Wrapy z tapioką nawodnioną – wersja deserowa – wegańskie i bez glutenu / Hydrated tapioca dessert wraps – vegan and gluten-free (356)

Pobierz PDF

(odc. 356)

Przepis po polsku

Szybkie i proste desery – w 3 odsłonach.

Dziś kontynuujemy naszą kulinarną przygodę z wrapami z tapioki nawodnionej Koala. Tym razem na słodko, dla łasuchów.

Aż 3 propozycje! Wegańskie, bezglutenowe, proste i szybkie rozwiązanie dla tych, którzy lubią oryginalne desery, a także unikają tłuszczu.

W kilka minut neutralna w smaku nawodniona tapioka wysypana prosto z torebki tworzy świetnego wrapa, którego możemy wypełnić czymkolwiek chcemy. Zamknięta saszetka utrzymuje wilgoć, co sprawia, że tapioka nie wysycha przed smażeniem i każdorazowo wysypując na patelnie z saszetki idealną porcję lekkostrawnych węglowodanów, otrzymujemy takiego samego wrapa, bez niespodzianek. 🙂

UWAGA KONKURS!

Nadszedł czas, gdy także Wy możecie podzielić się swoją kreatywnością w kuchni. Wyślij swój oryginalny przepis na wrapa z tapioki nawodnionej Koala.

Rozstrzygnięcie konkursu koniec października – nagroda to karton tapioki Koala dla trzech najlepszych przepisów i publikacja ich na social mediach z #tapiocakoala oraz #tapiocanawodnionakoala!

Śledźcie informacje na naszym FB, ponieważ już za tydzień ogłosimy konkurs – „Wyślij swój oryginalny przepis na wrapa z tapioki nawodnionej KOALA” – rozstrzygnięcie konkursu koniec października – nagroda to karton tapioki KOALA dla trzech najlepszych przepisów i publikacja ich na social mediach z #tapiocakoala oraz #tapiocanawodnionakoala!

Spróbujcie sami i podzielcie się przepisem. Również tym w wersji angielskiej przygotowanej przez Translalab.

Quick and simple dessert? – We’ve got three quick proposals for you today!

We’re continuing our adventure with the Koala hydrated tapioca wraps. This time, they’re sweet – for the gourmands.

We’ve got three proposals!

They’re vegan, gluten-free, quick and simple – for those who like unique desserts and avoid fats.

In several minutes, the neutrally tasting hydrated tapioca which comes straight from its bag creates a fantastic wrap which we can fill with whatever we want. The sealed bag keeps it moist, which prevents the tapioca from drying before the frying. Each time you put the perfect portion of easily digestible carbs in the frying pan, you get the same wrap, without any surprises.

DON’T MISS THE COMPETITION!

It’s time for you to share the effects of your kitchen creativity! Send us your original recipe for a wrap with Koala hydrated tapioca.

The winners will be selected at the end of October – a box of Koala tapioca is a price for the three best recipes.

They will also be published on social media with #tapiocakoala and #tapiocanawodnionakoala!

Try it for yourselves and share the recipe with your friends, also in the English version prepared by Translalab.

Składniki / Ingredients:

Czas / Time: 20 - 40 minut / 20 - 40 minutes
Ilość / Amount: 2 porcje / 2 portions

Składniki Wrapy / Ingredients Wrap:

  • 2 saszetki tapioki nawodnionej Koala / bags of Koala hydrated tapioca

Składniki - Nadzienie bananowo-czekoladowe / Ingredients - Chocolate and Banana Filling:

  • 150 g banana / banana
  • 2 łyżki kakao / tablespoons cocoa
  • 2 łyżki skondensowanego mleczka kokosowego Koala / tablespoons condensed Koala coconut milk
  • 1 łyżka mleczka kokosowego Koala / tablespoon Koala coconut milk
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej / tablespoon candied orange peel
  • 3/4 szklanki borówki amerykańskiej / glass blueberries

Składniki - polewa / Ingredients - sauce:

  • 4 łyżki mleczka kokosowego Koala / tablespoons Koala coconut milk
  • 4 łyżki skondensowanego mleczka kokosowego Koala / tablespoons condensed Koala coconut milk
  • 1/2 łyżeczki cynamonu / teaspoon cinnamon

Składniki - Nadzienie z dyni i mango / Ingredients - Pumpkin and Mango Filling:

  • 150 g dyni hokkaido / Hokkaido pumpkin
  • 2 łyżki mleczka kokosowego Koala / tablespoons Koala coconut milk
  • 2 łyżki skondensowanego mleczka kokosowego Koala / tablespoons condensed Koala coconut milk
  • 2 łyżki pulpy z mango Koala / tablespoons mango pulp
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków / teaspoon ground clove
  • 1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu / teaspoon ground green cardamom
  • 3/4 szklanki drobnych winogron / glass good grapes
  • Pulpa z mango Koala do polania / Koala mango pulp for drizzling

Składniki - Nadzienie z batata i marakui / Ingredients - Sweet Potato and Passion Fruit Filling:

  1. 150 g batata / sweet potato
  2. 1 łyżka mleczka kokosowego Koala / tablespoon Koala coconut milk
  3. 1 łyżka skondensowanego mleczka kokosowego Koala / tablespoons condensed Koala coconut milk
  4. 3 łyżki pulpy z marakui Koala / tablespoons passion fruit pulp
  5. 3/4 szklanki malin / glass raspberries
  6. Pulpa z marakui Koala do polania / Koala passion fruit pulp for drizzling

Sposób przygotowania / Instructions:

Przepis po polsku

Deserowe Wrapy z tapioki nawodnionej na 3 sposoby.




