94. „Zupa gulaszowa”

Pobierz PDF

Dziś zapraszamy na kolejną z rozgrzewających i tym razem wyjątkowo sycących zup. Węgierski klasyk w wegańskiej wersji z bezglutenowymi kluskami. Smacznego i na zdrowie!

Składniki

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Ilość: 1 garnek

Składniki - Zupa

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 dag pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka całego kminku
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 łyżek oleju
  • 2 litry wody

Składniki - Smażone kotlety

  • 12 kotletów sojowych
  • 1 łyżka sosu tamari
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki wody
  • 8 łyżek oleju do smażenia

Składniki - Kluski kładzione

  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • woda
  • woda do gotowania klusek

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy przyprawy i wrzucamy kotlety. Co jakiś czas przewracamy je, aż wchłoną wodę. Następnie wlewamy na patelnię olej i podsmażamy kotlety z obu stron. Wyjmujemy, czekamy aż lekko przestygną i kroimy w grubą kostkę. Pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w grubą kostkę pomidory dusimy około 5 minut na oleju z przyprawami. Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy pokrojone wzdłuż, na osiem równych części, ziemniaki i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone kotlety, wszystko gotujemy jeszcze 5 minut. Mieszamy ze sobą suche składniki na kluski. Następnie dolewamy wodę w takiej ilości, aby po dokładnym zmieszaniu uzyskać konsystencję gęstego ciasta. Łyżkę moczymy we wrzątku, odrywamy nią kawałek ciasta, wrzucamy do wody i czekamy, aż kluski wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze minutę. W przypadku kluseczek bezglutenowych lepiej robić kluseczki kładzione niż lane, gdyż lane mogą rozpłynąć się w trakcie gotowania. Kluski wykładamy na talerz i zalewamy gotową zupą, pamiętając, że w przypadku zupy gulaszowej kluseczek ma być więcej, by była ona gęsta i sycąca. Smacznego i na zdrowie!

6 komentarzy dla "94. "Zupa gulaszowa""

Dodaj opinię

Twój adres email nie będzie opublikowany