300. Wegańskie i bezglutenowe szkockie ciastka maślane / Vegan and gluten-free Scottish shortbread cookies

Pobierz PDF

Przepis po polsku

Jak zrobić bezglutenowe ciastka maślane bez masła?

Świętując 300 odcinek programu kulinarnego Atelier Smaku na YouTube, a także nadejście nowego roku szkolnego, dzielimy się z Wami przepisem na wegańską i bezglutenową wersję shortbread czyli szkockich ciastek maślanych bez glutenu.
Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przpeisem nawet ze swoimi szkockimi przyjaciółmi. 😉

Przepis po angielsku

To celebrate the 300th episode of the Atelier of Taste cooking show on YouTube and the arrival of the new school year, we are sharing a recipe for vegan and gluten-free version of shortbread which are Scottish butter cookies. Thanks to the English version prepared by Translalab you can share the recipe even with your Scottish friends. 😉

 

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 1 godzina / hour
Ilość / Amount: 1 blacha / baking tin

Składniki / Ingredients:

  • 150 g skrobi ziemniaczanej / potato starch
  • 100 g mąki z ciecierzycy / chickpea flour
  • 50 g mąki ryżowej / rice flour
  • 50 g mąki jaglanej / millet flour
  • 1/2 szklanki brązowego cukru pudru / glass brown powdered sugar
  • 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej / tablespoon of ground blond psyllium husk
  • 1/2 łyżeczki sody / teaspoon baking soda
  • 1/4 łyżeczki soli / teaspoon of salt
  • 100 ml oleju słonecznikowego / sunflower oil
  • 100 ml mleczka kokosowego / coconut milk

Sposób przygotowania / Instructions:

Wegańskie i bezglutenowe szkockie ciastka maślane
Przepis po polsku

Kruche ciasteczka maślane bezglutenowe o wyjątkowym smaku!

Przygotowywanie wegańskich ciasteczek maślanych maślanych rozpoczynamy od tego, że suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Wlewamy olej i rozcieramy mąkę pomiędzy palcami tak, aby ją całą wytłuścić. Wlewamy mleczko kokosowe i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 10 minut, żeby babka jajowata wchłonęła wilgoć. Na blachę kładziemy papier do pieczenia. Możemy posmarować go delikatnie olejem i wykładamy ciasto, z którego formujemy prostokąt o grubości około 7 milimetrów. Kroimy ciasto na podłużne prostokąciki, tak aby nie przeciąć papieru. Tak jak w tradycyjnych shortbread, w naszych bezglutenowych ciastkach maślanych robimy jeden lub dwa rzędy dziurek pałeczką do sushi lub patyczkiem. Pieczemy w piekarniku nastawionym na termoobieg, rozgrzanym do 180°C przez 20 do 25 minut. Po wyjęciu blachy z piekarnika, ciastka należy najpierw schłodzić, a dopiero rozdzielać gdyż inaczej mogą się rozpaść. Smacznego i na zdrowie!
Sprawdź również przepis na dyniowe latte, które możesz podać razem z ciasteczkami, lub sernik na zimno z fasoli.

Przepis po angielsku

Put the dry ingredients into a bowl and stir them well, to get rid of lumps. Pour oil over them and rub the flower between your fingers in order to grease it. Add coconut milk and knead the dough. Put it aside for 10 minutes so that the blond psyllium husk absorbs moisture. Put baking paper on the baking tray. You can grease it with oil a bit. Put the dough on it and form an about 7 mm thick rectangle of it. Cut the dough into oblong rectangles. Be careful not to cut the paper. Make one or two rows of holes in each rectangle with a stick or sushi chopstick. Bake in an oven set to air circulation heated up to 180°C for 20-25 minutes. After the baking tray is taken out of the oven, the cookies must be cooled first. If you try to separate them before that, they might fall apart. Enjoy it! It's good for you!

Brak opini dla przepisu dla "300. Wegańskie i bezglutenowe szkockie ciastka maślane / Vegan and gluten-free Scottish shortbread cookies"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany