48. „Zupa grzybowa z lanymi kluskami”

Pobierz PDF

Dla nas zapach świąt Bożego Narodzenia to nie tylko choinka, pierniki i cytrusy. To także woń jesiennych plonów, zebranych w lesie. Zapach grzybów, który unosi się po całym domu za sprawą uszek, bigosów, barszczu a przede wszystkim zupy grzybowej pieści zmysły i pobudza apetyt przed wigilijną wieczerzą. Nasza dzisiejsza propozycja to zupa z borowików i brunatnych pieczarek. Z dodatkiem lanych klusek może stanowić idealne danie na wigilijny stół. Podczas warsztatów kulinarnych sprawdziliśmy, że smakuje nie tylko tym, którzy, tak jak my, są na wegańskiej diecie bez glutenu. Smacznego!

Składniki

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 1 garnek

Składniki - Zupa

  • 2 dag suszonych borowików
  • 25 dag brunatnych pieczarek (jeżeli nie dostaniemy tych pieczarek, dajemy podwójną porcję borowików)
  • 15 dag marchwi
  • 15 dag pietruszki
  • 10 dag selera
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 litry wody
  • sól do smaku

Składniki - Kluski

  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 szczypta soli
  • woda

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy suche składniki klusek, mieszamy na sucho i dodajemy wodę w takiej ilości, aby uzyskać lejące ciasto, podobne do racuchowego. Odstawiamy na bok, ponieważ siemię będzie wchłaniało wodę jeszcze przez jakiś czas. Po upływie ok. 20 minut sprawdzamy konsystencję ciasta i jeżeli chcemy robić kluski kładzione, zostawiamy ciasto bardziej gęste, a jeśli lane, to rozrzedzamy, żeby ciasto było bardziej płynne. Obrany seler ucieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na oleju wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, gdy zacznie się przyrumieniać podlewamy sosem sojowym. Mieszamy i dodajemy utartą brunatną pieczarkę. Podsmażamy ok. 2 minuty, dodając pod koniec przyprawy i jeszcze raz mieszamy. Wlewamy do garnka wodę i dodajemy borowiki pokrojone nożyczkami w paseczki oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w plastry. Gotujemy ok.15 minut mieszając od czasu do czasu. Wlewamy mleko kokosowe i gdy zupa się zagotuje, solimy i bezpośrednio do niej wlewamy lub kładziemy ciasto kluskowe za pomocą łyżki. Gdy kluseczki wypłyną gotujemy jeszcze 2-3 minuty i możemy podawać.

Brak opini dla przepisu dla "48. "Zupa grzybowa z lanymi kluskami""

    Dodaj opinię

    Twój adres email nie będzie opublikowany