„Wrap”

Czas: 3-5 minut
Ilość: 2

Sposób przygotowania:

Zawartość saszetki wysypujemy na suchą i chłodną patelnię, najlepiej o średnicy 20 cm z nieprzywierającą powłoką. Delikatnie rozprowadzamy granulki tapioki tak aby pokryły równomiernie dno patelni. Stawiamy na palnik nastawiony na średnią moc grzania. Czekamy aż granulki tapioki połączą się ze sobą i stworzą wrapa. Podczas smażenia staramy się wyrównać brzegi wrapa tak, aby wszystkie granulki połączyły się ze sobą, a brzeg był ładny. Takie beztłuszczowe smażenie na pierwszej stronie trwa ok 1 - 2 minuty. My dodatkowo przykrywamy patelnię pokrywką, co nie jest konieczne ale niektórym może ułatwić sprawę. Przewracamy wrapa na drugą stronę.

„Nadzienie bananowo-czekoladowe”

Czas: 10 minut
Ilość: 2 porcje

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki nadzienia oprócz borówek miksujemy razem. Połową tak powstałego nadzienia smarujemy wrapa, posypujemy borówkami, zawijamy lub składamy na pół.

Przekładamy na talerz.

Polewamy mleczkiem kokosowym zmieszanym z cynamonem i mleczkiem skondensowanym.

Możemy posypać po wierzchu borówkami i te same czynności powtarzamy przy drugim wrapie.

„Nadzienie z dyni i mango”

Czas: 40 minut
Ilość: 2 porcje

Sposób przygotowania:

Ugotowaną na parze lub pieczoną dynię rozgniatamy widelcem.

Dodajemy do niej składników nadzienia oprócz winogron i mieszamy. Połową tak powstałego nadzienia smarujemy wrapa, posypujemy winogronami, zawijamy lub składamy na pół.

Przekładamy na talerz.

Polewamy pulpą z mango.

Możemy posypać po wierzchu winogronami i te same czynności powtarzamy przy drugim wrapie.

"Nadzienie z batata i marakui"

Czas: 40 minut
Ilość: 2 porcje

Sposób przygotowania:

Ugotowanego na parze lub pieczonego batata pozbawiamy skórki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego resztę składników nadzienia oprócz malin i mieszamy. Połową tak powstałego nadzienia smarujemy wrapa, posypujemy malinami, zawijamy lub składamy na pół.

Przekładamy na talerz.

Polewamy pulpą z marakui.

Możemy posypać po wierzchu malinami i te same czynności powtarzamy przy drugim wrapie.

Smacznego i na zdrowie!

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu.



Przepis po angielsku

Instructions:

"Wrap"

Time: 3-5 minutes
Amount: 2

Instructions:

Put the tapioca from one bag in a dry and cold frying pan. It’s best to use one with a 20 cm diameter and a non-stick coating. Spread the tapioca grains gently, so that they cover the frying pan’s bottom evenly. Put it on a ring set to average temperature. Wait until the grains come together and create the wrap. During the frying, try to even the wrap’s edges out so that they look nice and all the grains stick together. Such fat-free frying of the first side takes about 1-2 minutes. We also put the lid on the frying pan which is not necessary but may make it easier for some. We flip the wrap.

"Chocolate and Banana Filling"

Time: 10 minutes
Amount: 2 portions

Instructions:

All the filling’s ingredients except for the blueberries must be blended together. Spread half of the filling on the wrap. Sprinkle it with blueberries and fold it in half.

Put it on a plate.

Drizzle it with coconut milk mixed with cinnamon and condensed milk.

You can put some blueberries on top. Do the same with the second wrap.

"Pumpkin and Mango Filling"

Time: 40 minutes
Amount: 2 portions

Instructions:

Squashed the baked or steamed pumpkin with a fork.

Add the filling’s ingredients to it and mix it. Spread half of the filling on the wrap. Sprinkle it with grapes and fold it in half.

Put it on a plate.

Drizzle it with mango pulp.

You can put some grapes on top. Do the same with the second wrap.

“Sweet Potato and Passion Fruit Filling”

Time: 40 minutes
Amount: 2 portions

Instructions:

Peel the steamed or baked sweet potato and squash it with a fork. Add the filling’s other ingredients, except for the raspberries, and mix it. Spread half of the filling on the wrap. Sprinkle it with raspberries and roll it or fold it in half.

Put it on a plate.

Drizzle it with passion fruit pulp.

You can put some raspberries on top. Do the same with the second wrap.

Enjoy it! It's good for you!


When you have no time to cook, visit our shop.

Oceń przepis!

Wasza ocena

5 (2 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Wrapy z tapioką nawodnioną - wersja deserowa - wegańskie i bez glutenu / Hydrated tapioca dessert wraps - vegan and gluten-free (356)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany