Wegańska i bezglutenowa zupa grzybowa z lanymi kluskami / Mushroom soup with batter dumplings (48)

Pobierz PDF

Dla nas zapach świąt Bożego Narodzenia to nie tylko choinka, pierniki i cytrusy. To także woń jesiennych plonów, zebranych w lesie. Zapach grzybów, który unosi się po całym domu za sprawą uszek, bigosów, barszczu a przede wszystkim zupy grzybowej pieści zmysły i pobudza apetyt przed wigilijną wieczerzą. Nasza dzisiejsza propozycja to zupa z borowików i brunatnych pieczarek. Z dodatkiem lanych klusek może stanowić idealne danie na wigilijny stół. Podczas warsztatów kulinarnych sprawdziliśmy, że smakuje nie tylko tym, którzy, tak jak my, są na wegańskiej diecie bez glutenu.

Our today’s proposal is a bolete and brown champignon soup. With the addition of batter dumplings, it can make a perfect dish for a Christmas Eve supper. To us, the fragrance of Christmas is not just Christmas tree, gingerbreads and citrus. It is also the smell of what we’ve collected in the forest in the autumn. The mushroom aroma which you can smell in the entire house, thanks to the Christmas ravioli, bigos, beet soup and, above all, mushroom soup pampers our senses and stimulates our appetites before the Christmas Eve feast. We’ve tested it during the cooking workshops – it is liked not only by those who are on a vegan and gluten-free diet like us. 

Składniki

Czas / Time: 40 min.
Ilość / Amount: 1 garnek / pot

Składniki - Zupa / Ingredients - Soup:

  • 20 g suszonych borowików / dried boletes
  • 250 g brunatnych pieczarek (jeżeli nie dostaniemy tych pieczarek, dajemy podwójną porcję borowików) / brown champignons (if you can't get them, add a double portion of the boletes)
  • 150 g marchwi / carrots
  • 150 g pietruszki / parsnip
  • 100 g selera / root celery
  • 200 ml mleka kokosowego / coconut milk
  • 4 łyżki oleju / tablespoons oil
  • 2 łyżki sosu sojowego tamali / tablespoons tamari soy sauce
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego / tablespoon herbal pepper
  • 6 ziaren ziela angielskiego / allspice berries
  • 4 liście laurowe / laurel leafs
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu / teaspoon ground black pepper
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej / teaspoon ground nutmeg
  • 2 litry wody / water salt to taste
  • sól do smaku / salt to taste

Składniki - Kluski / Ingredients - Dumplings:

  • 3/4 szklanki mąki gryczanej / glass backwheat flour
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego / tablespoons ground flaxseed
  • 1 szczypta soli / 1 pinch salt
  • Woda / Water

Sposób przygotowania / Instructions:

Wegańska i bezglutenowa zupa grzybowa z lanymi kluskami - przepis
Do miski wsypujemy suche składniki klusek, mieszamy na sucho i dodajemy wodę w takiej ilości, aby uzyskać lejące ciasto, podobne do racuchowego. Odstawiamy na bok, ponieważ siemię będzie wchłaniało wodę jeszcze przez jakiś czas. Po upływie ok. 20 minut sprawdzamy konsystencję ciasta i jeżeli chcemy robić kluski kładzione, zostawiamy ciasto bardziej gęste, a jeśli lane, to rozrzedzamy, żeby ciasto było bardziej płynne. Obrany seler ucieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na oleju wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, gdy zacznie się przyrumieniać podlewamy sosem sojowym. Mieszamy i dodajemy utartą brunatną pieczarkę. Podsmażamy ok. 2 minuty, dodając pod koniec przyprawy i jeszcze raz mieszamy. Wlewamy do garnka wodę i dodajemy borowiki pokrojone nożyczkami w paseczki oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w plastry. Gotujemy ok.15 minut mieszając od czasu do czasu. Wlewamy mleko kokosowe i gdy zupa się zagotuje, solimy i bezpośrednio do niej wlewamy lub kładziemy ciasto kluskowe za pomocą łyżki. Gdy kluseczki wypłyną gotujemy jeszcze 2-3 minuty i możemy podawać. Smacznego i na zdrowie! Put the dumplings' dry ingredients into the bowl. Mix them while dry and add enough water to get a thin dough, similar to the pancake one. Put it aside, so that the flaxseed has some time to absorb water. After about 20 minutes, check the dough's consistency. If you want to make drop dumplings, use thicker dough. If you want to make batter dumplings, make it thinner. Grate the peeled knob celery on a grater with large holes. Fry it on oil, together with bay leaf and allspice. When it starts browning, pour soy sauce over it. Mix it and add grated brown champignons. Fry for about 2 minutes. Near the end, add the seasonings and stir once more. Pour water into the pot and add boletes cut into slices with scissors as well as sliced carrot and parsnip. Boil for about 15 minutes and stir from time to time. Add coconut milk and once the soup boils up, add salt and pour or drop the dumpling dough directly into it with a spoon. After the dumplings have surfaced, keep boiling i for another 2-3 minutes and then you can serve it. Enjoy it! It's good for you!

Oceń przepis!

Wasza ocena

0 (0 Głosów)

Podsumowanie

Ocena

Brak opini dla przepisu dla "Wegańska i bezglutenowa zupa grzybowa z lanymi kluskami / Mushroom soup with batter dumplings (48)"

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany