszania wszystkich składników do niego przeznaczonych. Gołąbki powinny być przykryte z wierzchu sosem aby kapusta się nie przypaliła. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180°C przez ok 30 minut lub do miękkości jaką lubimy. Smacznego i na zdrowie !

Przepis po angielsku

Put rice into a pot, pour boiling water over it, bring it to the boil and simmer with lid on until the rice absorbs all water and becomes soft. Separate the Chinese cabbage leafs very gently so that they don't tear as the largest possible surface is needed for wrapping the stuffing. Steam them for about 20-30 minutes until they soften a little. Take them out and let them cool. Do the same with the boiled rice. Grate the champignons on a grater with large holes. Heat oil up in a frying pan and fry the granulate until it browns. Keep stirring it. Near the end, add the seasonings and soy sauce. Keep frying for another few seconds. Add grated champignons and a pinch of salt. Keep frying until the champignons let their juice out and the granulate absorbs it. Put the granulate which you've prepared this way together with the rice, finely diced dried tomatoes and smoked tofu spread (mackerel spread). If the need be, add soy sauce and salt. Remember the stuffing must be salty as the cabbage leafs are mildly sweet. Cut the thick, white part of the leafs longitudinally, so that they become thinner and more elastic. Stuff each of the leafs with a heaped tablespoon of the stuffing and wrap them tightly. Put the wraps in a heatproof dish so tightly together that they don't unwrap during the baking. Pour over them the sauce made by mixing all its ingredients together. The wraps' tops should be covered with sauce so that the cabbage doesn't burn. 
Bake then in the oven set to 180°C for 30 min. or until they are as soft as you like. Enjoy it! It's good for you!

2 komentarze dla "272. "Wegańskie gołąbki z kapusty pekińskiej" / "Chinese cabbage wraps""

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany